Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Karu kysely sai Luisteluliiton tiukentamaan ohjeistusta: valmennettaviin ei kosketa eikä pukukoppiin lampsita ilman lupaa

Luisteluliiton valmentajat allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat toimimaan liiton uusien eettisiin periaatteisiin ja kurinpitojärjestelyihin. 

pikaluistelu
Pikaluistelu
Getty Images

Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänniselle Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) kyselyn karut tulokset olivat yllätys ja hyvin suuri pettymys.

SUEKin kyselyn mukaan 48 prosenttia vastanneista urheilijoista ja valmentajista on kokenut tai havainnut kiusaamista luistelulajeissa ja joka neljäs oli myös kokenut tai havainnut seksuaalista tai sukupuolista häirintää.

Hännisen mielestä jokainen kiusaamistapaus tai häirintätapaus on liikaa. Selvitys osoitti kuitenkin sen, että epäasiallisesta käytöksestä kertomisen kynnys on liian korkea. Niiden vajaan viiden vuoden aikana, jotka Hänninen on ollut tehtävässään, on liittoon tullut tietoa kahdesta tapauksesta.

– Yhteiskunta on nykyään erilainen kuin mitä se oli silloin kun minä luistelin, vuonna 2006 pikaluistelu-uransa lopettanut Hänninen sanoi Yle Urheilulle.

– On paljon asioita, jotka eivät silloin tuntuneet kiusaamiselta, mutta kun sitä peilaa nykyaikaan, niin se on kiusaamista. Meidän täytyy kaikkien katsoa peiliin, tehdä hyvät toimintasäännöt ja mallit, jotta kaikki tietävät, mikä on sallittua ja mikä ei.

Valmentajille uusi sopimus

Luisteluliiton tietoon tuli keväällä 2019 yksi kiusaamistapaus roller derbystä, jota tutkittiin SUEKin ja Olympiakomitean avustuksella. Kyseinen tapaus ei johtanut toimenpiteisiin, mutta SUEKin ja Olympiakomitean suosituksesta liitto päätti selvittää, onko lajissa kiusaamiskulttuuria.

– Odotus oli se, että joku on kokenut kiusaamista tai häirintää, mutta se, että prosentti oli näin suuri, oli minulle tosi iso yllätys, Hänninen sanoi.

Luisteluliitto on jo tehnyt muutoksia toimintaansa, jotta epäasiallista käyttäytymistä saataisiin karsittua. Muun muassa liiton maksamilla matkoilla käyvät valmentajat allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat toimimaan liiton uusien eettisiin periaatteisiin ja kurinpitojärjestelyihin.

Muita toimenpiteitä on Hännisen mukaan lukuisia, joista kaksi on tärkeintä. Yksi koskee urheilijan itsensä määrittelemää koskemisen tasoa, sillä pikaluisteluharjoituksissa usein valmentaja koskee urheilijaa näyttäessään, mihin hän ohjeellaan pyrkii.

– Joidenkin ihmisten kohdalla se koetaan epämiellyttäväksi. Kaikilta urheilijoilta pitää kysyä, saako koskea vai ei, ja. siihen valmentajat sitoutuvat. Toinen tällainen asia on se, että toista sukupuolta olevien pukukoppiin ei saa mennä ilman, että koputtaa ja saa luvan, Hänninen kertoi.

Uusi selvitys kahden vuoden päästä

Luisteluliitto on lähettänyt torstaiaamuna seuroille uudet toimenpideohjeistukset. Eettisistä asioista annetaan jatkossa koulutusta, mutta liitto tilaa kouluttajan ulkopuoliselta taholta. Luisteluliitto edellyttää, että jokaisella seuralla on vastedes vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on viedä tämä tieto seuratasolle.

– Emme voi edellyttää, mutta suosittelemme, että jokainen valmennusryhmä sopii keskenään omat pelisääntönsä. Maajoukkueessa edellytämme näitä.

Hänninen uskoo yhteisten pelisääntöjen voimaan sekä siihen, että esimerkiksi epäasiallisesta kommentista huomauttaminen voi toimia rankaisemista paremmin.

Se, miten nyt käyttöön otettavat toimenpiteet toimivat selviää kahden vuoden päästä. Silloin Luisteluliitto tekee uuden selvityksen asiasta, jossa käsiteltävä ajanjakso on 2020–2022.

– Silloin pystymme vertaamaan sitä, onko meidän tilanteemme mennyt oikeampaan suuntaan vai ei, Hänninen sanoi.

Lue myös:

Kysely paljastaa vakavia epäkohtia luistelulajeissa – lähes puolet joutunut kiusatuksi, joka neljäs kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää

Valtion liikuntaneuvosto: Suomessa harkittava vakavasti urheilurikkomusten kurinpidon siirtoa pois lajiliitoilta ja hankittava SUEKille lisää työvoimaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat