Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Suomen jääkiekkoilijoiden pomo tyrmistyi, kun kysely huippu-urheilulain tarpeellisuudesta ei lähtenyt urheilijoiden edustajille: "Kummaksun merkittävästi"

Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela vaatii huippu-urheilijoille tasavertaista asemaa muiden työntekijöiden kanssa. Myös Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivoo urheilijoille parempaa eläke- ja vakuutusturvaa.

Urheilupolitiikka
Jääkiekko, yleiskuva
Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela ihmettelee, ettei urheilijoiden mielipidettä ole kysytty huippu-urheilulakikyselyssä.Tomi Hänninen

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen nimesi loppuvuodesta Lauri Tarastin selvittämään huippu-urheilulain tarpeellisuutta. Tarastin tehtävänä on ollut kerätä eri tahoilta näkemyksiä siihen, pitäisikö erillinen laki huippu-urheilusta säätää ja mitä sen tulisi sisältää.

Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on tyrmistynyt siitä, ettei kyselyn vastaanottajalistassa ole yhtään urheilijoiden edustajaa. Kirje on lähetetty yli 30:lle taholle, joista suurin osa on eri lajien liittoja. Lisäksi Tarasti on sanonut haastattelevansa muutaman urheilijan.

– Kummaksun merkittävästi sitä, ettei pelaajia ja urheilijoita edustaville järjestöille ole tullut lausuntopyyntöä. Urheilijoiden edustajien tulisi ehdottomasti olla mukana näissä asioissa, jos uudistuksessa vähääkään sivutaan esimerkiksi urheilijoiden vakuutusturvaa, eläketurvaa tai muuta sosiaaliturvaa, Saarela sanoo Yle Urheilulle.

Saarela kertoo olleensa Tarastiin yhteydessä ja ottaneensa kantaa selvityshenkilön kirjeeseen, vaikka jääkiekon tai minkään muunkaan lajin pelaajayhdistykselle sitä ei toimitettu. Saarela on ollut yhteydessä myös olympiakomiteaan.

Saarelan mielestä mahdolliselle huippu-urheilulaille on kaksi lähtökohtaa.

– Joko urheilijat tuodaan erillisellä lailla tasavertaiseen asemaan muiden työntekijöiden kanssa tai ammattiurheilijat siirretään yleisen järjestelmän piiriin. Toinen vaihtoehto on mielestäni selkeämpi ja oikeudenmukaisempi.

– Monta vuotta on puhuttu, että urheilija keskiöön. Mielestäni sen suhteen ei ole tapahtunut mitään. Asiaa pitäisi edistää nimenomaan lainsäädännöllä niin, että työsuhteessa olevat joukkueurheilijat tulisi asettaa täysin samaan asemaan sosiaali- ja vakuutusturvan osalta kuin muutkin työntekijät Suomessa, Saarela sanoo ja toteaa, että yksilöurheilijat ovat hieman hankalampi ryhmä.

– Joka tapauksessa järjestelmää pitäisi muuttaa siltä osin, että vaikka heillä ei ole työnantajaa, niin nämä todelliset ammattilaiset olisivat samassa asemassa kuin muut työtä tekevät ihmiset.

Selvitysmies Tarastitotesi, että hän ei aio ottaa selvityksessä huomioon urheilijoiden sosioekonomista asemaa, sillä se ei kuulu toimeksiantoon eikä toimeksiannon antaneen ministeriön vastuualueisiin.

– Minuun on oltu yhteydessä – muun muassa jääkiekkopuoli, että pitäisikö näitäkin pohtia. Niitä pitäisi varmaan pohtia, mutta se tapahtuu muualla, eikä tässä yhteydessä, Tarasti sanoo. ** **

Moukarinheiton yleiskuva
Yksilöurheilijoilla ammattilaispolut ovat yleensä heikompia kuin palloilulajien urheilijoilla.Tomi Hänninen

Järjestöille mahdollisuus päättää rahoituksesta

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ei välttämättä tue erillistä huippu-urheilulakia, mutta voimassa olevaa liikuntalakia pitää hänen mielestään muuttaa.

Itani on samaa mieltä Saarelan kanssa siitä, että urheilijoiden sosioekonomista asemaa pitää parantaa. Yksilöurheilijoilla ammattilaispolut ovat yleensä vieläkin heikompia kuin palloilulajien urheilijoilla.

– Meillä on olympiatason urheilijoita, jotka antavat uran aikana kaikkensa, mutta heille ei kerry siitä yhtään eläkettä, Itani sanoi.

– Urheilijoiden sopimuskäytäntöihin, loma- ja työaikoihin, tapaturmavakuutuksiin ja ennen kaikkea eläkkeisiin pitäisi saada johdonmukaisempaa lainsäädäntöä.

Itanin mielestä urheilua ei voida enää 2020-luvulla erottaa yhteiskunnasta, mutta hänen mukaansa kilpa- ja huippu-urheilussa on kuitenkin omia erityispiirteitä. Huippu-urheilussa on muun muassa lieveilmiöitä, kuten ottelumanipulaatiot ja dopingin käyttö, jotka Itanin mielestä pitäisi kirjata lakiin, jotta ne saadaan paremmin kuriin.

Oma tärkeä osuus on rahoitus, etenkin nyt kun Veikkauksen tuloutukset pienevät tulevan vuosikymmenen aikana. Itanin mielestä on tärkeää, että rahoitusta mietitään muualtakin kuin ensisijaisesti rahapelivoittovaroista.

– Vaikka sitten suoraan valtion budjetista. On myös tärkeää, että järjestöillä on mahdollisuus päättää rahoituksesta. Ei välttämättä ole ideaalitilanne, että esimerkiksi seuratukia myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) eikä lajiliitot.

Myös huippu-urheilun tuet määräytyvät valtionavustuksilla OKM:n ja Olympiakomitean yhteistyöllä sen sijaan, että Olympiakomitealla olisi autonomia päättää rahanjaosta.

– Tilanteen muutos vaatii lakiin kirjausta, sillä Olympiakomitea ei ole viranomainen, joka saisi julkisia varoja jakaa eteenpäin, Itani muistutti.

Yleiskuva juoksukilpailusta.
Urheilijat käyttävät tänä päivänä ääntään enemmän kuin aiemmin.Tomi Hänninen

Urheiljat käyttävät ääntään

Itanin mukaan huippu-urheilulaissa ja sen selvittämisessä on kyse laajasta kokonaisuudesta, joka vaatii koko urheilukentältä laaja-alaista pohdintaa. Tällaiselle olisi hänen mielestään ollut tarvetta aiemminkin, mutta tärkeintä on aloittaa työ nyt.

Itanin mukaan syy, miksi asiat ovat nyt menneet eteenpäin, johtuu urheilijoista sekä rakenteiden muutoksesta.

– Urheilijat käyttävät enemmän ääntä yhteiskunnallisiin asioihin, ja se on ehdottoman hyvä asia. Myös urheilijoiden painoarvo julkisessa keskustelussa on noussut ja uskallus ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin on suurempaa kuin aikaisempina vuosikymmeninä, Itani sanoi.

Aiemmin suomalaisen järjestökenttä on ollut sirpaleinen ja eri tahojen intressit edistää asioita ei ole ollut johdonmukaista. Nyt reilun parin vuoden ajan Olympiakomitean alla on ollut sekä huippu-urheilu että ruohonjuuriliikunta, ja se on Itanin mielestä vaikuttanut tilanteeseen.

– Nykymuotoisella Olympiakomitealla pystymme saamaan urheilun saamaan yhtenäisemmäksi. Silloin myös vaikuttavuus poliittiseen päätöksentekoon on suurempi.

Lue myös:

Urheiluministeri tilasi selvityksen huippu-urheilulaista, mutta suurin suomalaisia urheilijoita mietityttävä asia jää pimentoon: "Ei kuulu toimeksiantoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat