Suora

  • Naisten Superpesiksen finaalit
  • Rallin MM, Turkki, EK 1 - live
  • Kohtelias kieli
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Vasta 18-vuotias Kiira Yrjänen tappelee paikasta Naisleijoniin ja jopa MM-kisoihin – "Jos vain uskaltaa ottaa käsijarrun päältä eikä aseta itselleen henkisiä esteitä"

 Naisleijonien debytantti Kiira Yrjänen heittäytyy rohkeasti uusiin haasteisiin ja ilmoittautuu kisaan MM-paikoista.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Kiira Yrjänen
Kiira Yrjänen (vas.) odotti saavansa kutsun Naisleijoniin jossain vaiheessa, mutta kutsu Ruotsin EHT-turnaukseen tuli yllätyksenä.Suomen Jääkiekkoliitto

Naisleijonat kokoontuu Ruotsin EHT-turnaukseen täysin erilaisista lähtökohdista kuin edellisten MM-kisojen alla. Tällä kaudella ei ole kuljettu voitosta voittoon ja joukkueurheilun vastoinkäymiset loukkaantumisista otteluiden peruuntumiseen ovat koetelleet joukkuetta kovalla kädellä.

Helmikuun turnaus huipentaa kauden aikana pelatut kamppailut eurooppalaisia joukkueita vastaan. Etelä-Ruotsin EHT-finaaleissa Naisleijonilla on hyvä mahdollisuus hioa peliä MM-kisoja varten.

Kevään valoa joukkueeseen tuovat nuoret MM-paikoista taistelijat. Ruotsissa Naisleijonissa esittäytyy ensimmäistä kertaa virallisesti Riihimäen kasvatti, 18-vuotias Kiira Yrjänen.

Yrjänen oli vuodenvaihteessa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Tyttöleijonien ehdotonta kärkeä ja hyvät esitykset myös seurajoukkueessa toivat mahdollisuuden näyttää taitojaan astetta kovemmissa peliympyröissä.

Turhia jännittämättä, täysillä eteenpäin

Kun Pasi Mustonen soitti pari viikkoa ennen maajoukkueen julkistusta, Yrjänen pohti, mitä asiaa päävalmentajalla hänelle olisi.

– Olihan se aluksi jännää kun sanottiin, että Pasi on puhelimessa. Hän kertoi, että on valitsemassa minua leirille. Olen kovasti tehnyt duunia sen eteen ja nyt tuli vähän kuin palkinto siitä, Yrjänen iloitsee.

Yrjäsen ajatukset eivät ainakaan heti maajoukkuenimityksen jälkeen sekoittuneet, pikemminkin päinvastoin. Heti valintaa seuranneessa liigaottelussa hyökkääjä purjehti saman tien Ilveksen maalille näyttävästi sooloillen.

Yrjäsen edustama Kuortane jatkaa pelejään muiden naisten liigan pudotuspelijoukkueiden tavoin maajoukkuetauon jälkeen. Nuorelta hyökkääjältä odotetaan isoja hartioita myös pudotuspeleissä.

Peliminuutteja siis riittää kotoisissa kaukaloissa ja nyt myös naisten maaotteluissa. Päävalmentaja Mustonen haluaa nähdä vauhdikkaan tulokkaan Ruotsin turnauksessa.

– Pasilta tuli selkeät ohjeet, miten pitää valmistautua ja mitä hän haluaa nähdä minulta peleissä. Oma paras vaan irti, se auttaa parhaiten. Turhia jännittämättä, täysillä vaan, Yrjänen kertoo päävalmentajan ohjeista.

Tyttöleijonat
Tyttöleijonat joutui tyytymään nelossijaan MM-kisoissa.Suomen Jääkiekkoliitto

MM-pettymys kirveli ja toi tyhjän olon

Tyttöleijonien MM-kisoissa Bratislavassa oli lupaavia hetkiä, jotka olisivat voineet kääntää koko turnauksen lopputuloksen aivan toisenlaiseksi. Kotiin palasi kuitenkin sydänjuuriaan pettynyt porukka.

Suomi hävisi välieränsä Kanadalle ja joutui tunnustamaan pronssiottelussa Venäjän paremmaksi maalein 6–1. Yrjänen myöntää, että turnausta sulatellessa vähän aikaa. Kisat olivat junnuputken viimeiset ja pinnalla oli paljon tunteita.

– Aluksi oli tyhjä olo, että tässäkö neljä vuotta nuorissa sitten oli. Mihin nyt seuraavaksi? Aluksi en meinannut löytää uutta asennetta tekemiseen. Puhuin perheen, valmentajien ja muiden pelaajien kanssa siitä, miten meille kävi. Sitten koetin ottaa hyvät jutut mukaan ja keskittyä tulevaan sekä sarjapeleihin.

Mustelmat sielussa ja mielessä vaihtuivat tummista keltaisiksi, ja lopulta niitä ei enää näkynyt jokapäiväisessä peilikuvassa. Nyt Yrjäsenkin ajatukset ovat kevään pitkittämisessä – ja mikä upeinta, hänellä on myös lupa haaveilla edelleen Naisleijonan peleistä.

– MM-kisojen jälkeen halusin olla avoimin mielin ja ajattelin, että varmaan jossain vaiheessa voisi tulla kutsu Naisleijoniin. Se tuli näin pian. En ollut odottanut tätä vielä. Se on minulle mahdollisuus ja kaikkeni teen kyllä sen eteen, Yrjänen kertoo.

Tyttöleijonat
Kiira Yrjänen kuului Tyttöleijonien parhaimmistoon Bratislavan MM-kisoissa.Suomen Jääkiekkoliitto

Päävalmentaja haluaa käsijarrun pois päältä

Naisten MM-kisat pelataan huhtikuun alussa Kanadassa Halifaxissa, ja Suomi lähtee kisoihin edellisten kisojen MM-finalistina. Ruotsin joukkuetta nimittäessään päävalmentaja Pasi Mustonen sanoi kokoovansa MM-joukkuetta edelleen avoimin mielin.

– Mukana Ruotsissa on useampia pelaajia, jotka antavat viimeisiä näyttöjään MM-kisoja varten. Se on pelin henki. Osa pelaajista on näyttönsä antanut, ja heidät valitaan. Tämän turnauksen jälkeen tehdään loput valinnat. 95 prosenttia valituista saa tiedon todella nopeasti Ruotsin jälkeen, Mustonen sanoi joukkueen julkistustilaisuudessa.

Nuoria tulokkaita on Mustosen päävalmentajakaudella nostettu maajoukkueeseen säännöllisesti ja esimerkiksi Yrjäsen pitkäaikainen pelikaveri Sanni Rantala on esittänyt niin vakuuttavia otteita, että hän on täysin mahdollinen valinta Halifaxin MM-joukkueeseen. Yrjäsen potentiaali testataan Ruotsissa.

– Yrjänen on mielenkiintoinen pelaaja. Hän oli 18-vuotiaiden kisoissa ehdottomasti paras hyökkääjä ja hänellä on kaikki edellytykset pelata naisten maajoukkueessa jo tänä päivänä – jos vain uskaltaa ottaa käsijarrun päältä eikä aseta itselleen henkisiä esteitä. Hän pelaa varmasti hyvän turnauksen ja tappelee jopa MM-joukkueen pelipaikasta, Mustonen kertoi.

Naisleijonien pukukopissa Yrjänen kävi edelliskeväänä kurkistamassa tuuraajan roolissa, mutta nyt pukukopissa on jo odottamassa oma turnauspaita ja -varusteet. Koppiin on helppo sujahtaa nuoremmankin, sillä maajoukkueessa on muitakin Kuortaneen pelikavereita.

– Ei se ihan täysin uutta ole. Vähän saa jännittää, ja se on ihan hyvä. Yritän repiä itsestäni irti ihan kaiken, niin ei jää sitten harmiteltavaa, Yrjänen lupaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat