Suora

  • Urheiluruutu

Suomi ei ole lähettämässä täyttä joukkuetta Ruotsin ja Norjan hiihtokiertueelle – "Kriteerien mukaan mennään"

Suomen miesten hiihtomaajoukkueessa oli Falunin maailmancupin viikonlopun jälkeen iloisempi tunnelma kuin naisten maajoukkueessa.

hiihto
Ristomatti Hakola
Ristomatti Hakola pääsi lähelle kymmenen kärkeä Falunin maailmancupin 15 kilometrin kilpailussa.European Pressphoto Agency EPA

Suomen miehet onnistuivat naisia paremmin sunnuntaina Ruotsissa Falunissa maastohiihdon maailmancupin kisoissa. Suomen miehistä kolmikko Iivo Niskanen (9:s), Ristomatti Hakola (11:s) ja Perttu Hyvärinen (22:s) ylsivät pisteille. Naisista Krista Pärmäkoski (10:s), Laura Mononen (18:s) ja Kerttu Niskanen (20:s) olivat pisteillä.

Suomen miesten maajoukkueen valmentaja Mikko Virtanen iloitsi kolmikkonsa pistepanoksesta etenkin siksi, koska Suomi pystyi vankistamaan asemaansa kolmantena maiden kisassa.

– Hieno taistelu jätkiltä ja hieno torjuntavoitto Ranskaa ja Ruotsia vastaan, Virtanen sanoi.

Nyt Suomi on Ranskaa 95 pistettä ja Ruotsia 96 pistettä edellä. Suomen pistesaldo on 1828. Norja ja Venäjä ovat kärjessä omassa luokassaan. Norja johtaa 4970 pisteellä, kun Venäjällä on kasassa 4086 pistettä.

Virtanen kehui myös ykköstykki Niskasen suoritusta. Vapaata hiihtotapaa kehittänyt Niskanen lähti rohkeasti alussa pitämään vauhtia kärjessä Hans Christer Holundin kanssa, mutta hyytyi lopussa.

– Aivan loistava vapaan hiihto taas. Iivo pystyi taistelemaan kärkisijoista loppuun saakka, Virtanen totesi.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Ville Oksanen myönsi, että Suomen naisilta sunnuntain kisa ei ollut onnistunut. Joukkue ja Oksanen kävivät palaveria heti kisan jälkeen.

– Oli paljon pettyneitä urheilijoita, Oksanen arvioi.

– Laura oli tosi hyvä. Hän teki selkeästi kauden parhaan suorituksen. Vöyrin SM-kisoissa näkyi jo selvästi erilaista tekemistä. Nyt Laura sai hyvän tuloksen muodostettua.

Suomen joukkueen kokeneemmasta päästä oleva Kerttu Niskanen totesi kisan jälkeen, että ensimmäinen kisa vapaalla vesikelissä aiheutti kalusto-ongelmia. Niskasen mukaan myös samanlaista vesikeliä on luvassa loppukaudestakin, joten nyt pitäisi etsiä hyviä suksia.

Oliko joukkueella ongelmia kaluston löytymisessä?

– Varmasti emme olleet ehkä siinä parhaita. Emme ole päässeet hirveästi hiihtämään vesikelissä maailmancupissa. Olemme hiihtäneet Keski-Euroopassa aika paljon kuivalla kelillä. Jatkoa kohti on hyvä, että olemme testanneet sitäkin puolta nyt, Oksanen totesi.

Seuraavaksi maailmancup jatkuu kovalla rypistyksellä, kun kauden toinen iso hiihtokiertue starttaa Ruotsissa ja Norjassa ensi viikonloppuna.

Aikaisemmin tällä kaudella Tour de Ski -kiertueelle Suomi ei lähettänyt täyttä joukkuetta. Sinne Suomi olisi saanut lähettää maakiintiön mukaisesti kuusi mies- ja naishiihtäjää. Lisäksi Joni Mäki olisi saanut paikan sprinttimenestyksensä myötä. Mäki kuitenkin päätti, että ei lähde Tour de Skille.

Suomi lähetti Tour de Skille kahdeksan hiihtäjää, joista Krista Pärmäkoski jäi viime hetkellä pois sairastumisen takia. Periaatteessa siis viisi paikkaa jäi täyttämättä.

Nyt Ruotsin ja Norjan kiertuetta ennen tilanne on sama: kiintiö oikeuttaisi kuuteen mies- ja kuuteen naishiihtäjän paikkaan. Lisäksi Ristomatti Hakola saisi paikan noustuaan sprintticupissa 20 parhaan joukkoon.

– Ei ole täysi kiintiö nytkään. Kriteerien mukaan mennään, mitä ollaan asetettu. Valitsemme nyt kiertueelle sellaisia urheilijoita, jotka ovat antaneet hyviä näyttöjä näyttökisoissa, Oksanen sanoi.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kertoi Tour de Skin aikana Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että teki silloin päätöksen vajaasta Suomen joukkueesta taloudellisesten ja urheilullisten seikkojen vuoksi.

Suomen joukkue Ruotsin ja Norjan hiihtokiertueelle julkaistaan maanantaina. Kiertue starttaa lauantaina Östersundissa 10 kilometrin ja 15 kilometrin väliaikalähtökisoilla vapaalla hiihtotavalla.

Lue lisää:

Asiantuntija avaa, miksi Krista Pärmäkoski jäi perustasostaan ennen kauden tärkeimpiä kisojaan – vaisusta suomalaisporukasta löytyi yksi onnistuja

Krista Pärmäkoskelle sattui välikuolema viimeisessä kisassa ennen kauden päätavoitetta: “Ei mennyt niin kuin ajattelin”

Iivo Niskasen takana saatettiin takoa jopa kovempi suomalaissuoritus: “Aivan mahtavaa menoa”

Tämä jättikolari oli dramaattisin tilanne pelätyssä romurallissa – asiantuntija kiitteli Iivo Niskastakin, suomalaistähti kuittasi: “Oli pakko antaa tulitukea”

Norjan valmentajat olivat töpeksimässä pahasti, mutta ruotsalaiset pelastivat nololta hetkeltä – hiihtotähti jyrähti omilleen: “Pitää saada potku takapuoleen”

Mitkä heikot hiihtokelit? Urheiluruutu näytti jo 30 vuotta sitten Falunin maailmancupin todella lumettoman kisan – katso myös paljonpuhuva kuva

Therese Johaug laitettiin tiukoille! Norjalaistähti kehaisi nuorta ruotsalaista rajusta kisasta: “Fantastinen hiihtäjä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat