Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Kommentti: Vanha valta horjuu, mutta ei kaadu miesten tenniksessä – Australian avoimista jää historiaan myös Sofia Keninin "se syöttövuoro"

1990-luvulla syntyneet pelaajat ovat päässeet jo lähelle miesten Grand Slam -turnausvoittoa, mutta vanha polvi pitää vieläkin pintansa, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

tennis
Novak Djokovic
Novak Djokovic on voittanut 17 Grand Slam -turnausta.Getty Images

Miesten tenniksessä jatkuu edelleen se lähes käsittämätön tilanne, että kaikki Grand Slam -turnauksen koskaan voittaneet pelaajat ovat tällä hetkellä yli kolmekymppisiä. Nuorin on 31-vuotias Marin Cilic. Valtaosan titteleistä vievät yhä reilusti yli kolmekymppiset legendat Roger Federer, Rafael Nadal ja Novak Djokovic. Kolmikko on vienyt vielä nytkin 13 viimeisintä mestaruutta.

Yhtään 1990-luvulla syntynyttä Grand Slam -voittajaa ei ole siis nähty. Kahdessa viimeisessä turnauksessa on päästy jo lähelle. Daniil Medvedev pakotti Nadalin viiteen erään US Openin finaalissa ja nyt Dominic Thiem teki saman Djokovicille, mutta vieläkään vanhaa valtaa ei ole kaadettu.

Djokovicilla oli päivän finaalissa ajoittain jonkinlaisia ongelmia. Kakkossyötöt olivat välillä todella hiljaisia, virheitä tuli paljon eikä serbi edes yrittänyt kaikkiin palloihin. Lopussa taso jälleen nousi eikä hyvin pelannut Thiem pystynyt pitämään johtoasemaansa loppuun asti. Thiem on hävinnyt kaikki kolme pelaamaansa Grand Slam -finaalia, mutta on joka kerta päässyt lähemmäs voittoa. Ei ole lainkaan mahdoton ajatus, että kevään Ranskan avoimissa Thiem ottaisi ensimmäisen voittonsa.

Grand Slam -turnausten voittolistalla tilanne tiivistyy. Federerillä mestaruuksia on 20, Nadalilla 19 ja Djokovicilla nyt 17. Federer ja Nadal olisivat varmasti mielellään nähneet Thiemin tänään voittajana, sillä kolmikon nuorimmalla Djokovicilla on parhaat mahdollisuudet lisätä mestaruuksiensa määrää. Yhtään titteliä ei kuitenkaan voi jakaa kenellekään etukäteen. Tänäänkin nähtiin, että helpolla niitä ei tule.

Naisten turnauksen mestari Sofia Kenin toteutti oman "amerikkalaisen unelmansa". Keninin vanhemmasta lähtivät entisestä Neuvostoliitosta New Yorkiin vuonna 1987. Rahaa pariskunnalla ei juuri ollut. He palasivat Moskovaan ennen Sofian syntymää 1998, jotta suku pystyisi auttamaan lapsenhoidossa. Kun Sofia oli muutaman kuukauden ikäinen, perhe muutti jälleen Yhdysvaltoihin. Tyttären lahjakkuus tenniksessä ilmeni nopeasti ja loppu on historiaa.

Naisten finaalista historiaan jää kolmannen erän syöttövuoro tilanteessa 2–2. Kenin oli omaa syöttöään tappiolla 0–40. Siinä tilanteessa hän pelasi viisi aivan loistavaa pistettä peräkkäin ja piti syöttönsä. Sen jälkeen finaalivastustaja Garbine Muguruza ei voittanut yhtään peliä. Keninin syöttövuoroa on ihasteltu ympäri maailmaa. Hyvin harvoin, jos koskaan, on nähty yhtä vakuuttavaa nousua 0–40 -tilanteesta yhtä tärkeässä paikass.a

Henri Kontinen eteni nelinpelissä puolivälieriin ja sekanelinpelissä välieriin. Molemmissa sarjoissa Kontisen pudottanut pari voitti mestaruuden, joten huonoille pareille hän ei hävinnyt. Suomalaisjännitys tenniksessä jatkuu tiiviinä, sillä Emil Ruusuvuori pelaa maanantaina pääsystä uransa ensimmäiseen ATP-turnauksen pääsarjaan ja naisten maajoukkue pelaa ensi viikolla Fed Cupin kotiturnausta Helsingin Talissa.

Lue myös:

Kokemus edelleen valttia: Djokovic kesti paineet Australian avointen finaalissa – "Sinulla, Dominic, on vuosia jäljellä jahdata ensimmäistä mestaruuttasi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat