Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Emilia Soini sinnittelee suurten rahaturnausten kynnyksellä: "Jos en ole kuudessa vuodessa top 10:ssä, niin ei minua kannata enää haastatella"

Emilia Soini, 24, nappasi jo viidennen SM-kultansa reilu viikko sitten, mutta uran suuret tavoitteet odottavat ammattilaisten PSA-kiertueella.

squash
Emilia Soini soini lyö palloa
Emilia Soini pelaa SM-kisojen jälkeen ammattilaiskiertueella Cincinnatissa. Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen ykköspelaajan Emilia Soinin kevään kuviot ovat sopivasti auki. Viisi vuotta New Yorkissa asunut Soini tavoitelee läpimurtoaan squashin PSA-ammattilaiskiertueella pääosin kotimaisin voimin.

Soinilla on edelleen läheiset välit henkilökohtaiseen valmentajaansa, egyptiläiseen Wael El Hindiin, joka on muuttanut Floridaan. Siellä harjoitteluolosuhteet ovat vasta rakenteilla, joten Soinille oli helppo päätös palata kotiin Espooseen.

– Mulle on myös henkisesti kiva juttu olla muutaman vuoden tauon jälkeen kotona ja omissa piireissä. Vaihtelu virkistää, Soini vakuutteli Yle Urheilun haastattelussa.

Emilia Soini pelaamassa
Emilia Soini oli 16-vuotiaana ikäluokkansa Euroopan paras pelaaja.Jyrki Lyytikkä / Yle

Soini ei ole kuitenkaan saapunut Yhdysvalloista kotiin lepäilemään. Nyt ruuvia pitäisi kiristää entisestään, sillä Soinin lähivuosien tavoitteet vaativat huimaa kehitystä.

– Jos en ole kuuden vuoden sisällä maailmanlistalla top 10:ssä, niin ei mua silloin kannata enää haastatella, Soini naurahti Talihallissa Helsingissä.

Soini on helmikuussa julkaistulla PSA-maailmanlistalla 56:s. Lähivuosien tähtäimessä on kivuta 30 parhaan tuntumaan, jonka jälkeen Soini voisi alkaa jahdata suurempia rahapalkintoja 120 000–250 000 dollarin turnauksissa.

– Mitä korkeammalle pääsee rankingissa, niin sitä hitaampaa nousu on. Olen nyt hankalassa paikassa, kun en vielä pääse isoihin kisoihin mukaan. Rankingissa tulee eroa minua korkeammalla oleviin pelaajiin. Tämä on muutaman vuoden projekti, aluksi pitäisi saada hyviä tuloksia keskisuurissa kisoissa.

Treenikuviot El Hindin tarkkailussa

Kevät tarjoaa Suomessa Soinille uusia harjoituskuvioita. Päävalmentaja Tomi Niinimäen johtamassa naisten maajoukkueessa panostetaan Tatja Holmin vetämään henkiseen valmennukseen ja Jaakko-Antti Peltolan fysiikkavalmennukseen.

Ohjelmat rakennetaan pitkälti juuri Soinin tarpeiden mukaan.

– Aloitin Peltolan kanssa vuodenvaihteessa ja kyllä työ näkyy jo nyt liikkeissä. Henkinen valmennus on myös tärkeää, ja että miten sitä pystyisi tulevaisuudessa soveltamaan omaan peliin, Soini sanoi.

Emilia Soini pelaamassa
Emilia Soinin kehityskohteina ovat lisävoiman hankinta kroppaan ja henkiseen puoleen keskittyminen suurturnauksissa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Peltola joutui samalla egyptiläisen El Hindin luupin alle. El Hindi haluaa nähdä ja hyväksyä kaikki uudet treenikuviot videolta.

– Hän sanoi, että otat sitten kaikki treenit nauhalle. Vastaus tuli sieltä, että ihan hyvin menee. Jos olen kauan soittamatta, niin hän ihmettelee ja toivoo Floridassa sormet ristissä, että olisi hyviä uutisia tulossa, Soini kertoi.

Suomen paras naispelaaja Tuula Minetti (o.s. Myllyniemi) oli parhaimmillaan maailmanlistalla 14:s. Minetti voitti urallaan peräti 20 SM-kultaa ja lisäksi johdatti Suomen joukkueen EM-kisoissa pronssille vuonna 1990.

El Hindi on jo vihjaillut Soinille, että Minetin ennätysten rikkominen olisi sopivan kova tavoite peliuralle.

– Kun aloitin aikuisten SM-kisoissa, niin Tuula voitti Tampereella kultaa. Puhetta on ollut ennätyksistä, mutta miehissä Olli Tuominen on voittanut 18 SM-kultaa ja naisissa Tuulalla on 20 mestaruutta. Laskeskelin, että minunkin pitäisi pelata vielä nelikymppisenä squashia ja voittaa SM-kisoissa. Se ennätys on mentävä rikki, Soini vakuutteli hymyssä suin.

Soini myös jahdin kohteena PSA-kiertueella

Kymmenisen vuotta naisten maajoukkueessa pelannut Soini on vasta 24-vuotias, joten aika riittäisi urotekoihin. Ammatilaiskiertueella kilpailu on kuitenkin raakaa.

Soini pitäisi nousta mahdollisimman nopeasti 48 parhaan joukkoon rankingissa. Se avaisi ovet suuriin rahaturnauksiin.

– Siellä on 48 pelaajan kaavio isoimmissa kisoissa, joten olen muutaman sijan päässä. PSA-kiertueella on yli 250 ammattipelaajaa, joista noin 120 pelaajan porukka yrittää päästä isoihin kisoihin. Minua jahdataan rankingin alapuolelta, joten olen välillä uhrilammas keskitason kisoissa, Soini kuvaili.

Päävalmentaja Niinimäki ylistää Soinin asennetta ja lahjakkuutta, mutta paljon olisi petrattavaa pelkästään fyysisellä puolella.

Tomi Niinimäki ja Emilioa Soini
Naisten päävalmentaja Tomi Niinimäki on tukemassa Soinin nousua kohti maailman huippua.Jyrki Lyytikkä / Yle

– Ominaisuuksiltaan Soini kuuluisi jo 50 joukkoon maailmassa. Isoissa turnauksissa kaikki pelit pelataan kokolasikentällä, niin siinä tarvitaan enemmän voimaa alaraajoihin ja yläkroppaan, että ylipäänsä saisi lyötyä palloa taakse ja riittävän kovaa, Niinimäki perusteli.

Henkistä kanttia pitäisi myös kehittää.

– Psyykkinen puoli vaatii vielä nuorella urheilijalla tietyn kokemuspohjan. Tiettyä taktista kuviota pitäisi toteuttaa kentällä ja osata reagoida muuttuviin elementteihin riittävän hyvin. Ammattilaisrankingilla mitataan 12 kuukauden keskiarvoa eikä niinkään yksittäisiä kisoja. Soini tarvitsee taustalle hyvää tasaista suorittamista aika pitkän aikaa. Ei ole kuitenkaan mitään syytä, miksei hän voisi nousta kirkkaimmalle huipulle. Hän on valmis tekemään töitä, hyviä asioita voi tapahtua, Niinimäki jatkoi.

EM-kisoissa pelissä myös kotikisojen menestys 2021

Soinilta odotetaan SM-kisoissa vahvaa marssia mestariksi, mutta kevään suurin ponnistus odottaa joukkueiden EM-kisoissa Hollannissa.

Suomen paineet ovat kovat, sillä samalla pelissä on menestyminen EM-kotikisoissa 2021. Soinin lisäksi maajoukkueen runkopelaajia ovat Emilia Korhonen (115:s rankingissa) ja Riina Koskinen (ranking-129:s).

Squashin naisten maajoukkue ja valmentaja Tomi Niinimäki
Soinin lisäksi naisten maajoukkueen runkopelaajia ovat Riina Koskinen (toinen vas.) ja Emilia Korhonen (keskellä). Suomen tavoitteena on säilyttää paikka EM-kisojen ykkösdivisioonassa keväällä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomi nousi viime vuonna ykkösdivisioonaan, jossa pelaa Euroopan kahdeksan parasta maata. Tehtävänä on säilyttää paikka parhaiden joukossa, jotta Suomi voisi kamppailla mitaleista kotiyleisön edessä. EM-kisojen kaksi heikointa maata putoaa ensi kaudeksi kakkosdivisioonaan.

– Olemme tiukasti selkä seinää vasten. Hollannin EM-kisoissa on käytännössä pakko voittaa kaksi maata, eli pelata top-kuutoseen, jotta pääsisimme edes pelaamaan mitalista ensi vuoden keväällä. Muuten olemme kotikisoissa kakkosdivisioonassa. Olemme valmistautuneet hyvin, mutta kova tavoite tämä on, Niinimäki pohjusti.

Ennen EM-kisoja ja niiden jälkeen Soini keskittyy tuloksen takomiseen PSA-kiertueella. Haaveissa olisi säväyttää entisessä kotikaupungissa New Yorkissa.

– Tournament of Champions -turnaus pelataan New Yorkin keskusrautatieasemalla. Ranskan Camille Serme voitti tammikuussa sen turnauksen ja hän sitkuttelee maailmanlistalla neljän egyptiläisen joukossa kolmantena. Serme on kunnioitettava roolimalli. Oma unelmani olisi voittaa näitä samoja kisoja.

Lue myös:

Ammattilaiskentät jättänyt Olli Tuominen oli ylivoimainen, Emilia Soinille jo viides SM-kulta: "Minun piti herätä"

Squashin Suomen ykkösnainen selviytyi yhteen lajin arvostetuimmista turnauksista – näyttämönä toimii New Yorkin keskusrautatieasemalle rakennettu lasikenttä

Emilia Soini tähyää välieriin EM-squashissa – ensimmäinen suomalaisnainen puolivälierissä yli 20 vuoteen

18-vuotiaana Yhdysvaltoihin squashammattilaisuuden perässä muuttanut Emilia Soini: "Vaatii uskallusta tehdä ratkaisuja, jotka eivät ole kaikista helpoimpia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat