Koronavirus pakotti Noora Rädyn kiinalaisjoukkueen pikaisesti pakoon Pietariin – pelaajat riensivät rantalomalta pakkaamaan tavaroita: "Vähän käy sääliksi"

Naisleijonien tähtivahdin seurajoukkueen kotikaupunki muuttui muutamassa päivässä aavemaiseksi.

jääkiekko
Noora Räty
Noora Rädyn kiinalaisjoukkue muuttaa ainakin loppukaudeksi Pietariin.AOP

Koronavirus on ravisuttanut rajusti myös kiinalaista jääkiekkoa. Niin Kunlun Red Starin miesten kuin naisten joukkueet ovat joutuneet jättämään Kiinan taakseen. Vaikutusten vietäviksi ovat joutuneet siten myös suomalaiset jääkiekkoilijat.

Olli Palolalle ja muulle KHL-joukkueelle kerrottiin viime viikolla lentomatkalla, että Kiinaan ei sitten enää palata. Miesten joukkue ei päässyt enää maahan takaisin, naisten joukkue taas joutui tekemään äkkilähdön.

Tavaransa joutui viime viikon lopussa pakkaamaan myös Venäjän liigassa pelaavan kiinalaisjoukkueen maalivahti Noora Räty. Vielä viikon alussa tilanne näytti hyvin erilaiselta.

– Lueskelin viruksesta aluksi Twitteristä, enkä kiinnittänyt siihen niin paljon huomiota. Kun kuolleista uutisoitiin, ajattelin vielä silloinkin, että Kiina on niin iso maa, virus on vain maan keskiosissa, Räty kuvailee Yle Urheilulle.

– Siitä meni sitten pari päivää, kun joukkueen palaverissa kerrottiin, että todennäköisesti kiinalaisen uudenvuoden jälkeen ei enää palata Kiinaan.

Joukkueen uudeksi asemapaikaksi määrättiin Pietari.

Rantalomalta pakkauspuuhiin

Kunlun Red Starin naisten joukkueen koti oli vielä viime viikolla Shenzenin kaupungissa. Shenzhen sijaitsee Guangdongin maakunnassa Kiinan eteläosissa.

Kiinalaisten vuoden tärkein juhla eli uusivuosi alkoi viikko sitten. Se tarkoitti luonnollisesti taukoa myös Kunlunin pelaajille, joista moni suuntasi rantalomalle Vietnamiin tai Thaimaaseen. Lomailun jälkeen pelaajien oli tarkoitus palata hakemaan tavaransa ja lähteä kohti Pietaria.

Hiekkarannat eivät kuuluneet Rädyn lomasuunnitelmiin. Suomalainen oli nimittäin matkaamassa kotiinsa Yhdysvaltoihin ennen 5–8. helmikuuta pelattavaa Ruotsin EHT-turnausta.

– Kaikkia Pohjois-Amerikkaan lähteneitä pelaajia ohjeistettiin pakkaamaan siihen malliin, että Kiinaan ei mitään tavaroita jää, joita voisi vielä tarvita, Räty selvittää.

Noora Räty
Noora Räty odottaa jo tulevia maajoukkuepelejä.AOP/ Emil Hansson

Ohjeistus osoittautui Rädyn kannalta onnekkaaksi, sillä muut pelaajat ehtivät lomailla vain kaksi päivää, kunnes heidän oli pikaisesti palattava Kiinaan. Edessä oli äkkilähtö, sillä uhkana oli, että maakuntaan ei pääsisi pian sisään eikä ulos.

– Vähän käy sääliksi joukkuekavereita, Räty harmittelee.

Naisleijonien tähtivahti seurasi sosiaalisesta mediasta, kuinka Shenzhenin miljoonakaupunki muuttui epätavallisen aavemaiseksi. Koronaviruksen aiheuttamat varotoimet konkretisoituivat Rädyn kohdalla lentokentällä.

– Siellä oli pidettävä kasvoilla kaksinkertaiset hengityssuojaimet. Virkailijat desinfioivat kaiken istuimista lähtien. Yritin koko ajan pestä käsiä ja varmistaa, että ei ainakaan itse en saisi tartuntaa.

Kotipelit pelattiin suljettujen ovien takana

Räty matkaa Pietariin maajoukkueturnauksen jälkeen. Kunlunilla on vielä jäljellä neljä runkosarjan ottelua, jotka pelataan nimenomaan Pietarissa.

Vielä viime viikolla joukkue pelasi kaksi kotiottelua Shenzhenissä, tosin suljettujen ovien takana.

–Oli aika hiljaiset pelit, Räty hymähtää.

Sarjassa toisena oleva Kunlun on jo varmistanut pudotuspeleihin kotiedun. Pudotuspelit oli tarkoitus aloittaa yhdellä vieraspelillä Venäjällä, jonka jälkeen joukkue olisi lentänyt Kiinaan kahta kotiottelua varten.

Suunnitelma meni luonnollisesti aivan uusiksi.

– Kotietu meni nyt koronavirukseen. En tiedä yhtään, missä pelaamme pudotuspelien kotipelit, Räty sanailee.

Hyväntuulinen suomalaisvahti ei ole joukkueen tilanteesta turhaan ylimääräistä stressannut. Tulevat maajoukkuepelit ovat nimittäin jo kirkkaana mielessä.

Päällimäisenä mielessä on ennen kaikkea pelaaminen. Räty pääsi aloittamaan kautensa sen verran myöhään, että kasassa on vasta kuusi pelattua ottelua, neljä Kunlunissa ja kaksi maajoukkueessa.

Suomi on hävinnyt tällä kaudella maaotteluissa niin Venäjälle, Ruotsille kuin Sveitsillekin. Syksyn tulokset eivät ole suoranaisesti mairitelleet hopeaa kevään MM-kisoissa puolustavaa Suomea.

Tulokset tunnistaa myös Räty. Naisleijonien tavoite Ruotsissa onkin selkeä.

– Meidän pitää lähettää muille maille viesti, että olemme yhä hyvä maa. Ei Suomi mitään hopeakrapulaa pode. Olemme suorituksia parempi joukkue, Räty painottaa.

Lue myös:

Olli Palolan KHL-seura jätti kotimaansa koronaviruksen vuoksi – hyökkääjä olisi ollut valmis palaamaan Kiinaan: "Ei kuumota yhtään"

Koronavirus riepottelee urheilua Kiinassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat