Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilustudio Lahdessa
  • karsinta HS 130
  • Urheilustudio Lahdessa

Lumettomat ja haastavat reitit, nälkäisen Latvalan paluu ja Rovanperän seuraavat oppikilometrit – seuraa näitä asioita poikkeuksellisessa Ruotsin MM-rallissa

Ruotsin MM-rallissa seurataan suurella mielenkiinnolla lumettomien teiden kestoa purevien piikkipyörien puristuksessa. Kuskeista katseet kääntyvät erityisesti Jari-Matti Latvalaan, joka janoaa palkintokorokepaikkaa.

Rallin MM-sarja

1

Lumisista olosuhteista ei tänä vuonna ole Ruotsissa juuri tietoakaan. Tässä tyylinäytettä testierikoiskokeella antaa Monte Carlon avauskisan voittanut Hyundain Thierry Neuville.
Micke Fransson / AOP

Kuka hallitsee olosuhteet parhaiten ja miten tiet kestävät?

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Ruotsin rallin puhuttavin asia on kisan lyhennetty reitti ja kaukana tutun talvisista olevat olosuhteet. Kun torstai-illan lyhyt yleisöerikoiskoe Karlstadissa muuttui toiseksi testierikoiskokeeksi, kisassa ajetaan vain kymmenen erikoiskoetta ja noin 170 kilometriä. Mikäli reitit eivät kestä kahta ajokertaa, on edelleen mahdollista, että kilometrimäärä supistuu entisestään. Tien pinta on sekoitus jäätä ja soraa, ja nopeasti vaihtuviin olosuhteisiin sopeutuminen on iso haaste kuljettajille.

Monet ovat testanneet talviolosuhteissa, ja nyt sellaisia ei enää ole kuin paikoitellen. Lumipenkat eivät auta tällä kertaa kuljettajia, ja ladulla pysymisen kanssa täytyy olla todella tarkkana. Koska kilometrejä on vähän, luvassa on varmasti kutkuttava sekuntitaistelu voitosta ja kärki painelee todella kovaa alusta alkaen. Lähtöpaikan merkitys on myös arvoitus, joten luvassa on erittäin mielenkiintoinen ja arvoituksellinen pikakisa.

2

Juho Hänninen ja Jari-Matti Latvala ovat valmiina Ruotsin tynkärallin haasteisiin.
Juho Hänninen ja Jari-Matti LatvalaYle, Jussi Jäkälä

Osaako Latvala ottaa rennosti?

Jari-Matti Latvala on kisan seuratuimpia kuskeja. Tehdaspaikkansa viime kauden päätteeksi menettänyt konkari haluaa näyttää yksityistallin Toyotalla pystyvänsä edelleen ajamaan tutun kisan voitosta. Luottokartturi Miikka Anttilan sijaan nuotteja lukee kuskin pukilta tutumpi Juho Hänninen, joka on aiemmin nähty Latvalan kartturina testeissä ja Historic-ralleissa.

Hänninen on sanonut tulleensa mukaan sillä ehdolla, että ajetaan rennosti ja tosissaan, muttei totisesti. Noin 200 000–300 000 euroa paluupiipahduksestaan maksava Latvala ajaa urastaan, ja 34-vuotias tuurilainen haaveilee edelleen paluusta tehdaskuskiksi ensi kaudella. Toyota-pomo Tommi Mäkinen on povaillut Latvalaa kisan kärkisijoille, ja Ruotsi on tärkeä näyttöpaikka Latvalalle, joka itsekin haaveilee palkintokorokepaikasta.

Pystyykö hän ottamaan tarpeeksi rennosti, vai puskeeko tuttu yliyrittäminen jälleen pintaan?

3

Kalle Rovanperä lähtee hakemaan lisää kokemuksia onnistuneen avauskisan jatkoksi.
Toyota Gazoo Racing WRC

Mihin Rovanperä yltää?

Kalle Rovanperän WRC-ura alkoi komeasti Monte Carlon viidennellä sijalla. 19-vuotias Toyota-debytantti ajoi varmasti suuria riskejä vältellen, ja samanlaista suoritusta häneltä voidaan odottaa myös Ruotsissa. Rovanperä ei ehtinyt ajaa testejä lainkaan, ja ennakkohaastatteluissa hän ei ole lähtenyt asettamaan itselleen sijoitustavoitteita. Testierikoiskokeesta ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä, mutta puuppolalainen oli koko porukan nopein.

Toyotan kyyti riittää taistelemaan voitosta joka kisassa, ja Sebastien Ogierin sekä Elfyn Evansin ensimmäiset suoritukset uudessa tiimissä olivat Monte Carlossa erinomaisia. Rovanperä on sanonut odottavansa itseltään enemmän vasta kauden puolivälin jälkeen, ja hän pääsee Ruotsissakin ajamaan taustalla ilman suurempia paineita jälleen uusia kokemuksia keräten.

4

Ott Tänakin lataus on Ruotsin rallissa varmasti kunnossa täysin pieleen menneen Monte Carlon kisan jälkeen.
AOP

Nähdäänkö Tänakilta vastaisku?

Hallitsevan maailmanmestarin Ott Tänakin ensimmäinen kisa uudessa tiimissä oli katastrofi. Hyundai karkasi tieltä kovassa vauhdissa, ja vain onni säästi virolaisen pahemmilta vammoilta. Kun vielä tallikaveri Thierry Neuville voitti kisan ajettuaan vakuuttavan viikonlopun, Tänakilta odotetaan vastaiskua Ruotsissa.

Viime vuonna Tänak juhli voittoa Ruotsissa, mutta olosuhteet asettavat myös hänelle ison haasteen. Koska Monte Carlon kisa jäi kesken, Tänak lähtee muiden kärkimiesten jälkeen ja lähtöpaikka voi olla joko siunaus tai vitsaus. Virolaisen esitystä tarkkaillaan suurennuslasilla, ja tallipomo Andrea Adamo tuskin katselisi hyvällä toista peräkkäistä epäonnistumista.

– Monten jälkeen olo on ollut parempi joka päivä. Opimme läksymme, ja nyt tiedämme, että kun ajetaan kokonaan uusia pätkiä, täytyy keskittyä kovemmin kuin koskaan. Meille on tärkeää saada nyt pisteitä ja kehittyä askel askeleelta. Toivottavasti saamme hyvän tuloksen, Tänak sanoi Autosportille (siirryt toiseen palveluun) kisan alla.

5

Esapekka Lappi ajaa Ruotsin MM-rallissa tällä kertaa Fordilla. Viime vuonna hän oli Citroenillä toinen.
Micke Fransson / AOP

Löytävätkö Lappi ja Suninen taas vauhdin?

Esapekka Lappi ja Teemu Suninen olivat viime vuonna hyvässä vauhdissa Ruotsissa. Suninen johti kisaa ennen ulosajoaan, ja Lappi sijoittui Citroenillään toiseksi. Nyt M-Sportin kaksikko on myös uudenlaisten olosuhteiden edessä, ja suomalaiset suunnittelevat yllätystä kärkimiesten takana. Vaikka Lappi valittelikin yhden testipäivän riittämättömyyttä, Fiestan pitäisi joka tapauksessa sopia Ruotsiin paremmin kuin Monte Carlon pätkille. Sunisen kisa alkoi huonosti, kun hän ajoi ulos jo ensimmäisellä testierikoiskokeella helpolta näyttäneessä paikassa.

Muissa luokissa nähdään myös suomalaisia. WRC3-luokassa, eli entisessä WRC2-luokassa ajavat Mikkelin SM-rallin juuri voittanut Skodan Emil Lindholm, Hyundain Jari Huttunen sekä Skodan Eerik Pietarinen, jonka kartturina on Latvalan konttorista tuttu Anttila. Junioripuolella JWRC-luokassa ajavat Ford-kuskit Sami Pajari ja Lauri Joona, jotka tavoittelevat etuvetoisten autojen kärkipaikkoja.

Yle Urheilun rallitoimittajan Tomi Tuomisen tuoreessa Tomin nuoteista -podcastissa vieraana on lajilegenda Lasse Lampi. Ohjelmasta on niin videoversio kuin pidempi radioversiokin.

Yle Urheilun lähetykset Ruotsin MM-rallista

Torstai 13.2.

Ennakkolähetys TV2 kello 19.30

Shakedown 2 Yle Areena kello 21

Perjantai 14.2.

EK4 Nyckelvattnet 1 TV2 kello 12

Päiväkooste TV2 kello 21.50

Lauantai 15.2.

EK7 Finnskogen 2 TV2 kello 11

Päiväkooste TV2 kello 21

Sunnuntai 16.2.

EK10 Likenäs 1 TV2 / Yle Areena kello 11

EK11 Likenäs 2 Power Stage TV1 kello 13

Kisakooste TV2 kello 21

Lue myös:

Rovanperälle hurja pohja-aika Ruotsin MM-rallin testierikoiskokeella, Suninen lipsautti heti ulos – katso, miten Ford karkasi käsistä lähes suoralla tiellä

Kalle Rovanperä povaa, että supistuneessa Ruotsin MM-rallissa ei juuri säästellä kaasujalan kanssa – sääolosuhteet tuovat myös haasteita: ”En ole ikinä ajanut sellaista piikkipyörillä”

Tommi Mäkisen uran tärkeimmästä sopimuksesta sovittiin saunassa – suomalainen lajilegenda kertoo taustoista Tomin nuoteista -podcastissa

Löytääkö Latvala vauhdin Historic-ralliautoista? – Mäkinen: Ruotsin osin lähes lumeton reitti saattaa sopia Jari-Matille

Tommi Mäkinen povaa Jari-Matti Latvalan ajavan Ruotsin rallin voitosta, mutta kritisoi sääntöjä: "Se on vähän hullua"

Jari-Matti Latvala sai helpottavan tiedon: pääsee ajamaan jälleen MM-rallipoluille – "Olen odottanut todella pitkään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme