Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Parhaimmillaan mykistävä modernin NHL:n punakone – Henrik ja Daniel Sedin jäävät historiaan täysin poikkeuksellisina jääkiekon suurlähettiläinä

Sedinien paidanjäädytysseremoniassa oli paljon samaa kuin Teemu Selänteen vastaavassa aikanaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Daniel ja Henrik Sedin
Daniel ja Henrik Sedin pitivät puheen paidanjäädytysseremoniassaan Vancouverissa.Getty Images

Jotakin mystistä taikaa Henrik ja Daniel Sedinin jääkiekkotarinassa oli aina.

Viimeinen esimerkki tästä saatiin veljesparin viimeisessä kotiottelussa huhtikuussa 2018. Vain muutamaa päivää aiemmin uransa päättämisestä ilmoittaneet pelaajat pistivät kotiyleisön edessä viimeistä kertaa pystyyn kiekkoklinikan, joka ei unohdu Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa koskaan.

Ensin numerolla 22 läpi uransa pelannut Daniel Sedin iski kauden 22. osumansa toisessa erässä numerolla 33 pelanneen veljensä Henrik alustuksesta ajassa 22.33. Ja kuinka ollakaan ensin mainitun tekemä ja viimeksi mainitun alustama jatkoaikaosuma merkittiin pöytäkirjaan: 22-33 ajassa 2.33 sekoittaen kotiyleisön lopullisesti.

Daniel Sedinin iskemä jatkoaikamaali oli 745. kaksikon Vancouver Canucksille järjestämä osuma.

Luku on järjetön.

Kaksosveljesten tarinassa on laajemmassakin katsannossa mystisen satutarinan aineksia. Pelkästään se, miten Canucks-GM Brian Burke kesän 1999 varaustilaisuudessa suhmuroi itselleen varausvuorot kaksi ja kolme, on satumainen tarina itsessään. Burke kiristi, uhkaili ja lahjoi saadakseen veljeksistä molemmat Vancouveriin.

Kyseinen temppu ei onnistuisi nyky-NHL:ssä missään olosuhteissa.

Kun vaikean alun jälkeen Sedinit pääsivät NHL:ssä vauhtiin, heidän yhteispelinsä nousi jopa historialliselle tasolle. Älykkäät ruotsalaiset mullistivat modernin NHL:n kulmapelaamisen, maalin takana liikkumisen sekä lyhytsyöttöpelin. Pienessä tilassa tehtyjen syöttöjen ja pyörähdysten sekä kiekon viivassa käyttämisen tarkoitus oli väsyttää vastustajan viisikko.

Daniel ja Henrik Sedin
Daniel ja Henrik Sedin olivat Vancouver Canucksin kantavia voimia lähes 20 kauden ajan.AOP

Tämä vaati esimerkiksi puolustajilta erilaista pelaamista. Mattias Öhlund, Sami Salo sekä Alexander Edler oppivat nopeasti, ettei kiekon tulo viivaan ollut useinkaan pyyntö laukoa, vaan kiekko piti palauttaa nopeasti takaisin kulmaan, missä kaksoset jatkoivat vastustajan mankelointia.

Henrik ja Daniel Sedinin orkestroima lyhytsyöttöpeli oli parhaimmillaan taianomaista ja lopputulos usein sen mukainen. Jääkiekko on viime kädessä kilpailua pelivälineen hallinnasta. Siitä nämä poikkeuksellisen taitotason ja jääkiekkoymmärryksen kehittäneet pelaajat tekivät illasta toiseen taidetta.

Kahden minuutin päätymyllyt olivat ruotsalaisveljesten tavaramerkki päättyneen vuosikymmenen alussa. Lukuisia ja taas lukuisia kertoja yleisö osoitti suosiotaan seisaaltaan Sedineille vaihdon päätteeksi, vaikka nämä eivät olisikaan saaneet myllynsä lopuksi maalia aikaiseksi – kulmapeliklinikka ja sitä seuranneet maalipaikat olivat usein jo elämys itsessään.

Kyse oli parhaimmillaan mykistävästä modernin NHL:n punakoneesta, jossa millintarkat syötöt putoilivat käsittämättömällä tavalla lapaan usein jopa sokkona. Tuskin yksikään 2000-luvun huippuketjuista on lyönyt tyhjään verkkoon yhtä paljon helppoja maaleja kuin Sedinit ja heidän adjutanttinsa.

Tämä sitten näkyi myös tilastosarakkeissa.

On melkoista satutarinaa sekin, että saman perheen veljekset, vieläpä kaksoset, voittavat NHL:n pistepörssin voittajalle luovutettavan Art Ross-pokaalin peräkkäisinä vuosina: Henrik kesällä 2010, Daniel kesällä 2011.

Ei tämä loisto silti helpolla tullut.

Viimeksi tällä viikolla veljesten pitkäaikainen ketjukaveri Alexandre Burrows muisteli, miten kaksikko oli vuodesta toiseen joukkueen fysiikkatestien kärkikaksikko riippumatta siitä, oliko kyse juoksu- vai voimatesteistä. Vaikka Sedinit saivat kuulla läpi uransa erilaisia solvauksia, koska he käänsivät aina toisen posken, pehmeiksi ruotsalaisia oli vaikea koskaan määritellä.

Hyvänen aika, Henrik Sedin pelasi kahta kuukautta vaille kymmenen vuotta putkeen jäämättä pois yhdestäkään ottelusta. Henrikin 679 peräkkäistä ottelua on NHL-historian kymmenenneksi paras teräsmiessuoritus.

Sedin Daniel Henrik
Kaksoset tuulettavat maalia vuoden 2013 MM-välierässä, jossa Ruotsi kukisti Suomen 3–0.Claudio Bresciani / EPA

Kaiken jälkeen 2600 ottelua, 600 maalia ja 2000 pistettä oli yhdeltä veljesparilta kelpo saalis.

– Kukaan ei meistä ei osannut luistella, eikä kenelläkään ollut erityisen hyvä laukaus. Ei varsinkaan hänellä, Daniel vitsaili juhlapuheessaan pitkäaikaiselle ketjukaverille Alexandre Burrowsille samalla veljeään Henrikiä sormella osoittaen.

Eikä vielä ole puhuttu mitään siitä, miten Sedinit ovat itseään kantaneet jään ulkopuolella. Vancouverin urheiluhistorian suurimmat urheilijat ovat jalkautuneet kansan pariin poikkeuksellisella tavalla. Milloin näitä tapaa Canucksin kotiotteluissa, milloin kaupunkimaratoneilla, milloin lastensairaalalla, jonka rakentamista olivat itse tukemassa.

Veljeksistä Daniel on seisoskellut viime aikoina lastensa koulun lähellä suojatien pielessä Stop-tikkari kädessään vartioimassa naapuruston lasten koulutietä.

– Lasten koulumatka täytyy turvata, kuului ruotsalaisen kommentti.

Sedinien paidanjäädytysseremoniassa oli paljon samaa kuin Teemu Selänteen vastaavassa aikanaan. Kyse oli paljon muustakin kuin jääkiekosta, tehopisteistä ja voitetuista pokaaleista. Nämä pelaajat jäävät lätkähistoriaan ennen muuta tyylikkyytensä kautta täysin poikkeuksellisina jääkiekon suurlähettiläinä.

Sedinien upean uran yksi taika oli se, että jään ulkopuolella taikaa ei ollut – oli vain kaksi normaalia, vaatimatonta herrasmiestä, jotka antoivat paljon takaisin kaupungille, jolta itse saivat kaiken.

Ja se on lopulta paljon suurempi saavutus kuin mikään, mitä Henrik ja Daniel Sedin jäällä tekivät.

Lue myös:

Patrik Laine nauraa osuvansa hädin tuskin tyhjään maaliin ja kaipaa futismaalia kaukaloon – Vancouverissa valmistaudutaan Sedinien juhliin, mutta mielensäpahoittajia riittää jonoksi asti

Nashvillessä vallitsee vihdoin kuri – Mikael Granlund on noussut joukkueensa parhaaksi hyökkääjäksi: "Hän pelaa hirveällä sykkeellä"

Kommentti: Juuse Saros on tällä hetkellä parempi kuin Pekka Rinne – Nashvillen kakkosvahdilla on nyt käsissään elämänsä tilaisuus

Vaihtopenkille tuupertunut NHL-pelaaja voi hyvin – huolestuneet joukkuetoverit viettivät yön sairaalassa: "Kiteyttää, miten nopeasti asiat voivat muuttua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat