Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Arvi Savolainen avaa aikuisten arvokisat EM-molskilla jopa 30 kiloa painavampia vastustajia vastaan – "Riskit ovat kasvaneet"

Painilupaus Arvi Savolainen osallistuu reilusti alipainoisena Rooman EM-kilpailuihin 130 kilon sarjassa.

urheilu
Arvi Savolainen
Arvi Savolainen AOP

Painin EM-kisojen avauspäivä Areenassa klo 18.55 alkaen

Arvi Savolainen esiintyy tavallisesti kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa, mutta tutun kilpakumppanin Elias Kuosmasen vietyä edustuspaikan, niin nuoren lupauksen oli keksittävä jotain muuta.

Viime vuoden alle 23-vuotiaiden maailmanmestari kokeili valmentajiensa ehdotuksesta Jyväskylän SM-paineissa siirtymistä painoluokkaa ylemmäs – jopa 30 kiloa painavampien jässiköiden sekaan – napaten uudessa sarjassaan Suomen mestaruuden.

Olympiapaikan metsästys 130-kiloisten sarjassa ei ole täysin poissuljettu seikka Savolaiselle. Kartoitus tästä on alkamassa, kun tie vei hänet nopeassa tahdissa Roomaan, jossa Suomen painitimantti osallistuu ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin 10.-16. helmikuuta käytävissä EM-kisoissa.

– SM-voitolla minulle tarjottiin tätä mahdollisuutta. Vastassa on nyt isompaa ja kovempaa kilpailijaa verrattuna nuorten sarjoihin, mutta taistelemaan lähden. Hyviä harjoitusmatseja tulossa ja näissäkin on mahdollisuus kehittyä. Tässä kartoitetaan nyt osaltaan sitä, millaista on painia isompien poikien kanssa.

Arvi Savolainen Jyväskylässä 25. tammikuuta 2020
Arvi SavolainenLehtikuva

Arvi Savolaisen oikea sarja on siis tällä hetkellä 97-kiloisissa. Mitä tämä kokeilu 130-kiloisissa palvelee ja millaisina näet omat riskisi?

– Yksi kova kilpailukokemus lisää. Toki riskit ovat kasvaneet omasta sarjastani. Kaverit ovat isompia ja jos he tekevät jotain äkillisiä liikkeitä siihen suuntaan, mihin ei odota, niin siinä on suurempi mahdollisuus kuin omassa sarjassa, että jotain hajoaa. Minä luotan, että olen riittävän vikkelä verrattuna vastustajiini, etten jää sellaisiin tilanteisiin, joissa voisi sattua jotain. En pidä tätä kovin suurena riskinä, toteaa Savolainen.

"Vippaskonsteilla ei voi pärjätä"

Savolainen korostaa lähtevänsä tekemään omaa perustekemistä, vaikka sarja vaihtuu.

– Vippaskonsteilla en voi pärjätä. Tuskin pärjään puhtaassa voimassa ja työntämisessä, mutta uskon olevani nopeampi ja jaksavani pitää tempoa yllä paremmin. Lähden siitä, että saan kaverit liikkeelle ja väisteltyä niiden pahimmat ryntäykset siten, että vastustajien isommat lihakset väsyisivät omaani nopeammin.

Taktiikkamielessä Arvi on pohtinut asioita ennakkoon.

– Omassa sarjassani (97 kiloa) voin pärjätä puhtaalla voimalla ja myös jäädyttämisellä. Isompien poikien kanssa tuskin on tarvetta jäädyttämiseen, vaan pikemminkin minun on pidettävä vauhtia. Kuudessa minuutissa pitäisi liikkua molskilla mahdollisimman paljon ja tehdä samaan aikaan paljon töitä, suunnittelee suomalainen.

Savolaisella on hulppeat saavutukset sekä 20-vuotiaiden että 23-vuotiaiden sarjoista, joissa haaviin on tarttuneet Euroopan mestaruudet ja maailmanmestaruudet, eli yhteensä neljä kultaista mitalia. Kaikkiaan hänellä on yhdeksän arvokisamitalia nuorista.

– Joka turnauksessa lähden aina voittamaan jokaista matsia, joka tulee eteen. Silloin ainakin tietää, miten hommassa käy. Nyt täytyy kyllä sanoa, etten tiedä, kuinka realistinen tavoite on kertoa voittavansa jokaisen ottelun, kun vastassa on kuitenkin muutama kilo minua painavampia kavereita Euroopan huipulta. Maanantaina se selviää, kuinka kulkee, Savolainen tuumii levollisena kisapaikalla.

Lue lisää:

"Kavereilla on jonkin verran painoetua, mutta minulla on yllätysmomentti" – olympiaunelmaa yhä jahtaava Arvi Savolainen painii raskaassa sarjassa 20 kiloa painavampia vastaan

Arvi Savolainen siirtyi omasta sarjastaan 130-kiloisten Suomen mestariksi: "Kyllä se käsissä tuntuu"

Yllätysveto: Arvi Savolainen hakemaan olympiapaikkaa raskaasta sarjasta?

Painiliitto iski sinetin: Elias Kuosmanen lähtee taistelemaan olympiapaikasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat