1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Aleksander Barkovin merkitys näkyy karulla tavalla – Panthers hirvittävässä mankelissa ilman suomalaiskapteeniaan

Florida kaipaa kipeästi suomalaiskapteeniaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kuva: Getty Images

VANCOUVER. Jos NHL:n itäisen konferenssin sarjataulukkoa vilkaisee nopeasti ja vain pintapuolisesti, kaikki näyttää Floridan Sunrisessa olevan kunnossa. Paikallinen Panthers sijoittuu mukavasti kolmanneksi Atlantin divisioonassa Bostonin ja Tampa Bayn takana. Kymmenen edellisen ottelun saldokin näyttää kovaa 7–2–1-riviä.

Tämä porukka menee pudotuspeleihin, ajattelee moni.

Ei niin nopeasti.

Ennen kuin Floridassa voidaan haaveilla pitkästä keväästä, Aleksander Barkovin on palattava kaukaloon. Panthersin suomalaiskapteeni ei ole pelannut oletetun polvivamman vuoksi neljään peliin, ja taivas varjele, millaisessa mankelissa Panthers on ollut näissä otteluissa.

Barkov ei varmasti kuulu karisman ja äänekkään johtamisen puolesta liigan kovimpaan kapteenieliittiin, mutta jo neljän ottelun sairausloma on näyttänyt todella karulla tavalla punaisen kuudentoista merkityksen omalle joukkueelle. Florida on näyttänyt viikon ajan kuin eksyksiin joutuneelta lammaslaumalta, jolta puuttuu pelillinen johtaja.

Montrealissa – ottelussa, jossa Barkov loukkaantui – Panthers oli täysin kotijoukkueen jaloissa ja hävisikin lopulta 0–4. Parin päivän päästä kyyti oli pelillisesti Torontossa kahden erän ajan vähintään yhtä kylmää: Florida sai aikaiseksi kolme maalipaikkaa neljäänkymmeneen ensimmäiseen minuuttiin.

Toronto, ja ennen kaikkea sen maalivahti, nukahtivat ja Florida nousi yllättäen kolmannessa erässä voittoon.

Columbusta vastaan Panthers selvisi jatkoajalle 0–0-lukemissa maalivahti Sergei Bobrovskin ansiosta. Tosin tässäkin, lopulta 0–1-tappioon päättyneessä ottelussa se oli jaloissa – Columbus laukoi 45 kertaa kohti Panthers-maalia. Lopullinen katkeaminen tuli sitten torstaina, kun joukkue konttasi omien faniensa edessä tavalla, joka johti 2–7-kotitappioon Vegasia vastaan.

Tuntuu kuin koko palapeli olisi murentunut Barkovin loukkaantumisen myötä.

Ja kyllähän se osaksi onkin.

Florida oli vaikeuksissa Vegasia vastaan. Kuvassa Vegasin Mark Stone ja Floridan Vincent Trocheck. Kuva: Getty Images

Moni pelaaja on noussut kokoa liian suuriin saappaisiin ja etenkin keskikaistan harmonia on yhtäkkiä rikki. Denis Malginin pitäisi pelata kolmosketjun keskellä, ei kakkosessa. Vincent Trocheckin kakkosessa, ei ykkösessä. Barkovin sekä Brian Boylen loukkaantumiset ovat rikkoneet ehjän sentterikaluston.

Ei kahden miehen loukkaantumisella silti totaalista hengettömyyttä voi selittää. Tai sitä, etteivät joukkueen muut kärkipelaajat nouse kantamaan vastuuta vaikeilla hetkillä. Ajoittain on näyttänyt siltä kuin Floridalla ei olisi avauspelistä alkaen alkeellistaan ajatusta siitä, millaista peliä sen tulisi pelata.

Tilastot eivät nekään anna Floridalle armoa Barkovin loukkaantumisen ajalta. Joukkue on tehnyt neljässä ottelussa ilman kapteeniaan 1,75 maalia per ottelua ja päästänyt omiin 3,75. Aiemmin lähes 24 prosentin tehoilla toiminut ylivoimapeli on ollut ilman Barkovia 17-prosenttista ja alivoimapelikin pudonnut 77 prosentista 72:een.

Laukaisutilastot ovat kaikkein karmivinta luettavaa.

Barkovin sairausloman aikana Florida on laukonut maalia kohden viidellä viittä vastaan 73 kertaa, kun sen maalia kohden on lauottu peräti 122 kertaa. Suhdeluku 37,44 on karmiva todiste viisikkopelin tasosta edellisen viikon ajalta. Maalipaikat viidellä viittä vastaan on kirjattu Natural Stat Trickin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vastustajille 44–103 (29,93%).

Neljän ottelun otanta on pieni, mutta siitäkin huolimatta paljon puhuva. Maalipaikkatilastot ovat painajaismaista luettavaa.

Vaikka Barkovia ei tunneta Mark Messier -tyyppisenä johtajana, ilman suomalaisliideriään tämä joukkue ei lopulta ole paljoakaan. On todella hämmentävää, miten edellisviikot hyvin pelannut joukkue voi romahtaa yhteen loukkaantumiseen nähdyllä tavalla – ja tämä romahtaminen on tapahtunut ennen muuta henkisellä puolella.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ensinnäkin Panthers on edelleen pudotuspeliviivan päällä, kuten tuli aiemmin todettua. Toinen hyvä uutinen on se, että Barkov harjoitteli torstaina aamulla. Paluu tositoimiin voisi parhaassa tapauksessa tapahtua jo lauantain Pittsburgh-ottelussa.

Sitä sopii Floridassa toivoa, sillä ilman kapteeniaan tämä alus ei kauas seilaa.

Lue myös:

Laineen maalivainu ollut viime aikoina kohdillaan, Granlund ja Aho iskivät voittomaalit

NHL-seuran itsekäs oikominen suomalaislupauksen kanssa päättyi vihdoin – loppukausi farmissa on Kotkaniemelle paras vaihtoehto

Kommentti: Kasperi Kapanen leikkii tulella Torontossa – seuran kärsivällisyys alkaa olla koetuksella