Wilma Murto lähestyy ennätystään vinhaa vauhtia – maaottelussa ylittyi 460: "Nyt tuntuu, että asiat ovat balanssissa"

Wilma Murto voitti hallimaaottelun seiväskilpailun tuloksella 460, jota korkeammalta hän on urallaan hypännyt vain kahdesti. Jarno Koivusen kanssa yhteistyön uudestaan aloittanut Murto sanoo, että harjoittelu on sujunut mainiosti viime aikoina.

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murron hyppyvire on löytynyt vaikeampien aikojen jälkeen.AOP/imago sport

Wilma Murto voitti naisten seiväshyppykilpailun Pohjoismaisessa maaottelussa Helsingissä kauden parhaalla tuloksellaan 460. 21-vuotias seiväshyppääjä jätti haastajat taakseen 25 senttimetrin erolla.

Salon Vilpasta edustava Murto väläytti hyvää hallikuntoaan jo viime viikonloppuna Lempäälässä, kun hän ylitti 450. Nyt tulos 460 syntyi toisella yrityksellä. Murto on viimeksi hypännyt yhtä korkealta Kalevan kisoissa kesällä 2018 ja sitä korkeammalta vain kahdesti urallaan.

Murto kertoo, että vauhtijuoksuun on löytynyt viime aikoina parempaa rytmiä.

– Juoksuvauhtini on nyt paljon parempaa. Olin vähän hukannut sitä muutamaksi vuodeksi. Nyt hyppääminen on aika helppoa, Murto kertoo hyväntuulisena Yle Urheilulle.

Murto otti Helsingissä askeleen lähemmäksi neljä vuotta vanhaa ennätystään. Tulos 471 on yhä voimassa oleva alle 20-vuotiaiden maailmanennätys. 470 on myös olympiaraja.

– 470 ei ole enää mikään vitsi, vaan ihan realistista ylittää. Se ei ole aina itsestäänselvyys, että pääsee yrittämään sitä kisassa.

"Arki pyörii tosi sujuvasti"

Murto kertoo, että vauhtijuoksun kulkeminen ei ole ainoa syy hyviin hyppyihin. Viime kaudella seiväspaikalla tuskaillut Murto alleviivaa, että Jarno Koivusen kanssa yhteistyön aloittaminen uudestaan on kantanut hedelmää. Koivunen toimi Murron henkilökohtaisena valmentajana vuodesta 2014 vuoteen 2018. Murtoa valmensi hetken aikaa Steve Rippon ja sen jälkeen Mikko Latvala, jonka kanssa yhteistyö päättyi syksyllä. Koivunen aloitti Murron kanssa uudestaan marraskuussa.

– Nyt olen pystynyt tekemään paljon oikeita asioita. Olen asettunut Turkuun, ja tuntuu, että asiat ovat balanssissa fyysisesti ja henkisesti. Arki pyörii tosi sujuvasti, ja hyviä treenejä tulee toisensa perään.

Murto kertoo, että muutosta on tapahtunut hänen ja Koivusen välisessä kommunikaatiossa.

– Osaan ilmaista omia tuntemuksia paremmin. Se tuo onnistuneita treenejä. Vuoden tauko teki hyvää molemmille.

Seuraavan kerran Murto pääsee yrittämään korkeutta 470 Tampereella SM-hallikisoissa viikon päästä. Hyväkuntoisella Murrolla on kova hinku päästä kisaamaan.

– Se on nyt sitten mielen malttamista tämän viikon. Olen tykännyt Tampereella kisata.

Maaottelussa toiseksi kilpailussa sijoittui Ruotsin Michaela Meijer ja kolmanneksi Elina Lampela, jotka molemmat ylittivät korkeuden 435. Lampela, 21, paransi aiempaa, viisi vuotta vanhaa ennätystään kolmella sentillä.

Blomqvist paransi nuorten SE:tä

Nathalie Blomqvist kiri 1 500 metrillä toiseksi 19-vuotiaiden uudella Suomen ennätyksellä 4.19,77. Riina Tolosen entinen Suomen ennätys 4.23,07 oli peräisin Blomqvistin syntymävuodelta 2001. Norjalainen Malin Edland oli ykkönen ajalla 4.17,77.

Lotta Kemppinen jatkoi loistojuoksujaan ja porhalsi 60 metrin voittoon erinomaisella ajalla 7,33.

– Lähtö oli hyvä. Tuntui, ettei loppujuoksu oikein irronnut, mutta olen tähän tyytyväinen, Kemppinen sanoi.

Kemppinen on juossut tämän talven kaikki kolme starttiaan välille 7,28–7,33. Kukaan muu suomalainen ei ole viiteen vuoteen pystynyt tällaisiin tuloksiin.

Lotta Harala voitti naisten 60 metrin aitajuoksun kauden parhaalla ajallaan 8,35, mutta suorituksensa ongelmille hän ei kyennyt kuin nauramaan.

– Olipa hankala päivä, mutta tuli työvoitto, Harala naureskeli.

Kolmiloikkapaikalla Simo Lipsanen haki riskillä hyvää voittotulosta, mutta joutui tyytymään hänelle vaatimattomaan mittaan 16,36.

– Riitti tänään sentään voittoon. Lankku ei löytynyt tänäänkään ihan hirveän hyvin. Tahtoi tulla niukasti punaista yliastutun merkiksi, Lipsanen kertoi.

Naisten puolella Senni Salminen loikki 13,83, eli vain kahden sentin päähän viime kesänä syntyneestä ulkoratojen ennätyksestään. Samalla hän sivusi Kristiina Mäkelän hallikauden kärkitulosta.

Ruotsi voitti miesten ja naisten maaottelun. Suomi oli molemmissa maaotteluissa toinen.

Lisätty Wilma Murron kommentit kello 15.03.

Muita lajeja täydennetty kello 18.00.

Lue myös:

Seiväshyppääjät Murto ja Kujanpää lupaavassa vireessä – "Olen sillä mielellä, että hyppään olympiarajan"

Loistava kauden avaus! Wilma Murto rikkoi Pariisin EM-kisarajan – taivutti parhaan tuloksensa vuoteen

Seiväshyppääjä Wilma Murron kolmas valmentajanvaihto vuoden sisään kummastuttaa asiantuntijaa – "Viimeistään nyt toivoisi, että tämä olisi lopullinen ratkaisu"

Wilma Murron valmennuskuviot muuttuvat taas – palaa Jarno Koivusen valmennukseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat