Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Urheiluministeri tilasi selvityksen huippu-urheilulaista, mutta suurin suomalaisia urheilijoita mietityttävä asia jää pimentoon: "Ei kuulu toimeksiantoon"

Ministeri Lauri Tarasti selvittää parhaillaan, pitäisikö Suomeen laatia erillinen huippu-urheilulaki. Asian liikkeelle laittanut olympiakomitea sekä urheilijat toivovat parannusta myös urheilijoiden eläke- ja vakuutusasioihin, mutta sitä puolta ei selvitetä.

Urheilupolitiikka
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski Davosin maailmancupin osakilpailussa joulukuussa.Federico Modica/NordicFocus/Getty Images

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti marraskuussa tehdä selvityksen huippu-urheilulaista ja sen tarpeellisuudesta. Ministeriö nimesi selvityshenkilöksi ministeri Lauri Tarastin, joka on lähestynyt kyselyllä muun muassa Suomen suurimpia lajiliittoja, urheiluakatemioita ja valmennuskeskuksia.

Asiaa selvitetään, sillä se kirjattiin liikuntapoliittisen selontekoon vuonna 2018 ja sen jälkeen myös hallitusohjelmaan. Kyselykierroksen takaraja on viikon kuluttua perjantaina.

Soraääniä on kuitenkin jo kuulunut. Tarasti aikoo pohtia selvityksessä olympiakomitean suhteita valtiovaltaan sekä muihin liikuntajärjestöihin ja sitä, mitä huippu-urheilun edistämiseen ylipäätään kuuluu. Tarasti ei aio keskittyä urheilijoiden sosioekonomisiin asioihin, kuten urheilijoiden eläkkeisiin, työsuhdekysymyksiin tai tapaturmavakuutuksiin, vaikka näiden asioiden selvittämisestä on tullut painetta urheiluväeltä eri suunnilta.

– Tämä on vaikea ongelma kaiken kaikkiaan, koska olen todennut, etten aio lähteä selvittämään näitä asioita, sillä ne eivät ole opetus- ja kulttuuriministeriön käsissä. Nämä asiat ovat minullekin vieraita, koska en ole asiantuntija siellä, eikä se kuulu mielestäni tähän toimeksiantoon, Tarasti toteaa.

Tarastilta selvityksen tilannut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kokee huippu-urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamisen tärkeänä asiana, mutta toteaa sen edistämiseen olevan muita keinoja.

– Sosiaaliturvan kokonaisuudistus on alkamassa, ja se on yksi osa, missä katsotaan kaikkia sosiaaliturvan etuuksia ja näitä ryhmiä erikseen, Kosonen sanoo.

LEHTIKUVA Hanna Kosonen
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kokee urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamisen tärkeänä asiana.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Jos erilliseen huippu-urheilulakiin päädyttäisiin, voisi Kosonen mahdollisesti harkita yhteistyötä muiden ministeriöiden kanssa, jotta urheilijoiden sosioekonomiseen asemaan liittyvät asiat kirjattaisiin tähän lakiin.

– Työ on hyvin alkuvaiheessa, enkä tiedä siitä käytännössä vielä kovin paljon. Lauri Tarasti tekee nyt työtä ja voin kertoa jatkotoimista, kun selvitys on valmis, Kosonen toteaa.

Olympiakomitea toivoo urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamista

Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mielestä selvitystä huippu-urheilulaista on liikunta- ja urheiluyhteisössä kaivattu. Siksi olympiakomitea esitti asian selvittämistä liikuntapoliittisen selonteon lausuntokierroksella vuonna 2018.

Salosen mukaan tarve huippu-urheilulaille tai huippu-urheilua koskeviin lainsäädäntömuutoksiin on jo todettu monissa mietinnöissä ja selonteoissa.

Salonen kaipaa lainsäädäntöön muun muassa huippu-urheilun johtamisen selkeyttämistä. Hän toivoo siihen myös urheilijoiden ja valmentajien sosioekonomisen aseman parantamista, jota Tarasti ei aio selvittää.

Lisäksi liikuntalaista tulisi hänen mielestään poistaa kirjaus, että liikunnan ja urheilun rahoitus katetaan ensisijaisesti rahapelivoittovaroista.

– Tällä hetkellä lainsäädännössä huippu-urheilua ei todeta otsikkotasoa enempää. Sanotaan ainoastaan, että edistetään huippu-urheilua, sen rehellisyyttä ja eettisiä periaatteita. Se on aika yleismalkainen tulkinta tämän päivän yhteiskunnassa. Tarvitsemme huippu-urheiluun liittyviä lainsäädäntötoimia, Salonen sanoo.

Tanska eroaa muista Pohjoismaista

Tällä hetkellä huippu-urheilun edistäminen on mukana liikuntalaissa.

– Tässä selvityksessä on kysymys on siitä, pitääkö tehdä erillinen laki vai voisiko nykyistä liikuntalakia täydentää. Erillisestä laista tulisi se ongelma, miten liikunta- ja huippu-urheilulaki suhtautuisivat toisiinsa, Tarasti sanoo.

Tarasti on selvittänyt taustaksi, miten huippu-urheiluasioita hoidetaan muissa Pohjoismaissa. Tanskassa on erillinen Team Danmark -yhteisö, joka hoitaa samat huippu-urheiluun liittyvät asiat, joita tällä hetkellä olympiakomitea sekä opetus- ja kulttuuriministeriö Suomessa hoitavat. Ruotsissa ja Norjassa ei ole Team Danmarkin kaltaista elintä erikseen.

Lauri Tarasti.
Lauri Tarasti selvittää huippu-urheilulain tarpeellisuutta.Jarno Kuusinen / AOP

Parhaillaan Tarasti odottelee siis virallisia lausuntoja, joita hän on pyytänyt 30 eri taholta, joihin kuuluvat suurimmat lajiliitot sekä erilaisia urheiluun ja liikuntaan liittyviä tahoja.

Virallisten lausuntojen ulkopuolelta Tarasti aikoo kuulla myös yksittäisiä urheilijoita muun muassa yleisurheilusta, jääkiekosta ja taitoluistelusta. Urheilijoiden ääni tulee Tarastin mukaan kuuluviin myös lajiliittojen vastauksissa.

– Muun muassa valmentajayhdistystä on pyydetty kommentoimaan asiaa, ja urheilijoilla on edustusta monissa toimielimissä, mistä kannanottoa on pyydetty, Tarasti toteaa.

Keskiviikkoiltaan mennessä Tarasti oli saanut vastauksen kolmelta taholta.

– Alkutekijöissä ollaan, mutta tiedän, että asiaa on harkittu lavealti eri puolilla, hän kertoo.

Kyselyn viimeinen vastauspäivä on ensi viikon perjantaina ja selvityksen on määrä olla valmis kesäkuun lopulla.

Erilaisia selvityksiä on tehty vuosien varrella useita. Ministeri Hanna Kosonen, onko vaarana, että tästä tulee taas yksi selvitys, joka ei johda mihinkään?

– En usko. Tarasti kuitenkin tarkastelee tätä kokonaisuutena ja meillä on paljon taustatietoa jo olemassa. On selvä, että järjestelmää on kirkastettava ja selkeytettävä, ministeri Kosonen sanoo.

Lue myös:

Suomen jääkiekkoilijoiden pomo tyrmistyi, kun kysely huippu-urheilulain tarpeellisuudesta ei lähtenyt urheilijoiden edustajille: "Kummaksun merkittävästi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat