Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Juuse Saros on tällä hetkellä parempi kuin Pekka Rinne – Nashvillen kakkosvahdilla on nyt käsissään elämänsä tilaisuus

Juuse Saros on nousemassa Nashvillen ykkösmaalivahdiksi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Juuse Saros Nashville
Getty Images

VANCOUVER. Vancouver Canucks ei ole kohdellut Pekka Rinnettä hyvin tällä kaudella.

Kempeleläisvahdin iltapuhde jäi maanantaina Brittiläisessä Kolumbiassa vain reilun kahdenkymmenen minuutin mittaiseksi. Kun kummallinen pomppukiekko toisen erän alussa putosi Rinteen selän taakse muuttaen lukemat jo 4–0:aan, päävalmentaja John Hynes oli nähnyt tarpeeksi: Rinne sai tehdä tilaa Juuse Sarokselle.

Eikä kyseessä ollut ensimmäinen kerta.

Rinne aloitti jokaisessa Nashvillen kauden kolmessa ottelussa Vancouveria vastaan ja joka kerta kyyti oli kylmää. Marraskuun tappiollisessa vieraspelissä taakse meni neljä ja vain reilua viikkoa myöhemmin kotijäällä kahdessa erässä viisi ennen kuin Saros – maanantain tapaan – korvasi Rinteen.

Kyse on kuitenkin Rinteen kohdalla juuri nyt paljon enemmästä kuin kolmesta Vancouver-ottelusta.

On nimittäin niin, että Juuse Saros on tällä haavaa – ensimmäistä kertaa NHL-urallaan – Nashvillen maalivahtikaksikosta selkeästi parempi. Toki Saros on pelannut vahvoja jaksoja tarunhohtoisessa aiemminkin, mutta nyt veskariasetelma alkaa näkyä jo peluutuksessakin.

Pekka Rinne Juuse Saros
Pekka Rinne (vas.) sai väistyä Juuse Saroksen tieltä 21 minuutin pelin jälkeen, kun Vancouver oli repinyt johtonsa jo 4–0:aan.Getty Images

Ennen maanantain Vancouver-kamppailua Saros aloitti kolmessa peräkkäisessä ottelussa, mikä valmennusjohdolta ensimmäinen selkeä viesti Rinteen suuntaan: ei riitä.

Rinne on aloittanut joulukuun alusta katsottuna kuudessatoista ottelussa Saroksen kahtatoista vastaan, mutta jatkossa peluutusvuorojen on syytä olettaa tasoittuvan yhä entisestään.

Rinteen peli oli maanantainakin hermostuneen ja epävarman oloista alusta asti, eikä tilannetta todennäköisesti helpottanut se, että neljätoista minuutin kohdalla punalamppu oli palanut selän takana jo kolmesti. Rinteen pelistä paistaa yliyrittäminen, mikä on ollut kempeleläiselle tyypillistä aiempinakin vuosina silloin, kun joukkueen peli yskii.

Vaikka joukkue edessä sählää, Saros pelaa joukkueen maalivahdeista rauhallisemmin. Muutamasta virheestä huolimatta hämeenlinnalaisveskarin paketti pysyy teknisesti paremmin kasassa eikä tämä pelaa kiireessäkään tilanteita yli – Sarosta näkee harvoin uimassa maalivahdin alueellaan.

Virheitä on toki mahtunut Saroksenkin matkalle, mutta kokonaisuutena tämä on pelannut viime viikot virkaveljeään paremmin, mikä näkyy myös tilastoista. Rinteen voittosaldo joulukuun alun jälkeen on 8–9–1, Saroksen 6–3–2.

Siinä, missä Rinteen torjuntaprosentti tältä ajalta pyörii vaivoin yli 89:ssä, Saroksen lukema yltää päälle 91:n.

John Hynes
Päävalmentaja John Hynes on joutunut miettimään, kumpaa suomalaista hän peluuttaisi ykkösvahtina.Getty Images

Kun päävalmentaja John Hynes miettii aloittavaa maalivahtia tuleviin otteluihin, Sarosta on vaikea enää pitää penkillä.

Etenkin, kun tammikuun alussa erotetun Peter Lavioletten tilalle palkatun Hynesin linjaus musiikkikaupungissa on ollut viime viikkoina selkeä: ilmaisia lounaita ei tarjota kenellekään. Maanantaina Vancouverissa tähtipelaajat Ryan Johansen, Matt Duchene ja Filip Forsberg istuivat toisessa erässä pitkiä aikoja penkillä miettimässä syntyjä syviä.

Pekka Rinne ei tule tekemään tähän linjaukseen poikkeusta.

Nashvillen maalilla torjuu jatkossakin kiekkoja se kassari,joka saa pelivälinettä paremmin kiinni. Kun puhutaan viime viikoista, Saros on tehnyt tältä osin työnsä paremmin. Kun Nashville torstaina kohtaa kotijäällään New York Islandersin, kahta sanaa ei liene siitä, kuka maalilla aloittaa.

Saroksella on käsissä elämänsä tilaisuus ottaa NHL-urallaan pitkään odotettu seuraava askel.

Lue myös:

Leo Komaroville kauden toinen maali Islandersin voitossa Capitalsista – Aleksander Barkovin saavutus ei lohduttanut Panthersia

Nashville-vahti Saros lahjoitti eriskummallisessa ottelussa Ovetshkinille osuman: "Kaverilla ollut vaikeaa maalinteon kanssa, niin piti antaa yksi"

Rinteen unelma maalinteosta kävi toteen: "Pekka Selänne tässä, moro!"

Näin maalivahti Pekka Rinne onnistui maalinteossa – edellisen kerran vastaavaa nähty NHL:ssä vuonna 2013

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat