1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Sebastian Aholle uusi maaliennätys, 31 – aikoo runnoa Carolinan pudotuspeleihin vaikka väkisin: ”Tavoite on voittaa Stanley Cup”

Carolina Hurricanesin tähtisentteri on jo rikkonut viime vuonna syntyneen maaliennätyksen. Se ei vielä riitä, sillä tavoitteena on jatkaa pelejä pitkälle kevääseen.

Kuva: Getty Images

LAS VEGAS. Suomalaispelaajien maalitilastoa johtava Sebastian Aho (31+21=52) on pelannut tämän vuoden puolella kuin hurmiossa. Hän sivusi viime kauden maaliennätystään Las Vegasissa ja nousi ennätyslukemiin Dallasia vastaan keskiviikkoaamuna. Hän on nyt koko liigan kuudenneksi paras maalintekijä.

– On tullut ihan hyvin maaleja tällä kaudella, vaikka alku oli vaikea. Ei meinannut millään tulla tulosta. Se oli vähän tuskaista aikaa, mutta sen jälkeen olen löytänyt maalivireen. Koitetaan jatkaa samaan malliin, Aho kertoo Yle Urheilulle Las Vegasissa.

Joukkueen ratkaisija ei tuhlaa tekopaikkoja, joita on tullut tarjolle enemmän ylivoimalla.

– Ehkä muutama muutos on tullut tänä vuonna ylivoimalla. Olen siinä maalin edessä tai keskellä, enkä syöttäjän paikalla. Räkämaaleja, ohjureita, ripareita ja muita olen koittanut tehdä. Siitä maalit monesti tehdään. Joku toinen laukoo sieltä ja itse koitan sitten päästä toisille ja kolmansille kiekoille ja lyödä niitä pussiin.

Sebastian Aho tuulettaa kauden 31:nnettä maaliaan. Se kuitenkin jäi ottelussa Carolinan ainoaksi maaliksi, kun Dallas vei voiton 4–1. Kuva: Getty Images

Onnistumiset heijastuvat pelaamiseen, sillä Aholla on menossa jo seitsemän ottelun pisteputki (7+4) ja kuuden ottelun maaliputki. Nuori sentteri ottaa suuren vastuun joukkueen menestyksestä ja nauttii pelaamisesta paineen alla.

– Tähän aikaan vuodesta pelataan voitoista. Totta kai haluan auttaa joukkuetta tekemällä pisteitä, maaleja ja olla tulosvastuussa. Intensiteetti on kova peleissä ja jokainen joukkue haluaa taistella kynsin hampain pisteistä. Tämä on mukavaa aikaa, naurahtaa Aho.

Vikkelä keskushyökkääjä johdatti joukkueen viime kaudella itäisen konferessin finaaliin, kun se kiilasi itsensä pudotuspeleihin villillä kortilla. Tavoitteet ovat vähintään yhtä kunnianhimoiset tällä kaudella.

– Kyllä se nälkä kasvaa syödessä. Todistettiin itselle viime kaudella ja laitettiin rima tuolle tasolle. Totta kai kaikkien tavoite on voittaa Stanley Cup, niin myös meidän. Nyt tehdään hulluna hommia, että päästään pleijareihin ja tavoitteet muuttuvat, mitä pitemmälle kausi menee.

Suomalaisketju vastaa tehoista

Joukkueen pistepörssiä johtava Teuvo Teräväinen (12+42=54) nostettiin Ahon ykkösketjuun muutama peli sitten. Päävalmentaja Rod Brind’Amour on korostanut, että nimenomaan Aho hyötyy Teräväisen kanssa pelaamisesta.

Joko "Turbo" (Teräväinen) tai "Seabass" (Aho) on napannut pisteen 82 tehdystä maalista, joka on 46,3 prosenttia joukkueen kokonaismaalimäärästä (177).

– Ei sitä koskaan tiedä, miten se sitten jatkuu. Mutta hänen kanssaan on mukava pelata. Meillä on ollut isoja onnistumisia, kiittelee Aho.

Andrei Svetshnikov (vas.) ja Sebastian Ahon yhteistyö on sujunut hyvin. Kuva: Getty Images

Ketjun toisella laidalla taituroi maaliskuun lopussa vasta 20 vuotta täyttävä huippulupaus Andrei Svetshnikov (22+30 – 52). Toista kautta Carolinassa kiekkoileva venäläinen antaa lisävirtaa Aholle.

– Totta kai. Ensinnäkin huippuäijä kaukalon ulkopuolella, tullaan hyvin juttuun. Semmoinen ilopilleri ja hymyilevä, hyvä tyyppi. Siitä se kaikki lähtee. Totta kai kentällä kaikki näkee, että se on maailmanluokan äijä, osaa luistella, syöttää ja laukoa. Sellainen voimahyökkääjä, mutta myös taitoa löytyy, Aho analysoi.

Erik Haulan polvivaivat historiaa

Carolina vahvisti joukkuettaan tälle kaudelle etenkin puolustuspäässä. Uusien pelaajien joukosssa on myös Vegasista hankittu Erik Haula, joka johtaa kolmosketjua.

– Haula on huippusentteri. Mun mielestä me parannuttiin joukkueena kesän aikana. Hyviä jätkiä ja meillä on tosi hyvä joukkuehenki. Jokainen on tullut hyvin mukaan. Viihdymme toistemme seurassa ja kaukalossa jokainen hoitaa oman tonttinsa hyvin, kehuu Aho.

Haula (12+9=22) on sopeutunut hyvin Ahon ja Teräväisen tähdittämään joukkueeseen.

– Kovia äijiä he ovat, joten hyvä, että he ovat omalla puolella. Molemmat ovat huikeita pelaajia, ja on ollut ilo tutustua heihin myös jään ulkopuolella. Paljon jauhetaan suomea ja välillä käydään syömässä, Haula kertoo.

Porin kasvatti pelasi Golden Knights -paidassa kahdella edelliskaudella ja oli mukana tulokasjoukkueen Stanley Cup -taistossa 2018. Viime kaudella hän pystyi pelaamaan vain 15 ottelussa polvivamman takia.

Erik Haula suhtautuu takaiskuihin nykyään kärsivällisyydellä. Kuva: Getty Images

Erinomaisen alkukauden jälkeen Haula loukkasi taas polvensa ja oli sivussa 19 ottelusta marras-joulukuussa. Kovana puurtajana tunnetun sentterin oli vaikeaa katsoa pelejä katsomosta, kun ei voinut auttaa joukkuetta jäällä.

- (Se oli vaikeaa) varsinkin siksi, kun olin sivussa niin kauan. Polvi on nyt hyvässä kunnossa, eikä siitä ole mitään haittaa enää. Nyt vaan eteenpäin. Saan tehdä paljon hommia, että se pysyy hyvänä, ja siihen liittyy kaikkia pikkujuttuja. Hyvältä tuntuu ja toivottavasti pysyykin niin.

Haula on oppinut suhtautumaan takaiskuihin kärsivällisyydellä. Menestykseen maailman kovatasoisimmassa jääkiekkoliigassa tarvitaan myös kovaa tahtoa.

– Kyllä se halu on iso asia eli mitä olet valmis tekemään sen hyväksi ja sen eteen, että pääset mihin haluat. Siitä se lähtee. Kaikilla on oma reittinsä ja mutkat matkassa. Mutta halu, työmäärä ja ilo siitä tekemisestä ovat isoja asioita. Ja miten pystyt käymään vaikeimmat asiat läpi, kun kaikki ei aina mene niin kuin pitää, Haula myöntää.

Lue myös:

Kasperi Kapanen säväytti luisteluvoimallaan näyttävässä jatkoaikaratkaisussa – vastustaja ehti juhlia voittoa vain hetkeä aiemmin

Carolina-luotsi ylistää tähdeksi kohonnutta Teuvo Teräväistä – "Turbo" ei saa ansaitsemaansa arvostusta: "Hän on aivan yhtä hyvä kuin Aho"

Carolinan suomalaistrio maalivireessä – Sebastian Aholle jo kauden 30. maali voittolaukauskisaan päättyneessä trillerissä