Noora Räty vaatii parempia olosuhteita naisten maajoukkuepeleihin – "Jotenkin nämä turnaukset päätyvät aina tällaisiin pikkukyliin"

Naisleijonien ykkösmaalivahti Noora Räty ei ole ollut tyytyväinen niihin olosuhteisiin, mitä naiskiekkoilijoille on tarjottu EHT-turnauksissa.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Noora Räty
Noora Räty haluaisi nähdä, että naisten EHT-turnauksista rakennettaisiin todellisia tapahtumia.Tomi Hänninen

Naisleijonat pelaa tällä hetkellä EHT-turnauksen finaaleja Ruotsissa. Perjantaina Suomi höykytti Sveitsiä 8–2 ja raivasi tiensä loppuotteluun Ruotsia vastaan.

EHT-turnausta enemmän ovat puhuttaneet olosuhteet, joissa joukkueet ovat pelanneet, sillä Eksjö ja Tarnås eivät kuulu merkittäviin kiekkokaupunkeihin. Eksjön jäähallissa ei ole edes pukukoppeja, joten pelaajat joutuivat pukeutumaan viereisessä monitoimihallissa kahdessa eri kopissa.

Tämä sai joukkueen maalivahdin Noora Rädyn tuohtumaan. Etenkin kun samaan aikaan Suomen viime kevään MM-finaalivastustaja Yhdysvallat on pelannut NHL-olosuhteissa Kanadaa vastaan tuhatpäisen yleisön edessä.

– Kuitenkin pelataan korkeimmalla tasolla naisten jääkiekossa. Kaikki voivat sen voi myöntää, etteivät nämä fasiliteetit täytä toivottavaa standardia, Räty sanoi Yle Urheilulle.

Resurssiero Pohjois-Amerikkaan suuri

Räty kertoi mielipiteensä Twitter-tilillään vastatessaan toiseen twiittiin. Tästä nousi pienimuotoinen kohu Ruotsissakin, kun tämä twiitti päätyi mediaan (siirryt toiseen palveluun). Räty korostaa, ettei hän suunnannut kritiikkiään yksittäistä liittoa kohtaan, vaan hän haluaa parannusta jokaiselta liitolta.

– Tilanne on ihan sama, oli se sitten Vierumäki, Saksan Füssen tai Venäjän Dmitrov. Jotenkin nämä turnaukset päätyvät aina tällaisiin pikkukyliin. Kun pelaamme täällä metsän keskellä, niin ei varmaan moni Suomessakaan olisi tiennyt sitä, ellei Yle olisi tullut paikalle, Räty naurahti.

Räty ymmärtää realiteetit Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä, mutta muistuttaa, että Pohjois-Amerikassa jääkiekkoliitot panostavat enemmän naiskiekkoiluun kuin Euroopassa.

– Heille annetaan paras mahdollisuus siihen, että he voivat tarjota sen parhaan tuotteen jäällä. Ei ole ihmekään, että pohjoisamerikkalaisten ja eurooppalaisten välillä on se pieni ero. Ei tarvitse kuin katsoa resursseja, niin siinä on jo yksi iso syy.

"Ei tyydytä niin vähään"

Räty muistuttaa, että tällä hetkellä he pelaavat EHT-turnauksen finaaleja. Pelit olisi voitu viedä isompaan kaupunkiin ja niiden yhteyteen olisi hänen mielestään voinut hyvinkin rakentaa tapahtuma.

– Tyttöklinikkaa, nimmareiden jakamista ja oheisohjelmaa. Ehkä se vaatii sen, että joku ottaa härkää sarvista ja oikeasti alkaa rakentaa tätä. Mennään hienoon halliin, saadaan vapaaehtoisia, markkinoidaan sitä tuotetta ja tuodaan tyttöjoukkueita peleihin. Tällaiset pikkukylät on nyt nähty. Pitää vähän nostaa standardia naiskiekon suhteen.

Räty kävi valmennuksen ja joukkueenjohdon kanssa keskustelun sen jälkeen, kun hänen twiittinsä nousi otsikoihin, ja hän myöntää, että oikea aika kritiikkiin olisi ollut turnauksen jälkeen. Hän ei kuitenkaan aio himmailla mielipiteitään ja toivoo myös muilta pelaajilta vastuuta tilanteesta.

– Toivoisin myös pelaajilta parempia standardeja. Ei tyydytä niin vähään kuin mitä meille tarjotaan, koska olemme ansainneet parempaa.

Lue myös:

Naisleijonien EHT-ottelu pelataan Eksjön “peltipurkissa”, jossa NHL-taso jää julisteisiin – “Ei tämä mikään uusi juttu ole”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat