1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Huuhkajien menestys voi lisätä kilpailumanipulaatiota Suomessa – "Riskiryhmässä ovat huonosti palkatut, lopettamassa olevat tai eivät vielä huipulla olevat urheilijat"

Enemmistö kilpailumanipulaatiotapauksista tapahtuu alemman tason otteluissa.

Kuva: Getty Images

Huuhkajien menestys ja historiallinen EM-kisapaikka lisää kiinnostusta suomalaista jalkapalloa kohtaan maailmalla. Se voi kuitenkin tuoda lieveilmiönä kilpailumanipulaatiotapauksia, joista Suomessa on jo aiempaakin kokemusta.

Suomalaisen urheilun lähihistoriasta muistetaan tapaus, jossa Palloliitto vei HJK–FC Inter pelin tapahtumat poliisin tutkittavaksi syksyllä 2018. Riittävää näyttöä FC Interin pelaajia vastaan ei kuitenkaan löytynyt. Kakkosen peleissä epäiltiin ottelumanipulaatiota vuonna 2016. Kansainvälisesti esimerkkejä on viime aikoina esimerkiksi Ruotsin jalkapallosta ja tenniksestä.

Kilpailumanipulaatiosta keskusteltiin tällä viikolla Helsingissä kun kansainväliset asiantuntijat kouluttivat suomalaisia poliiseja ja syyttäjiä.

Useimmiten manipulaatiotapaukset liittyvät vedonlyöntiin ja esimerkiksi ottelutulosten etukäteen sopimiseen. Suomessa eniten tapauksia on ollut jalkapallossa, mutta muutkin lajit ovat alttiina. Enemmistö niistä tapahtuu alemman tason otteluissa.

– Kohteet, joissa on haavoittuvia tahoja, matalan palkkatason pelaajia tai urheilijoita, vähän tv- ja medianäkyvyyttä ja vähäinen yleisökiinnostavuus. Joissa pystyy toimimaan piilossa, Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kuvaili tyypillisiä manipulaation kohteita.

SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

SUEKissa Suomeen kohdistuvan kiinnostuksen lisääntymiseen varaudutaan tekemällä yhteistyötä monien tahojen kanssa. Esimerkiksi poliisi on tärkeä yhteistyötaho.

– Täytyy muistaa, että SUEK on siviilitoimija. Poliisia sitoo tietyissä tilanteissa vaitiolovelvollisuus, joten he eivät voi antaa meillekään kaikkea tietoa. Se tehdään, mikä on mahdollista, Ikonen muistutti.

Manipulaatiota tapahtuu sekä yksittäisten henkilöiden toimintana että suurempana järjestäytyneenä rikollisuutena. Valtaosassa Suomen tapauksista on kansainvälisiä kytköksiä.

Kesän urheilutapahtumat tekevät Suomesta kiinnostavan

Helsingissä vierailleen Foundation for Sport Integrity -järjestön johtaja Norbert Rubicsek ei pidä Suomea erityisen "vaarallisena" maana kilpailumanipulaation suhteen, mutta muistuttaa siitä seikasta, joka lisää Suomen kiinnostavuutta.

– Suomesta kiinnostavan manipulointikohteen tekee se, että urheilutapahtumia on meneillään kesäisin, joka on ainutlaatuista. Yleisesti ottaen riskiryhmässä ovat huonosti palkatut urheilijat ja urheilijat, jotka ovat lopettamassa tai eivät vielä huipulla, Rubicsek sanoi.

Manipulaatiota voi olla vaikea havaita. Suomessa ei ole varsinaista kilpailumanipulaatiota koskevaa lainsäädäntöä ja tapauksissa sovelletaan elinkeinotoiminnan lahjomissäännöksiä.

Jouko Ikonen tietää, mikä kilpailumanipulaation tutkimisessa on vaikeaa.

– Se, että tämä on piilorikollisuutta. Tässä pitää pysyä koko ajan mukana siinä, mitä kentällä tapahtuu ja keitä toimijoita on. Tiedonhankinta ja tiedustelutyö on ensisijaista. Toivoisin myös, että lainsäädäntö näissä asioissa olisi ajantasainen.

Ikonen mainitsee uutena uhkana kilpailumanipulaatiossa e-urheilun. Siinä ei ole esiintynyt hälyttävästi tapauksia, mutta se on uusi laji, joka voi tuoda uusia ongelmia.

– Sinänsä mitään maata mullistavaa uutta ei ole tullut esiin. Samoilla menetelmillä kilpailuja manipuloidaan kuin ennenkin.

Lue myös:

Ainakin 135:tä tennispelaajaa epäillään sopupeleistä – taustalla Armenian järjestäytynyt rikollisuus

Ruotsin jalkapallossa iso määrä epäilyjä ottelumanipulaatiosta

Riittävää näyttöä ei löytynyt: FC Interin pelaajat eivät saaneet syytteitä ottelumanipulaatiosta