Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Ranskan taitoluistelua ravistelee raiskausepäilyt, mutta liiton pomo esiintyi uhmakkaasti median edessä – "Jos eroan, minun on täytynyt tehdä joitain virheitä"

Ranskan taitoluisteluliiton puheenjohtaja Didier Gailhaguet ei aio erota.

taitoluistelu
Didier Gailhaguet
Didier Gailhaguet ei aio erota urheiluministerin vaatimuksista huolimatta.European Pressphoto Agency EPA

Ranskan taitoluisteluliiton puheenjohtaja Didier Gailhaguet esiintyi uhmakkaana keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Ranskan urheiluministeri Roxana Maracineanu on vaatinut Gailhaguet’n eroa viime viikolla esiin tulleiden raiskaus- ja seksuaalisten häirintäsyytteiden jälkeen. Pariisin syyttäjä Remy Heitz kertoi tiistaina, että on päättänyt avata esitutkinnan asiasta.

Ranskan kymmenkertainen pariluistelun mestari Sarah Abitbol kertoi kirjassaan, että hänen entinen valmentajansa Gilles Beyer raiskasi hänet useaan otteeseen vuosina 1990–1992. Abitbolin lisäksi kolme muuta luistelijaa on syyttänyt Beyeriä ja kahta muuta valmentajaa seksuaalisesta häirinnästä.

L’Equipen mukaan Didier Gailhaguet'lle oli valitettu Beyerin käytöksestä 2000-luvun alussa. Gailhaguet valmensi Insep-akatemiassa samaan aikaan seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä syytettyjen kahden valmentajan kanssa.

– Ministeri ei ole kuunnellut minua, Gailhaguet sanoi medialle ja sanoi joutuneensa Maracineanun ja henkilöiden “jotka eivät ole nähneet luistelukenttää kymmeneen vuoteen” moralisoinnin kohteeksi.

– Jos eroan, minun on täytynyt tehdä joitain virheitä, enkä ole niitä tehnyt. En ole suojellut Gilles Beyeriä.

Gailhaguet sanoi, että hän on lukenut suurimman osan syytöksistä Abitbolin kirjasta ja mediasta.

Neljä johtoryhmän jäsentä eronnut

Urheiluministeri Maracineanun mukaan Gailhaguet ei voi vapauttaa itseään moraalisesta vastuusta. Maracineanu ja Gailhaguet pitivät tiistaina palaverin, jonka aikana Gailhaguet sanoi, ettei eroa ennen kuin poliisin aloittamat tutkimukset olivat valmiit.

Puheenjohtajan päätös jätti urheiluministerin “hieman sanattomaksi”. Ranskan hallituksen tiedottaja Sibeth N'Diayen mukaan taitoluisteluliiton johtoryhmä ei ole johtanut liittoa kunnolla.

Johtoryhmän neljä jäsentä ovat ilmoittaneet erostaan, kun taas loput 12 tukevat Gailhaguet’n päätöstä odottaa tutkinnan päätöstä.

Gailhaguet'n ympärillä kuohunut aiemminkin

Gailhaguet on ollut Ranskan taitoluistelun vaikutusvaltaisin henkilö sen jälkeen, kun hänestä tuli puheenjohtaja vuonna 1998. Gailhaguet’n vuodet ovat olleet myös varsin värikkäitä.

Gailhaguet joutui eroamaan virastaan vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisten tuomariskandaalin jälkeen. Tuolloin ranskalainen tuomari Marie-Reine Le Gougne kertoi antaneensa väärät pisteet Gailhaguet’n painostuksesta.

Gailhaguet erotettiin Kansainvälisestä luisteluliitosta kolmeksi vuodeksi. Hän erosi Ranskan luisteluliiton puheenjohtajuudesta keväällä 2004, mutta hänet valittiin uudelleen tehtävään joulukuussa 2007.

Urheilijat kehottavat: Rikkokaa hiljaisuus

Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen useat kuuluisat ranskalaisurheilijat julkaisivat keskiviikkona avoimen kirjeen, jossa he kehottivat lopettamaan vaikenemisen urheilussa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ympäriltä.

– Emme voi enää pysyä hiljaa. On aika toimia yhdessä ja ymmärtää, että hiljaisuuden rikkominen palvelee urheilua, Le Parisienissa julkaistussa kirjeessä sanottiin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa judoka Teddy Riner, jäätanssija Nathalie Pechalat ja tennispelaaja Tatiana Golovin.

Lue myös:

Ranskan taitoluistelua ravistelleet raiskausepäilyt etenivät syyttäjän tutkintaan

Moninkertainen taitoluistelun arvokisamitalisti syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta – Ranskassa useita syytöksiä alaikäisten lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä urheilussa

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat