Liki kymmenen vuoden dominointi ja urheilumaailman yksi upeimmista voittosarjoista sai pisteen – "Tappio on minulle helpotus"

Judon lajisuuruus Teddy Riner, 30, koki kovia kotiyleisönsä edessä Pariisin Grand Slamissa sunnuntaina.

urheilu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaksinkertaisen olympiavoittajan ja kymmenen maailmanmestaruutta haalineen Teddy Rinerin yllätystappio Pariisin Grand Slamissa aiheutti järkytystä Ranskan maalla ja myös koko judomaailmassa.

Liki kymmenen vuotta kansainvälisillä tatameilla tappioitta edennyt Riner voitti raskaassa sarjassa kaksi ensimmäistä ottelua Pariisissa mutta taipui 3. kierroksella jatkoajalla maailmanlistan kympille, japanilaiselle Kokoro Kageuralle.

Lajinsa tunnetuin karpaasi oli voittanut peräti 154 perättäistä ottelua, joka on judossa käsittämätön saavutus. Rinerin edellinen tappio oli niinkin kaukaa kuin syyskuulta 2010, jolloin japanilainen Kamikawa Daiki oli parempi.

Teddy Riner hakee ensi kesän Tokion kisoista kolmatta olympiavoittoaan, jolla nousisi japanilaisen ennätysmies Tadahiro Nomuran rinnalle Ranskalaisjässikkä oli lyömätön Lontoossa 2012 ja Riossa 2016.

– Tappio on tietysti aina epäonnistuminen, mutta siitä pitää selvitä nopeasti yli. Häviömatsi kertoo minulle, mitä seikkaa minun täytyy harjoitella jatkossa. Onhan tämä (häviö) samalla minulle helpotus, sillä olen ollut valtavan paineen alla jo kymmenen vuoden ajan, Riner tunnusti.

Los Angelesin olympiavoittajaa ja nelinkertaista maailmanmestaria Yasuhiro Yamashitaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen judokoista. Yamashita napsi vuonna 1977 alkaneella urallaan jopa 203 peräkkäistä voittoa ennen kuin jäi "eläkkeelle" vuonna 1985.

Rinerin tappioton ja pitkä voittokulku, 154 perättäistä voittoa judon huipputasolla, hakee vertaistaan kaikki urheilulajit huomioiden. Yhdysvaltalaisaituri Edwin Moses voitti aikoinaan 122 peräkkäistä kisaa hallittuaan yleisurheilumatkaa kymmenen vuotta vuosina 1977–1987. Pakistanin squashlegenda Jahangir Khan takoi puolestaan peräti 555 voittoa putkeen vuosina 1981–1986.

Nyrkkeilyhistoria tuntee kaksi komeaa voittosarjaa. Raskaansarjan mestari Rocky Marciano ei hävinnyt koskaan otteluakaan ammattilaisena, kun hän voitti 49 perättäistä kamppailua vuosina 1947–1955. Meksikolainen Julio Cesar Chavez, maailmanmestari kolmessa eri painoluokassa, iski 87 perättäistä voittoa ennen kuin otteli ratkaisemattoman Pernell Whitakerin kanssa vuonna 1993.

Lue myös:

Päällikkö on taas palannut! – Käsittämätön voittosarja komistui jopa 18 kuukauden tauon jälkeen

Lajinsa ylivoimaisin atleetti nostaa penkiltä 230 kiloa - katso tyylinäyte

Lajinsa ylivoimaisin urheilija lihoi Rion olympiakullan jälkeen 20 kiloa - "Olen häpeissäni"

Judon olympiamitali ensi kertaa Suomeen – huippujudoka vaikuttui suomalaislupauksesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat