Tuhannet kunnioittivat Kobe Bryantin muistotilaisuutta myös hallin ulkopuolella – LeBron James muisteli NBA-legendaa: " Haluan jatkaa yhdessä joukkuetovereideni kanssa hänen perintöään"

Yle seurasi paikan päällä Los Angelesissa, kuinka tuhannet ihmiset surivat Kobe Bryantia Los Angeles Lakersin ottelun alla.

NBA
LeBron James
LeBron James Getty images

LOS ANGELES. L.A. Live -aukion muistopaikasta on tullut pyhiinvaelluskohde. Monet palaavat sinne joka päivä sanomaan jäähyväisensä.

Perjantai-iltana tuhannet fanit tulivat ottamaan osaa ylitsevuotavaan suruun, joka on pitänyt koko Los Angelesia vallassaan viime sunnuntaista lähtien. Koripallolegenda Kobe Bryant ja tämän 13-vuotias Gianna-tytär menettivät henkensä helikopteriturmassa seitsemän muun ihmisen kanssa.

Lakers kohtasi turman jälkeen ensimmäisessä ottelussaan Portland Trail Blazersin.

Ennen ottelua pidetystä puolen tunnin muistotilaisuudesta ei paljastettu mitään etukäteen. Kunnianosoitus alkoi pimeässä hallissa, jonka valaisivat vain lähes 20 000 katsojan kännykät. Halvimmat liput otteluun maksoivat lähes 700 euroa. Paraatipaikalle vaadittiin yli 6200 euron sijoitusta.

Fanit kirjoittivat edesmenneelle NBA-legendalle terveisensä.
Johanna Juntunen

Lämmittelyn aikana kaikilla Lakers-pelajilla oli päällään Bryantin käyttämä pelinumero 8 tai 24. Myös kentällä olleet suuret kukka-asetelmat muodostivat numerot 8 ja 24. Valotauluilla näytettiin aluksi kaikkien turmassa menehtyneiden nimet ja valokuvat.

Tilaisuudessa lauloi monia tähtiesiintyjiä, kuten r&b-artisti Usher. Hän avasi seremonian Amazing Grace -kappaleella. Tuhatpäinen ihmisjoukko seurasi esitystä täysin hiljaa hallin ulkopuolen aukiolla viereisten ravintoloiden tv-monitoreista. Moni itki avoimesti.

Los Angelesin filharmonikkojen sellisti Ben Hongin ohjelmanumeron lomassa esitettiin videokooste Bryantin 20 vuotta kestäneen NBA-uran varrelta. Aukiolla kaikuivat vähän väliä ”Kobe, Kobe” -huudot. Selloesityksen jälkeen pidettiin 24,2 sekunnin pituinen hiljaisuus Bryantin pelinumeron ja tytär Giannan käyttämän pelinumeron kaksi kunniaksi.

LeBron James Lakers
LeBron James oli murtunut ystävänsä poismenosta.Getty Images

Boyz II Men esitti kansallislaulun, jonka aikana Lakers-pelaajien tunteet olivat pinnalla. Lakers-tähti LeBron James korosti koskettavassa puheessaan, kuinka suremisen sijasta tulisi keskittyä muistelemaan, mitä kaikkea Bryant saavutti kahden vuosikymmenen aikana.

– Minä näen tämän juhlana. Tänään juhlimme sitä 18-vuotiasta lasta, joka tuli tänne ja joka lopetti pelaamisen 38-vuotiaana, jonka jälkeen hänestä tuli ehkä paras isä, James ylisti.

– Kobe on minulle kuin veli. Se, että saan olla täällä tänään, merkitsee minulle todella paljon. Haluan jatkaa yhdessä joukkuetovereideni kanssa hänen perintöään. Ei vain tänä vuonna, vaan niin kauan kuin suinkin voimme jatkaa tämän rakastamme lajin parissa, koska Kobe olisi halunnut sitä.

Puheensa James päätti tunteikkaasti Bryantin omia sanoja lainaten.

– Mamba out. But not forgotten.

Yhteisöllisyys parantaa haavat

Pelin aikana fanit kiersivät valtavaksi kasvaneella muistopaikalla, jolla on vieraillut jo noin 200 000 ihmistä. Kaikki muistoesineet, jotka aikaisemmin viikolla olivat ympäri aluetta, on siirretty aukion laidoille.

Hallin edessä olevat valkoiset seinän kokoiset taulut ovat aivan täynnä fanien raapustamia muistokirjoituksia. Paikalla on myös pieni kori, jonne halukkaat saivat heitellä koripalloa. Tunnelma on yhteisestä surusta huolimatta toiveikas. Tästä päästään vielä yli, vakuuttivat monet paikalle saapuneet.

– Kobe on tuonut Los Angelesin yhteen. Ikävää on tietysti, että tämä tapahtuu näin surullisissa merkeissä, kertoi Leticia.

Leticia
Leticia suri edesmennyttä Kobe Bryantia.Johanna Juntunen

Jokaisella tuntuu olevan muisto pelaajasta, jonka esikuva inspiroi tekemään parhaansa ja uskomaan itseensä vastoinkäymisistä huolimatta.

– Hän teki niin paljon eri yhteisöjen hyväksi, Javier Hernandez kiitteli pelaajaa, joka puhui myös espanjaa.

Bryant kannusti etenkin nuoria koripalloilijoita harjoittelemaan, kunnes korinteko alkoi sujumaan. Luovuttaminen ei kuulunut hänen sanavarastoonsa.

Javier Hernandez.
Javier Hernandez kantoi paitaa, jossa muistettiin sekä Kobe Bryantia että hänen tytärtään.Johanna Juntunen

– Meillä on niin paljon oppimista hänen esikuvastaan. Onneksi täällä sureminen kaikkien häntä ihailleiden ihmisten kanssa tuo meidät lähemmäksi toisiaan ja auttaa pahaa oloa, sanoi Liz pyyhkien kyyneleitä poskeltaan.

Vaikka Trail Blazers otti lopulta voiton 127–119, oli ottelu terapiaa joukkueelle, joka yrittää palata normaaliin päiväjärjestykseen. Lakersin päävalmentaja Frank Vogel oli tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

– Olen todella ylpeä joukkueen pelistä. Yhdessäolo ja Koben muistelu joukkueen kesken on helpottanut surutyötä, sanoi Vogel lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

Lisää kunnianosoituksia tulossa

Helmikuun 16. päivänä pelattavan NBA:n tähdistöottelun pelipaidat tulevat kunnioittamaan Koben ja Gianna-tyttären muistoa. Bryant taituroi liigan parhaimpien mittelössä 18 kertaa.

Itse otteluun on lisätty Bryantin pelinumeroa 24 kunnioittava tavoitepistesääntö. Voittaja on se joukkue, joka tekee ensimmäisenä 24 pistettä enemmän kuin kolmen neljänneksen jälkeen peliä johtava joukkue.

Jos tilanne on kolmen neljänneksen jälkeen vaikkapa 100-95, tavoitepistemäärä on 124. Sen ensimmäisenä saavuttanut joukkue voittaa tähdistöottelun. Viimeinen nejännes pelataan ilman pelikelloa.

Lue myös:

Lakers kunnioitti edesmennyttä Kobe Bryantia näyttävästi – "Kukaan ei voita tänään, Kobe on poissa"

Surutyö Los Angelesissa jatkuu – Viedäänkö Kobe Bryantin hautajaiset jättimäiselle stadionille?

Kobe Bryant ei hyväksynyt puolivillaisuutta keneltäkään – edesmenneen koripallolegendan uuvuttava pakkomielle teki hänestä supertähden pelikentillä ja populaarikulttuurissa

Yle paikalla Los Angelesissa: Kobe Bryantin kuolema turrutti kaupungin kollektiivisesta surusta – kyyneleet virtasivat suurella muistoalueella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat