Ranskan taitoluisteluliiton pomo erosi sittenkin – kiistää suojelleensa raiskauksista syytettyjä valmentajia

Didier Gailhaguet'n mukaan kukaan liitossa ei tiennyt taitoluisteluakatemiassa tapahtuneista väärinkäytöksistä.

taitoluistelu
Didier Gailhaguet
Lauantaina tehtävästään eronnut Didier Gailhaguet toimi Ranskan taitoluisteluliiton puheenjohtajana vuosina 1998–2004 ja vuodesta 2007 eroamiseensa saakka.AOP

Ranskan taitoluisteluliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Didier Gailhaguet on eronnut tehtävästään lauantaina.

Muiden muassa maan urheiluministeri Roxana Maracineau oli vaatinut Gailhaguet'n eroa sen jälkeen, kun Ranskan taitoluistelupiireissä tuli esiin vakavia raiskaus- ja häirintäsyytöksiä. Vielä keskiviikkona Gailhaguet ilmoitti tiedotustilaisuudessa, ettei hän aio erota.

– Olen tehnyt viisaan päätöksen erota Ranskan taitoluisteluliiton puheenjohtajan tehtävästäni, Gailhaguet kertoi tiedotustilaisuudessa Pariisissa.

Vuosina 1998–2004 ja vuodesta 2007 nykyhetkeen asti Ranskan taitoluisteluliiton johdossa toimineen Gailhaguet'n, 66, epäillään salailleen ja suojelleen seksuaalisesta väkivallasta syytettyä valmentajaa Gilles Beyeriä.

Vyyhti alkoi, kun moninkertainen pariluistelun arvokisamitalisti Sarah Abitbol kertoi kirjassaan, että Beyer, hänen valmentajansa, raiskasi hänet useaan otteeseen vuosina 1990–1992. Abitbol oli tuolloin 15–17-vuotias.

Myös kolme muuta uhria kertoi kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta, jota he kokivat nuorille taitoluistelutähdille suunnatussa Pariisin Insep-akatemiassa. Syytökset koskevat Beyerin lisäksi myös kahta muuta valmentajaa.

Sarah Abitbol
Vuonna 2003 uransa lopettanut Sarah Abitbol on nykyään 44-vuotias.AOP

Beyerin käytöksestä oli valitettu liiton pomolle Didier Gailhaguet'lle 2000-luvun alussa. Gailhaguet valmensi Insep-akatemiassa samaan aikaan hyväksikäytöstä syytettyjen kahden valmentajan kanssa.

Gailhaguet kieltää syytökset siitä, että hän olisi suojellut häirinnästä syytettyjä kollegoitaan. Gailhaguet'n mukaan kukaan liitossa ei tiennyt akatemiassa tapahtuneista väärinkäytöksistä.

Traumaattisista kokemuksistaan ensimmäisenä julkisuuteen kertonut Abitbol ilmaisi oman mielipiteensä Gailhaguet'n erosta nopeasti.

– Didier Gailhaguet'n ero oli välttämätöntä, mutta se on vasta ensimmäinen askel. Koko liitto, jossa hänen kaikki kaverinsa ovat, pitäisi puhdistaa. Ne, jotka vaikenevat ja tukevat Gailhaguet'n järjestelmää, ovat yhä siellä (liitossa), Sarah Abitbol kommentoi eroa L'Equipen mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Ranskan taitoluistelua ravistelee raiskausepäilyt, mutta liiton pomo esiintyi uhmakkaasti median edessä – "Jos eroan, minun on täytynyt tehdä joitain virheitä"

Ranskan taitoluistelua ravistelleet raiskausepäilyt etenivät syyttäjän tutkintaan

Moninkertainen taitoluistelun arvokisamitalisti syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta – Ranskassa useita syytöksiä alaikäisten lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä urheilussa

Lähteet: guardian, l'equipe, afp

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat