Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilustudio Lahdessa
  • karsinta HS 130
  • Urheilustudio Lahdessa

Norjalainen menestysjuoksija kehottaa dopingtapauksissa vellovaa Ruotsia terästäytymään – "On naivia vain toivottaa juoksijat tervetulleiksi"

Ingebrigtsen muistutti, että yhtä hyvin Fsihan tapaus olisi voinut sattua Norjassakin, mutta siellä maajoukkueeseen pääsyyn on kovemmat kriteerit.

urheilu
Filip Ingebrigtsen
Filip Ingebrigtsenin mukaan maajoukkueeseen tuleville urheilijoille on opetettava maan kulttuuri ja tavat.AOP

Norjalainen keskimatkojen menestysjuoksija Filip Ingebrigtsen kehottaa Ruotsia olemaan tarkempi, kuinka avosylin se toivottaa ulkomaalaistaustaiset juoksijat maajoukkueeseensa. Ingebrigtsenin kommentti liittyy Ruotsin tuoreimpaan dopingkäryyn, jossa EM-maastomestari Robel Fsiha jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

Fsiha on syntyisin Eritreasta. Hän muutti Ruotsiin 2013 ja sai kansalaisuuden runsas vuosi sitten.

– Ruotsin on otettava vastuu ja kehitettävä systeemi. Urheilun avulla ihmisiä saadaan integroitumaan yhteiskuntaan, mutta pitää olla rajoja, 1 500 metrillä EM-kultaa ja MM-pronssia juossut Ingebrigtsen sanoi Tukholman hallikisoissa.

Ingebrigtsen muistutti, että yhtä hyvin Fsihan tapaus olisi voinut sattua Norjassakin, mutta siellä maajoukkueeseen pääsyyn on kovemmat kriteerit.

– Maajoukkueeseen tuleville urheilijoille on opetettava maan kulttuuri ja tavat, myös urheilussa. On naivia vain toivottaa juoksijat tervetulleiksi, Ingebrigtsen sanoi.

Fsiha, 23, antoi positiivisen dopingnäytteen viime marraskuussa Etiopian Addis Abebassa. Euroopan maastomestaruuden hän saavutti Lissabonissa joulukuussa. Vuotta aiemmin hän oli EM-maastojen 10,3 kilometrillä 40:s Ingebrigtsenin voittamassa juoksussa.

Useita dopingtapauksia

Viime vuosina ruotsalaisjuoksijat ovat olleet muutamaan otteeseen dopingotsikoissa. Adil Bouafif jäi kiinni epo-hormonin käytöstä Zürichin EM-kisoissa 2014 ja sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Abeba Aregawi antoi helmikuussa 2016 kiellettyä meldoniumia sisältäneen näytteen, mutta Ruotsin dopingkomissio vapautti juoksijan epäilyistä ja kumosi hänelle langetetun kilpailukiellon.

Naisten vitosen EM-voittaja Meraf Bahta sai vuoden kilpailukiellon olinpaikkatietojen virheiden ja väliin jääneiden dopingtestien takia. Hän vapautui kisaamaan viime elokuussa.

Fsihan dopingtapaus oli Ruotsissa toinen lyhyen ajan sisään. Häntä ennen kiellettyä ainetta sisältäneen testinäytteen antoi menestynyt painija Jenny Fransson.

Lue myös:

Dopingista kiinni jäänyt Robel Fsiha: "Olen ottanut vain lääkkeen vilustumista vastaan"¨

Ruotsissa jälleen dopingkohu – maastojuoksun Euroopan mestaria epäillään kielletyistä aineista

Ruotsalaispainija Franssonin dopingkäry varmistui – Tokion olympialaiset jäävät haaveeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat