Näin Huuhkajien EM-lippuarvonta sinetöi sukupolvien unelman kahdelle onnekkaalle – Lasse ja Markku kertovat tarinansa: "Isänhän olisi pitänyt nähdä tämä hetki"

Lasse Fast ja Markku Simpanen olivat harvoja onnekkaita, jotka saivat Euroopan jalkapalloliiton Uefan kautta liput todella himottuihin Suomen EM-jalkapallopeleihin.

Suomen jalkapallomaajoukkue juhli marraskuussa EM-kisapaikkaa. Nyt joukkue ja fanit ovat toivoa täynnä vuosien tuskan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Moni suomalainen urheilun seuraaja koki torstaina jännittäviä hetkiä, kun Euroopan jalkapalloliitto Uefa alkoi tiedottaa ensi kesän miesten EM-kisojen lippuarvonnan tuloksista. Suurin osa suomalaisista joutui pettymään, eikä ainakaan vielä saanut himoittuja lippuja miesten jalkapallomaajoukkueen ensimmäisiin EM-kisoihin.

Yle Urheilu tavoitti kaksi onnekasta lipun saajaa. Kummallekin lippuarvonta symboloi paljon puhuttua sukupolvien unelmaa historiallisten EM-kisojen yhteydessä.

Espoolainen Lasse Fast sai neljä lippua ja pääsee aikuisten poikiensa kanssa alkulohkon päätösotteluun Pietariin Belgiaa vastaan. Vaimokin on alustavasti lähdössä mukaan.

– Hemmetinmoinen ilo tuli totta kai, kun sähköposti kilahti. Kun arvonnat alkoivat, pistin heti liput vetämään jokaiseen Suomen peliin. Ajattelin hankkia millä vaan keinolla liput peliin, Fast tunnelmoi iloisena.

Fast on seurannut jalkapalloa melkein 50 vuotta ja nyt oli lupausten lunastamisen aika.

– Olen julkisesti aina kavereille ja omille pojille sanonut, että olen paikan päällä, jos minun aikanani Suomi pääsee arvokisoihin ihan missä tahansa ne pelataan. Ainakin nyt on liput hallussa. Matka on enää käytännön järjestelyistä kiinni, Fast tunnelmoi.

Kuten moni suomalainen jalkapalloihminen, myös Fast on joutunut kokemaan paljon pettymyksiä lajia seuratessaan. Fast oli esimerkiksi paikan päällä surullisenkuuluissa Unkari-ottelussa Olympiastadionilla vuonna 1997. Tuolloin Suomi olisi päässyt voitolla MM-karsintojen jatkolohkoon, mutta Unkari tasoitti lisäajalla karmean flipperipallon jälkeen.

Viime vuonna 15. marraskuuta arvokisaunelmasta tuli totta, kun Suomi sinetöi EM-paikan voitolla Liechtensteinista Töölön jalkapallostadionilla. Fast seurasi ottelua isolla kaveriporukalla. Tunteet olivat pinnassa tv:n välitykselläkin. Kaveriporukka hyppii tasajalkaa ja halasi toisiaan, kun EM-paikka tuli.

– Menin varmaan ison massan mukaan, joka oli hyvin skeptinen arvokisapaikan suhteen. Olin totta kai toivonut kisapaikkaa, mutta uskoa oli koeteltu vuosien aikana. Toivo virisi viimeisten vuosien aikana, kun Markku Kanervan Huuhkajat alkoivat lyödä läpi. Itse kullakin nousi optimismia, kuten minullakin, Fast toteaa.

Suomi–Liechtenstein -ottelua seurattiin Töölön stadionilla riehakkaissa tunnelmissa. Kuva: Tomi Hänninen

Sukupolvien unelmaan liittyy myös kaihoa. Kisapaikan varmistumisen jälkeen Fast muisti myös omaa isäänsä.

– Pikkaisen riipaisi sydänalasta, kun oma isä oli henkeen ja vereen futismies. Hän kävi aina katsomassa pelejä. Mutta hän kuoli nelisen vuotta sitten. Sanoin, että isänhän olisi pitänyt nähdä tämä hetki, kun kisapaikka varmistui. Mutta hyvä, että kisapaikka kuitenkin tuli, Fast totesi.

Nyt monilla suomalaisilla jalkapalloihmisillä, kuten Fastilla, into on kuitenkin korkealla kohti hienoa jalkapallokesää.

– Sanoin leikilläni, että on hienoa päästä Belgia-otteluun. Siinä alkulohkon viimeisessä pelissä Suomen jatkopaikka varmistuu. Pääsen todistamaan seuraavaa huippuhetkeä, Fast heittää.

– En usko, että Huuhkajat lähtee floppaamaan kisoihin. Olen luottavainen ryhmään. Siitä voi löytyä yllättäviä piirteitä. Lähden odottamaan yllättäviä saavutuksia. Katsotaan, miten käy.

Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Myös pöytyäläinen Markku Simpanen oli kovin iloinen saadessaan liput myös Belgia-peliin Pietariin. Huuhkajia lähtee Simpasen seurueessa katsomaan kolme eri sukupolvea.

– Hieno tunne. Kuuntelin töistä tullessa Ylen radiouutisia ja sieltä mainittiin, että arvonta on suoritettu. Ennen kuin kerkesin Turusta kotiin, sähköpostia oli tullut. Olemme lähipiirin kanssa viestitelleet. Kaikki ovat olleet iloisia meidän puolesta, Simpanen hehkuttaa.

Simpanen ei ole ollut itse aktiiviharrastaja, mutta on tempautunut poikansa ja lastenlastensa kautta enemmän mukaan jalkapalloon. Seuratoiminta on tullut tutuksi.

– Lapsenlapsille tämä on varmasti ikimuistoinen hetki. Toinen heistä on kymmenvuotias ja toinen kuusivuotias. Heille jää hyvät muistot ja tuntemukset, Simpanen toteaa.

– Kaikki muut järjestelyt paitsi liput ovat vielä vaiheessa. Nyt täytyy ruveta järjestelemään, miten pääsee Pietariin mukavasti. Tulee mukava reissu. Tunnelma on varmasti loistava. Fanituotteita täytyy ruveta katselemaan.

Suomi kohtaa EM-kisojen alkulohkossa Tanskan, Belgian ja Venäjän. Huuhkajien pelit alkavat 13. kesäkuuta Kööpenhaminasta Tanskaa vastaan. Suomi kohtaa Pietarissa Venäjän 17.6. ja Belgian 22.6. Yle näyttää jalkapallon EM-kisat kattavasti kanavillaan.

Lue lisää: