1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Suomalaisen jääkiekkokoulun mallioppilas Valtteri Filppula on yksi maamme menestyneimmistä NHL-pelaajista

Valtteri Filppulan pelaamisesta voisi tehdä junioreille opetusvideon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kuva: Getty images

Vancouver. Valtteri Filppula, yksi kaikkien aikojen kovimmista.

Toisaalta tarvitseeko sitä erikseen mainita sellaisen pelaajan kohdalla, josta tuli vasta kahdeksas tuhanteen NHL-otteluun yltänyt suomalainen? Valtteri Filppulan kohdalla välillä tuntuu, että kyllä tarvitsee. Puhumme pelaajasta, joka tykkää puhua yhtä paljon itsestään ja saavutuksistaan kuin Raimo Helminen.
_ Ei nyt tehdä tästä numeroa._

Kun vielä Filppulan pelityyli on läpi kaikkien vuosien vaatinut seuraajilta muutakin kuin tilastojen kyttäämistä, totuus on ajoittain saattanut unohtua suurelta yleisöltä. Vaikka vantaalaishyökkääjää ei löydä usein suurista otsikoista, puhumme yhdestä kokonaisvaltaisimmista hyökkääjistä suomalaisessa jääkiekkohistoriassa.

Todellisesta suomalaisen jääkiekkokoulun primusoppilaasta.

Maalit, pisteet ja pokaalit ovat olleet vain luonnollista seurausta päivittäin tehdyistä oikeista valinnoista.

Tommi Seppälä

Filppula on tehnyt ehjästä kuudenkymmenen metrin pelistä taidetta maailman parhaassa jääkiekkoliigassa jo viidentoista vuoden ajan. Aina joukkue edellä, aina lähtökohtaisesti puolustusvelvoitteet ensin hoitaen. Aina oikein sijoittuen, lähes poikkeuksetta oikeita ratkaisuja tehden.

Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että Filppulan pelaamisesta olisi jo takavuosina voinut tehdä kiekkoileville junioreille opetusvideon. Tälle opetusrainalle olisi voinut lisäksi kuvata vaikkapa ekstraosioksi Filppulan toimintaa jään ulkopuolella – valmistautumiset, salitreenit ynnä muut lihashuollot.

Filppula pääsi uransa alkupuolella näkemään yhdessä aikamme suurimmista joukkueista, 2000-luvun alun Detroit Red Wingsissä, miten maailman kovimman vaatimustason joukkueessa maailman parhaat jääkiekkoilijat valmistautuivat ollakseen parhaimmillaan taas seuravana iltana.

Tämä oli lottovoitto pelaajalle, joka jo lähtökohtaisesti oli valmis laittamaan jääkiekon vuoksi likoon kaiken.

Loppu on suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Valtteri Filppula on viihtynyt NHL:ssä jo viidentoista vuoden ajan. Kuva: Getty images

Ei esimerkiksi ole sattumaa, että Filppula on menettänyt viisitoistavuotisella NHL-urallaan vain yhdellä kaudella loukkaantumisiin kymmenen ottelua tai enemmän. Pelaaja on tehnyt läpi vuosien kaiken mahdollisen niin kaudella kuin kesätauolla, jotta tärkein työkalu eli oma keho pysyisi kunnossa.

Maalit, pisteet ja pokaalit ovat olleet vain luonnollista seurausta päivittäin tehdyistä oikeista valinnoista.

Filppulasta olisi helppoa puhua vain laadukkaana kahden suunnan pelaajana, mitä hän toki on, mutta välillä tuntuu unohtuvan, että kyseessä on yksi menestyneimmistä suomalaispelaajista NHL:ssä koskaan. Pelaajasta, joka oli ennen kuluvaa sesonkia jäänyt kahdentoista NHL-kauden aikana pudotuspelien ulkopuolelle ainoastaan kerran.

Eikä Filppula ole tyytynyt pudotuspeleihin päästyään seuraamaan tapahtumia sivusta tai olemaan perässä vedettävänä.

Filppula esimerkiksi teki eniten maaleja Stanley Cupin loppuotteluissa Detroitin ja Pittsburghin välillä kesinä 2008 ja 2009 – neljä kappaletta. Yhdeksän pistettä yhdeksästätoista Stanley Cupin loppuottelusta kertoo olennaisen Filppulan kyvyistä suorittaa kovissa paikoissa.

Tällaisiin lukemiin suomalaisessa jääkiekossa ovat yltäneet vain Jari Kurri ja Esa Tikkanen.

Juuri monimuotoisuus tekee Filppulan NHL-urasta kiehtovan. Valtteri Filppula on menestynyt maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa paitsi yksilönä, mutta ennen muuta joukkueena – ja sen tärkeänä palasena. Suomalainen jääkiekko tuntee tällaisia pelaajia NHL-maailmasta edelleen melko vähän.

Ja tätä kaikkea Filppula on tehnyt jo viidentoista vuoden ajan.

Valtteri Filppula varattiin NHL:ään kolmannella kierroksella vuonna 2002. Kuva: Getty images

Kun tein soittokierrosta Filppulaan liittyen, kaksi nostoa nousi omasta mielestäni ylitse muiden kiteyttämään hienoimmalla tavalla Jokereista maailmalle ponnistaneen sympaattisen suomalaisen upean uran.

Ensimmäinen liittyy Steve Yzermaniin.

Mikko Koivu muistutti, miten yhtenä NHL-historian parhaista kapteeneista tunnettu Yzerman on halunnut Filppulan mukaansa, mihin ikinä on mennytkin. Ensin Yzerman pelasi Filppulan kanssa. Siirryttyään Tampan GM:ksi, tämä ensitöikseen hankki Filppulan Detroista.

Kun Yzerman nyt palasi seurapomona Detroitiin, ei mennyt aikaakaan, kun Filppula allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen Red Wingsin.

Kun huomioon otetaan, miten kovasta kiekkomiehestä Yzermanin kohdalla puhutaan, voidaan ymmärtää, millaista arvostusta Valtteri Filppula NHL:ssä edelleen nauttii.

Toisen hyvän huomion teki Kärppien Jussi Jokinen. Jokinen nosti hyvin esiin sen, miten Filppula on pystynyt pelaamaan NHL:ssä jo kolmella eri vuosikymmenellä – ja nimenomaan muistutti siitä, miten peli on näiden vuosikymmenien aikana muuttunut. Ennen pelattiin isojen poikien peliä, nyt kaiken ytimessä on nopeus ja taito.

Se, että Filppula on pysynyt tässä murroksessa mukana, kertoo Jokisen mukaan pelaajasta paljon.

Vaikeaa olla eri mieltä.

Valtteri Filppula siirtyi täksi kaudeksi takaisin Detroitiin. Kuva: AOP

Eikä tässä toisaalta vielä mitään epilogia olla kirjoittamassa. Erinomaisena luistelijana aina tunnetun Filppulan luistin liikkuu edelleen ja pelipää on terävä kuin partaveitsi. Se, että Detroit seurana on uudelleenrakennusvaiheessa, ei ole joukkueen suomalaissentterin vika.

Sen sijaan se, että Filppula on vanhemman valtiomiehen roolissa valmis viemään soihtua seurassa eteenpäin, näyttämään päivittäin eteen, neuvomaan ja auttamaan, on kuin kruunu muutenkin upealle uralle – ja ainoastaan alleviivaa Filppulan suuruutta myös ihmisenä.

Ei Yzerman suomalaista pistepörssiä Detroitiin voittamaan hankkinut. Vaan tekemään sitä, mitä tämä itse teki Detroitissa viimeisellä kaudellaan Filppulan tulokaskauden aikaan: näyttämään esimerkkiä ja rakentamaan voittavaa kulttuuria.

Niin suurpelaajat tapaavat uransa ehtoopuolella toimia.

Lue myös:

Kollegat ja valmentajat ylistävät vasta kahdeksantena suomalaisena 1000:nnen NHL-ottelun rajan ylittänyttä Valtteri Filppulaa: "Ei ole yllätys, että kaveri on pystynyt tekemään tuollaisen uran"