Suora

  • Elävä arkisto esittää

Mäkäräinen hakee huippumatkaltaan kauden tilastokummajaista, Eder lähtee MM-ladulle huippusijat mielessään: "Minulla on aina kaikki pelissä"

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen suoritukset tämän kauden maailmancupin pikakisoissa ovat olleet mollivoittoisia.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Viime kaudella Kaisa Mäkäräinen sijoittui toiseksi Anterselvan pikakisassa.EPA-EFE/ANDREA SOLERO

Ampumahiihdon MM-kisoissa Italian Anterselvassa mitellään perjantaina pikakisan mitaleista. Suomen ykköstähti Kaisa Mäkäräinen, 37, on menestynyt vuosien saatossa mainiosti juuri tällä matkalla. Mäkäräisen 85 palkintosijasta 32 on tullut pikakisoista. Vain takaa-ajokisoista hän on napsinut enemmän sijoja kolmen parhaan joukossa, yhteensä 33.

Pikakisacupin Mäkäräinen on voittanut kerran, kaudella 2013–14. Lisäksi hän on sijoittunut kauden 2010–11 jälkeen aina viiden parhaan joukkoon pikakisacupissa.

Mäkäräisen kuudesta MM-mitalista vuoden 2011 hopea on pikakisasta.

Kuluva kausi on kuitenkin ollut Mäkäräiselle erityisen vaikea juuri pikakisoissa. Suomalainen ei ole onnistunut nappaamaan yhtään sijoistusta kymmenen parhaan joukkoon, ja kisoissa sakkokierroksia on tullut joka kerta vähintään kaksi.

– Odotan Anterselvasta parasta pikakisaa tälle talvelle. Tänä vuonna ei ole pikakisat lähteneet, vaan ne ovat yleensä kosahtaneet pystypaikoilla. Toivotaan, että täällä lähtee, ei voi oikein muutakaan sen suhteen ajatella, Mäkäräinen kommentoi Yle Urheilulle MM-kisojen ennakkoinfossa.

MM-kisaurakka ei lähtenyt Mäkäräisen osalta parhaalla mahdollisella tavalla liikkelle, vaikka hän nosti omalla osuudellaan Suomen sijoitusta sekaviestissä kahdella pykälällä.

Sekä makuu- että pystypaikalta Mäkäräinen ampui ensimmäiset laukaukset ohi. Pystypaikalta ohi napsahti myös neljäs laukaus. Molemmat pystypaikan hudit menivät noin sentillä ohi laikasta.

– En saanut toivomaani starttia kisoille. Oli huono kokonaisuus, vähän kaikki jäi harmittamaan. Odotin hiihdolta ja ammunnalta enemmän. Molemmissa oli vaikeaa, Mäkäräinen sanoi pettyneenä osuutensa jälkeen.

Eder hakee sekaviestiä parempaa ammuntaa, Minkkinen avaa urakkansa

Ilahduttavalla tavalla maailmancupin kisoihin tällä kaudella palannut Mari Eder, 32, myönsi ennen MM-kisojen avausta olevansa hyvin jännittynyt.

Ederin avausmatka sekaviestin ensimmäisen osuuden viejänä ei alkanut ihanteellisesti. Hän joutui ampumaan neljä laikkaa varapatruunoilla alas. Avausosuuden jälkeen Suomi oli 12:ntena reilut 40 sekuntia kärjestä jääneenä.

Pikamatkalta Eder odottaa nähtyä varmempaa ammuntaa.

– Odotan aggressiivista hyvää, rohkeaa suorittamista, että pystyisin tekemään penkalla sen, minkä osaan. Jos ammunnat venyvät ajallisesti, siitä tulee minulle itselleni vaikeampaa.

Mari Eder
Mari Eder on maailmancupissa 25:ntenä.TF-Images/Getty Images

Eder ei ole saavuttanut vielä aikuisten arvokisamitaleja ampumahiihdosta. Rankkojen vuosien jälkeen hän lähtee nälkäisenä Anterselvan laduille henkilökohtaisiin kisoihin.

– Minulla on aina nälkää. Minulle on aivan sama, vaikka olisi Kuusjärven piirikunnalliset, minua jännittää aina yhtä paljon ja vähän ahdistaakin, mutta minulla on aina kaikki pelissä. Huipputulokset mielessä lähden ladulle.

Pikakisassa nähdään myös 25-vuotias Suvi Minkkinen, joka nappasi tammikuun puolivälissä Ruhpoldingista uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet.

Pistetilin avaaminen toi Minkkiselle paljon itseluottamusta. Ammunta oli Ruhpoldingiin saakka sujunut hyvin harjoituksissa, mutta hyvät tulokset eivät siirtyneet kisatilanteeseen ennen Saksan-kilpailua. Heikot kisasuoritukset aiheuttivat Minkkiselle epävarmuutta siitä, mitä hänen pitäisi kisa-areenalla tehdä.

MM-ladulle Minkkinen lähtee Ruhpoldingin onnistumisesta huolimatta maltillisin tavoittein.

– Perjantain kisa on minulle tärkeä, mutta yritän olla lataamatta siihen liikaa painetta. Harvoin se auttaa hyvään suoritukseen, jos siihen lataa ihan liikaa. Toivottavasti pystyn tekemään oman, rennon suoritukseni, kuten Ruhpoldingissakin. Sitten kisaviikko varmasti muotoutuu ihan hyväksi.

Korkeus laittaa ahtaalle

Yksi suurimpia haasteita ampumahiihtäjille MM-kisoissa on korkea ilmanala. Anterselvan kisaladut sijaitsevat noin 1 600 metrin korkeudessa.

– Latuprofiili on helpohko, mutta korkeus tekee sen, että täällä on tuntunut aina tosi pahalle, kun on tullut maaliin. Matkalla ei ole mitään pitkiä huilipätkiä. Yksi peltolasku on, mutta kun se on tarpeeksi liipalla, joutuu siinäkin tekemään vähän jaloilla töitä, Mäkäräinen selvittää.

Useat urheilijat pitävät myös ampumapenkalle tuloa vaikeana. Toisin kuin monissa muissa korkealla käytävissä kisoissa, Anterselvassa penkalle ei lasketella alamäkeä, vaan sinne tullaan hiihtämällä. Ennen ampumista kilpailijat eivät siis ehdi antaa lihaksilleen lepoa. Tämä yhdistettynä vähähappiseen ilmaan luo oman ongelmansa.

– Siinä on niin överiväsynyt, ettei homma pysy sen takia kasassa. On niin hengästynyt, ettei hengityksen pidättämisestä ammunnan aikana meinaa tulla yhtään mitään, vaikka se kestää vain pari sekuntia, Mäkäräinen sanoo.

Minulla pitäisi olla pelimerkit kasassa, miten penkkaa lähestytään.

Kaisa Mäkäräinen

Mäkäräinen uskoo kuitenkin, että hänellä on oikeat lääkkeet penkan lähestymiseen.

– Olemme olleet täällä paljon syksyllä leirillä, sitä on treenattu. Olin uudenvuoden aikaankin viikon täällä. Minulla pitäisi olla pelimerkit kasassa, miten penkkaa lähestytään.

Lähetys pikakisasta alkaa kello 15.30 TV2:ssa ja Areenassa sekä Yle Puheessa kello 15.40.

Lue myös:

Suomen joukkue sijoittui yhdeksänneksi MM-ampumahiihdon sekaviestissä – Kaisa Mäkäräisellä haastavaa: "Odotin hiihdolta ja ammunnalta paljon enemmän"

Norjan mitalitoivo Marte Olsbu Röiseland pahoissa aseongelmissa kaksi päivää ennen MM-kisoja – ase ajettiin Italiasta Saksaan korjattavaksi

Kaisa Mäkäräinen on kannatellut Suomen MM-menestystä, mutta on sitä osattu aiemminkin – kun varamiehestä tuli maailmanmestari ja Ylen selostuskopissa vuodatettiin kyyneliä

Eväshuoltaja, äitihahmo, metsämies vai vanhanajan kestävyysnylkky? Tällainen on Suomen ampumahiihtojoukkueen kärkinelikko

Suomen joukkue jahtaa mitaleja Mäkäräisen johdolla – näin seuraat ampumahiihdon MM-kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat