Chicagon pukuhuone pysyi pitkään kiinni viidennen perättäisen tappion jälkeen – Olli Määttä vaitonainen: "En voi kertoa"

Chicagon Olli Määttä on jäämässä ensimmäistä kertaa NHL-urallaan pudotuspelien ulkopuolelle.

NHL
Olli Määttä katsoo, minne pitäisi syöttää.
Olli Määttä on kirjannut kauden 25 ottelusta tehosaldon 4+11=15 / +7. Getty Images

VANCOUVER. Olli Määttä, 25, on tottunut menestymään. Chicago Blackhawksin suomalaispuolustaja on edennyt pudotuspeleihin jokaisella kuudella NHL-kaudellaan ennen kuluvaa sesonkia. Pittsburghista menneenä kesänä Chicagoon vaihtanut Määttä on Jari Kurrin, Esa Tikkasen ja Reijo Ruotsalaisen ohella ainoa kahdesti Stanley Cupia nostellut suomalainen NHL:n historiassa.

Määttä on NHL:n ainoa suomalaispelaaja tällä hetkellä, joka ei ole koskaan jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle.

Putki saattaa kuitenkin olla nyt katkeamassa. Heikosti kauden aloittanut Chicago paransi peliään loppuvuodesta ja tammikuussa se pelasi tuloksellisesti parasta jääkiekkoaan tällä kaudella. Samalla syksyllä kauas pudotuspeliviivasta pudonnut ryhmä kampesi itsensä takaisin läntisen konferenssin pudotuspelikisaan.

Tammikuun lopun tähdistöottelutauon sekä sitä seuranneen viiden päivän miniloman jälkeen kyyti on kuitenkin ollut joukkueelle kylmää. Tappio Vancouverissa keskiviikkona oli joukkueelle jo viides peräkkäinen. Seitsemästä edellisestä kamppailusta peräti kuusi on päättynyt tappioon.

Joukkueen pukuhuoneen ovi pysyi keskiviikon tappion jälkeen poikkeuksellisen pitkään kiinni. Olli Määttä ei ollut halukas avaamaan tapahtumia kopissa.

– En voi kertoa, Määttä vastasi virne suupielissään.

Olli Määttä.
Olli Määttä sai Vancouver-pelissä vastuuta 14 minuuttia. Getty Images

Sen verran Määttä suostui kuitenkin kertomaan, että kyseessä oli niin sanottu pelaajien palaveri.

– Käytiin pelaajien kanssa läpi asioita. Joskus se on parempi niin, että asiat käydään läpi vain pelaajien kesken. Siinä saa jokainen sanoa avoimesti, miltä tuntuu. Siinäpä oikeastaan kaikki, mitä voin kertoa.

Johtajuutta Määtän edustaman joukkueen pukuhuoneesta ei ainakaan puutu. Jonathan Toewsilla, Patrick Kanella ja Duncan Keithilla on enemmän kolmeen pekkaan Stanley Cup -sormuksia ja arvokisamitaleja kuin monien muiden joukkueiden pelaajilla yhteensä.

– Kyllä sen huomaa, että tässä joukkueessa on käyty asioita läpi ennenkin. Täällä on jätkillä kokemusta ja näkemystä. Eivät nämä käsittele täällä vaikeita tilanteita ensimmäistä kertaa ja se kyllä auttaa. Asioita uskalletaan ottaa pöydällä ja niistä ei pelätä puhua, Määttä selvensi.

Jos keskiviikon tappiosta piti hakea jotakin hyvää, niin sitäkin löytyi. Vierasjoukkue vei peliä suurimman osan aikaa lähes miten tahtoi ja voitti laukauksetkin murskaavasti 49–20, mutta NHL:n kuuminta maalivahtia, Jakob Markströmiä se ei pystynyt ohittamaan.

– Koko kauden on puhuttu siitä, että tuloksen taakse pitää aina katsoa. Olihan tämä hyvä peli ja jos me näin pelataan jatkossa, niin tullaan voittamaan pelejä paljon enemmän kuin häviämään.

Uusi tilanne

Määtälle itselleen tilanne on tosiaan uusi. Pittsburghissa NHL-uransa aloittanut JYP-kasvatti ei Steel Cityssä joutunut oikeastaan koskaan kamppailemaan pudotuspelipaikasta tosissaan. Vain mestaruutta vuodesta toiseen tavoitellut Penguins oli usein varmistanut paikkansa kevään huipennuksessa jo hyvissä ajoin.

Nyt jo kuuden pisteen päähän pudotuspelipaikasta vajonnut Blackhawks saa laittaa kaiken peliin selvitäkseen pudotuspeleihin.

– Kaudella 2015–16 oltiin joulun jälkeen pudotuspelien ulkopuolella, mutta se päättyi sitten ihan hyvin, Määttä naurahtaa Pittsburghin mestaruuskevääseen viitaten.

– Nyt on kyllä tosi tiukka paikka, missä jokainen piste merkitsee. Onhan tämä itselle ihan uusi tilanne. Tämä pitää nyt ottaa vain haasteena vastaan. Meidän pitää nyt vain koko ajan parantaa ja pyrkiä aina hakemaan siitä seuraavasta ottelusta pisteet, Määttä jatkoi.

Olli Määttä jäällä.
Olli Määttä ja Chicago pelaavat kovien paineiden alla. Getty Images

Määttä myönsi, että tilanne on nimenomaan mentaalipuolella hyvinkin erilainen kuin Pittsburghin vuosina.

– Valehtelisin jos väittäisin, ettei niin ole, Määttä aloitti.

– Pisteiden tärkeys on aina kyllä vähän takaraivossa. Pitää miettiä, miten säilytät oikeanlaisen rentouden ja hyvän fiiliksen. Pitää päästä tilaan, jossa vain menee ja pelaa, eikä mieti liikoja. Tämä on se suurin haaste, Määttä lisäsi.

Voittavassa joukkueessa tätä painetta ei samalla tavalla tietenkään ole.

– Jos on turvallisesti menossa pudotuspeleihin, kaikessa pelaamisessa on tietynlainen rentous koko ajan. Vaikka on pari maalia tappiolla tiukassa pelissä, mitään hätää ei kuitenkaan ole. Voi pelata rennosti omaa peliä, kun itseluottamus on katossa koko ajan.

”Ihan solidi kausi”

Uusista haasteista huolimatta Määttä on itse pelannut Chicagon takalinjoilla varsin hyvää kautta. Määttä ei loista kiekon kanssa tai hypi näyttävästi mukaan hyökkäyksiin, mutta puolustavana puolustajana suomalainen on hoitanut hommansa toistaiseksi hyvin.

Vancouverissa Määtällä oli jopa kaksi huippupaikkaa tehdä kauden viides osuma.

– On kyllä hyvä fiilis kaudesta. Alusta asti on tuntunut paremmalta kuin viime kaudella. Parempaan päin on koko ajan menty. Siinä mielessä kausi on ollut aika tasainen, mutta pystyn vielä parantamaan paljon. Koko ajan pitää painaa hommia.

Määtän tapauksessa huomion arvoista on lisäksi se, että nyt paljon erilaisista vammoista ja sairauksista kärsinyt pelaaja on pysynyt terveenä koko kauden.

– Koputan äkkiä puuta, Määttä nauroi pukuhuoneen puupenkkiä naputtaen.

Korjaus klo 14.37: Reijo Ruotsalainen lisätty kahdesti Stanley Cupin voittaneiden suomalaisten listalle.

Lue myös:

”Se olisi hyvä, jos Patrik Laineella ei olisi mailaa!" – koronavirus näkyy NHL-pelaajien mailavarannoissa

Rask torjui Bostonin voittoon – Pastrnak hattutempulla maalipörssin kärkeen

Kommentti: Parhaimmillaan mykistävä modernin NHL:n punakone – Henrik ja Daniel Sedin jäävät historiaan täysin poikkeuksellisina jääkiekon suurlähettiläinä

Patrik Laine nauraa osuvansa hädin tuskin tyhjään maaliin ja kaipaa futismaalia kaukaloon – Vancouverissa valmistaudutaan Sedinien juhliin, mutta mielensäpahoittajia riittää jonoksi asti

Nashvillessä vallitsee vihdoin kuri – Mikael Granlund on noussut joukkueensa parhaaksi hyökkääjäksi: "Hän pelaa hirveällä sykkeellä"

Kommentti: Juuse Saros on tällä hetkellä parempi kuin Pekka Rinne – Nashvillen kakkosvahdilla on nyt käsissään elämänsä tilaisuus

Vaihtopenkille tuupertunut NHL-pelaaja voi hyvin – huolestuneet joukkuetoverit viettivät yön sairaalassa: "Kiteyttää, miten nopeasti asiat voivat muuttua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat