1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

"Leikkimällä ei pärjää, vaan kaikki pitää laittaa likoon" – Elias Kuosmanen puolustaa EM-pronssiaan Rooman paineissa

Keuhkoputkentulehduksesta vielä viime viikolla kärsinyt Kuosmanen on valmis kirkastamaan pronssinsa Rooman paineissa.

Elias Kuosmanen ylsi hopealle kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa sotilaiden maailmankisoissa Kiinan Wuhanissa syksyllä 2019. Kuva: AOP

Elias Kuosmanen on saalistanut kaksista edellisistä EM-kilpailuista pronssia. Valmentaja Marko Yli-Hannukselan mukaan Kuosmasella on hyvät mahdollisuudet jatkaa mitaliputkeaan Rooman EM-paineissa.

– Eliaksen kunto on hyvä, ja herra on tehnyt kovasti töitä. Kuosmaselta on lupa odottaa jopa mitalia, Yli-Hannuksela arvioi.

EM-painit alkoivat Roomassa maanantaina 10. helmikuuta. Suomi on mukana miesten paineissa kuuden hengen joukkueella. Suomen joukkueen valmentaja Marko Yli-Hannuksela kommentoi joukkueensa mahdollisuuksia Roomassa käytävissä EM-paineissa.

– Joukkue on aika kokematon, neljä ensikertalaista kuuden hengen joukkueessa. Syömähampaana on mitalin ottanut Elias Kuosmanen sarjassa 97 kiloa, Yli-Hannuksela kertoo painijoistaan.

Tositoimiin viikon pakollisen harjoitustauon jälkeen

Kuosmanen itse on EM-kilpailujen kynnyksellä luottavaisin mielin, vaikka sairastelujen takia viime viikolla treenit ovat jääneet väliin.

– Olen kiitollinen ja iloinen, että pääsin matkaan. Viime viikolla sairastin keuhkoputkentulehduksen ja sain siihen antibiootin, joka onneksi puri hyvin. Viikon olen nyt ollut harjoittelematta, katsotaan miten lähtee, Kuosmanen mietiskeli ennen tositoimiin pääsemistä.

Kuosmasella on harjoituskaudella ollut kaksi leiriä, joissa on keskitytty muun muassa mattopainiin.

– Olin Tanskassa kovalla kansainvälisellä leirillä, jossa keskityttiin erityisesti mattopainiin. Varsinkin mattopuolustus on ollut painopisteenä, ja olemme käyneet monipuolisemmin läpi eri variaatioita. Toivon, että saisin siirrettyä treeneissä hyvin mennyttä mattopainia kisoihin, Kuosmanen miettii.

Kuosmanen ei ole EM-kisoja varten hakenut sen kummallisempaa kuntopiikkiä, vaan satsaa keväällä olympiakarsintaturnaukseen, johon varsinainen kuntohuippu tähdätään. Silti painija muistuttaa, että menestystä varten EM-kilpailuissakin tarvitsee painia vahvasti.

– Tosi kova nippu painijoita on paikalla. Leikkimällä ei pärjää, vaan kaikki pitää laittaa likoon. Kaksi edellistä vuotta olen ollut pronssilla. Mitali, ja mieluummin kirkkaampi kuin edellisvuosina, olisi tyydyttävä suoritus, Kuosmanen kertoo tavoitteistaan.

Suomella on 97-kiloisten sarjassa kaksi kovaa miespainijaa, Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen. Kuosmanen voitti Savolaisen tammikuussa niin ikään Roomassa järjestetyssä turnauksessa ja sai paikan olympiakarsitaturnaukseen. Sen lisäksi Kuosmanen valittiin Suomen edustajaksi EM-paineihin. Savolainen painii poikkeuksellisesti EM-kisoissa 130 kilon sarjassa.

Kuosmanen aloittaa EM-painiurakkansa tiistaina 11. helmikuuta. Painien välierävaiheen voi seurata Areenassa klo 17.40 alkaen. Kooste päivän paineista TV2:ssa klo 22.35.

Lue myös:

Arvi Savolainen aloitti EM-painit 130-kiloisissa voitolla, seuraavakin vastustaja on täysin voitettavissa: "Iso köriläs, mutta ei tekijämies"

"Kavereilla on jonkin verran painoetua, mutta minulla on yllätysmomentti" – olympiaunelmaa yhä jahtaava Arvi Savolainen painii raskaassa sarjassa 20 kiloa painavampia vastaan

Kommentti: Elias Kuosmanen osoitti kypsyyttä Suomen huippukaksikon kohtaamisessa, mutta uskaltaako hän jättää EM-kisat väliin kevään päätähtäimen takia?