Suomen joukkue majoittuu poikkeuksellisesti 1 600 metrin korkeudessa Anterselvassa – ratkaisussa voi piillä sudenkuoppa: "En osaa sanoa, johtuuko väsymys vain kisoista vai siitä, että olemme ylhäällä"

Kun ampumahiihdon maailmancupissa on kilpailtu Italian Anterselvassa, 1 600 metrin korkeudessa, Suomen joukkue on tavallisesti asunut kisapaikkaa alempana.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen, Anterselva 2020 MM
Kaisa Mäkäräinen on urakoinut tähän mennessä kolme matkaa Anterselvan MM-kisoissa.Imago sport/AOP

Ampumahiihdon MM-kisapaikka Italian Anterselvassa on erityinen. Kisastadion on 1 600 metrissä, eli korkeimmalla maailmancup-kilpailupaikoista.

Toisin kuin aiemmin maailmancup-kilpailuissa, MM-kisojen aikana Suomen joukkue majoittuu korkealla, aivan stadionin takana. Tässä voi piillä kisojen sudenkuoppa, sillä korkealla palautuminen on hitaampaa kuin matalalla.

Suomen joukkueen ykköstykki Kaisa Mäkäräinen valitteli jo perjantaina pikakisan jälkeen, että palautuminen on ollut vaikeaa. Hän ei ollut saanut esimerkiksi kunnolla unta.

– Oli pitkä ilta ja yöllä oli aika levotonta elämää jaloissa ja päässä. Oli pakko nukkua vielä tuossa puolenpäivän aikaan sellaiset puolen tunnin nokoset, että ylipäätään jaksoin lähteä starttiin, Mäkäräinen sanoi perjantaina.

Kaisa Mäkäräinen, Anterselva 2020 MM
Kaisa Mäkäräinen ampui takaa-ajon ensimmäisellä paikalla nollat, mutta sitten ammunnan vaikeudet palasivat.Imago sport/AOP

Myös sunnuntaisen takaa-ajon jälkeen Mäkäräinen valitteli väsymystä, mutta sanoi tilanteensa olevan silti suhteellisen hyvä.

– Kyllä tässä koko ajan pieni väsymys on päällä. En osaa sanoa, johtuuko se vain kisoista vai siitä, että olemme ylhäällä ja palautuminen on hitaampaa. On vaikea arvioita, olisko se erilaista, jos asuisimme jossain muualla. Se on turhaa jossittelua.

Heille, joilla on korkea hapenottokyky ja pienet lihakset, kuten Kaisa Mäkäräisellä, korkealla asuminen sopii todennäköisimmin.

Sanna-Leena Perunka

– Heille, joilla on korkea hapenottokyky ja pienet lihakset, kuten Kaisa Mäkäräisellä, korkealla asuminen sopii todennäköisimmin. Näyttäisi siltä, että tämä on ollut hyvä ratkaisu ainakin fyysiseltä kunnoltaan kovalle Kaisa Mäkäräiselle, Yle Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Sanna-Leena Perunka arvioi.

Ainakaan Mäkäräisen hiihtovauhti ei anna vielä viitteitä siitä, että hän ei palautuisi kunnolla. Sunnuntaina hän oli takaa-ajon nopein hiihtäjä.

Toisaalta MM-kisat ovat vasta alussa, ja alkavan viikon kisatahti on todella kova.

Mäkäräisellä ei ole aiempaa kokemusta näin korkealla asumisesta kisojen aikana. Yksi hyvä esimerkki vuosien varrelle kuitenkin mahtuu tavallista korkeammalla oleilusta.

Viime vuonna Mäkäräinen majoittui viikon korkealla, kun maailmancup-kiertue vei Yhdysvaltoihin Soldier Hollow'hun. Tuolloin Mäkäräinen otti pikakisasta kakkossijan ja takaa-ajosta kolmossijan.

Osa joukkueesta olisi toivonut majoitusta matalalta

Suomen joukkueesta Olli Hiidensalo olisi majoittunut MM-kisojen ajan mielellään matalalla. Hän kertoo, että Anterselvan kisapaikan huippean korkeuden vuoksi hänellä voi olla hyvin paljon päiväkohtaista vaihtelua omissa suorituksissaan.

Hiidensalolla parhaita kisapäiviä ovat aiemmin olleet aivan ensimmäiset päivät korkeassa ilmanalassa. Nyt Suomen joukkue on viettänyt korkealla jo noin kaksi viikkoa.

– Aiemmin olen käynyt vain kisoissa ylhäällä ja välttänyt jopa treenien tekemistä ylhäällä. Minulle olisi ollut parempi vaihtoehto mennä alas, mutta on mentävä joukkueen mukana ja toivottava, että vireen saa hyväksi kisoihin, Hiidensalo sanoi ennakkohaastattelussaan.

Olli Hiidensalo
Olli Hiidensalo oli sunnuntain takaa-ajossa 58:s.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sunnuntaina Hiidensalo sanoi, että torstainen sekaviesti saattoi vielä painaa kehossa.

– Tänään viimeisellä ringillä painoi aika paljon, vaikka yritin ottaa rauhallisesti alun.

Asiantuntija Perungan mukaan myös siitä voisi tulla joukkueelle ongelma, jos urheilijat ramppaisivat koko pitkän kisarupeaman kisakorkeutta alemmas majoitukseen.

– Elimistö olisi silloin koko ajan stressitilassa, kun ensin matkustaa alas, on siellä ja seuraavana päivän matkustaa ylös ja siellä sopeutuu korkeuteen.

Päivä päivältä helpompaa

Suomi vietti jo MM-kisoihin valmistavan leirin korkealla, Martellissa. Perungan mukaan kisarupeamassa tärkeintä on juuri se, että sopeuttava leiri on mahdollisimman lähellä samaa korkeutta kuin missä kisojen aikana majoitutaan.

Joukkueen valmentaja Jonne Kähkönen on laskenut uransa aikana, että korkealla täytyy olla reilu viikko ennen kisarumban alkamista. Silloin urheilija ehtii yleensä sopeutua korkean paikan vaatimuksiin.

Sopeutumista on kuitenkin hankalaa mitata.

– Siinä kuunnellaan urheilijan omaa fiilistä ja valmentajan näkemystä siitä, kuinka hyvin pystyy omaa kilpailurutiiniaan toteuttamaan kovissa harjoituksissa tai kilpailuissa. Paljon täytyy luottaa omaan tuntemukseen ja aikaisempiin kokemuksiin. Yksinkertaisia mittareita ovat laktaattipitoisuudet ja leposykkeiden tasot aamuisin, Kähkönen listaa.

Suvi Minkkinen
Suvi Minkkinen on ottanut tällä kaudella ensimmäiset maailmancupin pisteensä.Getty Images

Suvi Minkkinen kertoo, että hänelle korkealle sopeutuminen on aiemmin ottanut paljon aikaa. Hän vietti korkealla kuitenkin jo hyvän tovin ennen MM-kisojen alkua, joten kehon pitäisi olla sen puolesta tikissä.

– Minulle on ollut yleisesti aiempina vuosina aika haastavaa ja hidasta kropan sopeutuminen ylhäälle. Leirien ja korkealla vietetyn ajan jälkeen sen on varmasti nopeutunut ja osaan itsekin odottaa, miltä tuntuu minäkin päivänä, kun korkealle tullaan.

Sunnuntaisessa takaa-ajossa sijalle 47 hiihtänyt Tero Seppälä kertoi ennakkohaastattelussa, että hänellä ei ole aiempaa kokemusta korkealla asumisesta kisojen aikana.

– Vähän se hirvitti etukäteen. Toisaalta jatkoa ajatellen, tämä tuntuu ainakin nyt aivan hyvältä, kun tulevatkin arvokisat ovat korkealla. Luulen, että meillä on etulyöntiasema niihin maihin, jotka joutuvat kulkemaan tuolta alhaalta tänne.

– Ainakin hengittämisen pitäisi olla helppoa, kun olemme täällä samassa korkeudessa. Korkeus näkyy sykkeessä ja puuskutuksessa, mutta on tuntunut, että päivä päivältä se helpottuu.

MM-kisoissa on välipäivä maanantaina. Tiistaina kisat jatkuvat naisten normaalimatkalla. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa alkaa kello 15. Yle Puheessa kisa kuullaan kello 15.10 lähtien.

Lue myös:

Mäkäräinen hiihteli ladulla takaa-ajossa nopeiten – odottaa normaalimatkalta parempaa sijaa: "Pitää luottaa siihen"

Ranskalaisyllättäjä ujosteli voitettuaan MM-kultaa: "En oikein tiedä, miten pitäisi toimia" – laittoi mestaruuden Bön virheen piikkiin

Dopingista aiemmin kärynneen Loginovin voitto pikakisassa aloitti rajun sanasodan MM-kisoissa – mitalien ulkopuolelle jätetty Bö tylytti NRK:lle: "Hänen ei pitäisi olla täällä"

Rajuista kivuista ennen kautta kärsinyt maailmanmestari sivuutti haastattelut – pikakisan voittajan taustalla älytöntä menestystä niittänyt valmentaja: "Luulen, että suojattini ovat voittaneet 70 mitalia"

Yhdysvaltain ampumahiihtojoukkueessa työskentelevä suomalainen paljastaa MM-yllätyksen taustat: "Tänä aamuna löydettiin jotain erittäin mielenkiintoista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat