Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Seiväshyppääjät Murto ja Kujanpää lupaavassa vireessä – "Olen sillä mielellä, että hyppään olympiarajan"

Suomen seiväshypyn huiput kilpailivat lauantaina ostoskeskuksessa Lempäälässä.

urheilu
Wilma Murto
Wilma Murto on aloittanut hallikauden lupaavasti. AOP/imago sport

Seiväshyppääjä Wilma Murto pursui energiaa lauantaina Lempäälässä. Murto voitti ostoskeskuksessa järjestetyn naisten seiväshyppykilpailun kauden kotimaisella kärkituloksella 450, jolla hän nousee kuluvan talven Euroopan hallitilaston jaetulle neljännelle sijalle.

Toiseksi kilpailussa taivutti Elina Lampela, joka ylitti 417.

Murto taivutti viikko sitten Tukholmassa 447. Nyt hän ylitti Lempäälässä 425, 435 ja 450 toisella yrityksellään. Kolmesta yrityksestä korkeudesta 460 toinen nousi erittäin korkealle, mutta Murto putosi riman päälle.

– Jäi harmittamaan, miten lähellä se 460 oli. Kropassa oli sellainen tuntuma, että energiaa siihen hyppyyn on. Ensimmäinen kisa täydellä vauhdilla oli vähän sellaista huolittelematonta. Kyllä tässä vielä jäi nälkää, Murto hymyili Yle Urheilun haastattelussa.

Ensi viikolla Murto kilpailee Helsingissä Pohjoismaiden maaottelussa.

– Tämän esityksen perusteella 460 on mahdollista ylittää Helsingissä. Näyttää siltä, että kunto on kehittymässä hyvin, vaikka tähän kevääseen ei ollut tarkoitus tähdätä ja ladata sen enempää. Näyttää hyvältä.

Tokion olympiakisojen ensi kesän tulosraja naisten seiväshypyssä on 470. Murron ennätys on hallista 471 ja ulkona 460. Murto on varma, että hän hyppää olympiakisoissa.

– Kun puhutaan rankingpisteistä ja rajoista, niin pyrin hyppäämään sen rajan nyt hallissa tai kesällä ulkona. Jos en sitä rajaa pysty hyppäämään, niin uskon, että rankingpisteitä kertyy kuitenkin riittävästi, kun yritän rikkoa rajaa. Olen sillä mielellä, että hyppään sen rajan, Murto linjasi.

Kiinan Nanjingin yleisurheilun MM-hallikisat peruttiin tällä viikolla koronaviruksen tuoman uhan takia. Yleisurheilutapahtuma piti järjestää 13.–15. maaliskuuta.

– Minun kilpailukalenteriin peruuntuminen ei vaikuta millään tavalla. Suunnitelmani oli alun perin, että en lähde MM-hallikisoihin, vaikka sinne tulisi kutsu.

Koronavirukselle hän ei aio antaa mitään pelkoarvoa, vaan jatkaa kilpailemistaan normaalisti.

Valmentaja tyytyväinen

Vuoden 2019 marraskuussa Murto palasi jälleen Jarno Koivusen valmennettavaksi. Koivunen valmensi Murtoa myös vuodet 2014–2018. Koivunen oli tyytyväinen suojattinsa lauantain hyppyihin.

– Wilman hypyt olivat aika korkeita. Hänen yrityksensä korkeudesta 460 olivat lupaavia, Koivunen hymyili.

– Varsinkin toinen hyppy korkeudesta 460 oli korkeudeltaan aika hulppea. Kunhan Wilma saa noilla juoksuilla hypyn vakioitua, niin hyvä tulee.

Kujanpää ylitti korkeuden 535 lenkkarit jalassa

Miesten kilpailun voitti Mikko Paavola tuloksella 535 ennen saman korkeuden ylittäneitä Tommi Holttista ja Urho Kujanpäätä.

Viime kesänä nilkkansa loukannut Kujanpää on kuntoutunut hyvin nilkkavammasta. Hän ei kuitenkaan hypännyt vielä piikkarit jalassa täydellä vauhdilla.

Urho Kujanpää
Miesten kilpailun hahmo oli Urho Kujanpää.Pekka Sipola/All Over Press

– Se oli ihan hyvätasoinen kilpailu. Tämä oli minulle ensimmäinen vähän kovempi kilpailu. Hyppäsin edelleen lenkkarit jalassa 12 askeleen vauhdilla, Kujanpää selvitti.

Kujanpään ponnistavan jalan nilkka meni sijoiltaan heinäkuussa Tampereella käydyssä kilpailussa.

– Jalka tuntuu ihan hyvältä, ei ole kipuja. Tein sen päätöksen, että hyppään lenkkareilla, koska en ole vielä ehtinyt hypätä ja juosta piikkareilla kovinkaan montaa kisaa. Nyt mentiin turvallisuus edellä. Jalka ei vielä kestä sitä kovaa tärähdystä, mitä piikkareilla olisi tullut.

Kujanpään mukaan hänen tekniikkansa on parantunut jalkavaivoista huolimatta.

– Kyllä tämä hyvältä näyttää. Uskon, että pystyn ensi kesänä parantamaan ennätystäni, Kujanpää vakuutti.

Kahden viikon päästä kilpaillaan SM-hallikisoissa.

– Olen suunnitellut, että hyppäisin koko hallikauden 12 askeleella 16 askeleen sijasta.

Lue myös:

Hurske kolmas ja Neziri kuudes Karlsruhessa

Yleisurheilun halli-MM-kilpailuja ei järjestetä tänä vuonna – koronavirus syynä

Yleisurheilupomo Antti Pihlakoski avaa koronaviruksen takia siirrettyjen MM-hallikisojen tilannetta: "Parempi on, että matkustamista vältetään"

Kansainvälinen yleisurheiluliitto kieltää prototyyppitossut – kilpakenkien täytyy olla kaikkien saatavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat