1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Uzbekistanilaisvoimistelija uhkaa tehdä lyömättömän ennätyksen Tokiossa – Oksana Tshusovitina valmistautuu kahdeksansiin olympialaisiinsa

Tshusovitina uhkasi lopettaa Lontoossa 2012.

Oksana Tshusovitina edusti Lontoon olympialaisissa Saksaa. Kuva: EPA / ROLF VENNENBERND

Telinevoimistelu on nuorten ihmisten laji, jossa uzbekistanilainen Oksana Tshusovitina on tehnyt säännön vankasti alleviivaavan poikkeuksen. Tshusovitina valmistautuu 44-vuotiaana uransa kahdeksansiin olympialaisiin.

Tshusovitina ehti jo ilmoittaa Lontoon 2012 olympialaisissa, että hän lopettaa, mutta nyt hän on lähdössä jo toisiin kesäkisoihin hätäisen uhkauksensa jälkeen.

– Rakastan voimistelua, joten miksi ihmeessä lopettaisin harjoittelun ja kilpailemisen, koska pystyn siihen edelleen, Tshusovitina tuumi tuoreessa Tashkentissa tehdyssä haastattelussaan.

– Katuisin jo päätöstäni, jos olisin luovuttanut.

Tshusovitinan olympiaura alkoi 1992 Barcelonassa, ja hän saavutti jo sitä ennen permannon maailmanmestaruuden Indianapolisin kisoissa 1991. Ura alkoi Neuvostoliiton joukkueessa.

Tshusovitina on saavuttanut urallaan joukkuekilpailun olympiakultaa 1992 ja yhteensä kolme maailmanmestaruutta vuosien 1991 ja 2003 MM-kisoissa.

Olympialaiset kolmessa joukkueessa

Olympialaisissa Tshusovitina on edustanut Itsenäisten valtioiden liiton eli IVY:n ja Uzbekistanin joukkueiden lisäksi Saksaa saatuaan maan kansalaisuuden vuonna 2006.

Rion 2016 kesäolympialaisissa Tshusovitina kilpaili jälleen Uzbekistanin joukkueessa ja hänet on valittu maan edustajaksi myös ensi kesänä Tokiossa järjestettäviin kisoihin. Tshusovitina hankki olympiapaikan viime syksynä Stuttgartin MM-kisoissa.

Nyt hän on luvannut 20-vuotiaalle pojalleen Alisherille, että Tokio jää olympiauran viimeiseksi etapiksi.

Puoliso Bahodir Kurbanov edusti Uzbekistania olympialaisissa 1996 ja 2000 kreikkalais-roomalaisessa painissa. Hän luopui urastaan poikansa hoitojen ja vaimonsa uran takia.

– Siinä vaiheessa ei tosin ajateltu, että hän kilpailisi edes neljissä saati kahdeksansissa olympialaisissaan. Me olemme silti olleet koko ajan hengessä mukana, Kurbanov totesi.

Lue myös:

Ikä on vain numero – 40-vuotias telinevoimistelija Rioon