Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilustudio Lahdessa
  • karsinta HS 130
  • Urheilustudio Lahdessa

Liikuntajärjestöjen avustaminen uuden edessä – "Hyvä paikka jokaisessa järjestössä suorittaa oman toiminnan arviointia"

Suomalaisten liikuntajärjestöjen valtionavustuksissa astuvat ensi vuonna voimaan uudet avustuskriteerit.

Urheilupolitiikka
Sadan euron seteleitä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisten liikuntajärjestöjen tilille siirtyi torstaina yli 42 miljoonaa euroa valtionavustuksia. Käytännössä edelliseen vuoteen verrattuna juuri mikään ei muuttunut. Jatkossa tilanne on toinen, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto.

– Nyt mennään vanhoilla avustuskriteereillä viimeistä vuotta. Sen vuoksi avustukset olivat kaikille järjestöille kutakuinkin samat kuin vuonna 2019. Ensi vuonna astuvat voimaan uudet avustuskriteerit ja silloin on muutoksen paikka.

Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja selkeyttää liikuntajärjestöjen avustuskriteereitä.

– Samalla on tarkoitus ottaa eettiseltä puolelta selkeämmät arviointikohteet ja määrittää niiden vaikutus avustustasoon. Myös sosiaali- ja terveysministeriön avustusosaston STEA:n kanssa on käyty selkiyttäviä keskusteluja siitä, että päästäisiin käytäntöön, jossa järjestöt saavat yleisavustusta vain yhdestä ministeriöstä.

Tämä tarkoittaa, että jatkossa kansanterveysjärjestöjen yleisavustaminen siirtyy kokonaisuudessaan myös liikuntatoiminnan osalta ensi vuoden alusta STEA:n vastuulle.

– Toki edelleen lajiliittojen rinnalla toimii merkittäviä ja isoa liikuntatoimintaa järjestäviä muita liikuntajärjestöjä, joiden toiminta edelleen pysyy opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen piirissä.

Kyse liikunnan kansalaistoiminnan avustamisesta

Kriteeristöjen osalta menetellään jatkossa niin, että lajiliitoilla on omat kriteerinsä ja muilla liikuntaa järjestävillä tahoilla omansa. Molempia kokonaisuuksia arvioidaan omien kriteeriensä pohjalta.

– Uudet kriteerit ovat aika pitkälle olemassa. Niitä on käyty yhdessä järjestöjen kanssa läpi ja viimeistelytyö on menossa. Olemme hyvässä vauhdissa ja järjestöt saavat uusista kriteereistä tietoa hyvissä ajoin.

Esko Ranto sanoo, että vaikka Veikkauksen tuotto-odotukset eivät tuleville vuosille ole kovin ruusuiset, on avustusten tason arviointi vaikeaa, koska valtioneuvoston tulevat kehysriihiratkaisut eivät ole tiedossa mahdollisten kompensaatioiden osalta.

– Sen voi kuitenkin sanoa, että liittyen sekä avustuskriteerien uudistukseen että mahdolliseen rahoituspohjan muuttumiseen, on varmaan hyvä paikka jokaisessa järjestössä suorittaa oman toiminnan arviointia tulevaisuuden suhteen, pohtia miltä oman järjestön tila näyttää, mitä toimintoja pitäisi vahvistaa ja mihin kannattaisi panostaa.

Esko Ranto korostaa, että järjestöjen tukipolitiikassa pitää aina lähteä siitä, että on kyse liikunnan kansalaistoiminnan avustamisesta.

– Ne itse päättävät, mitä pitävät tärkeänä ja haluavat tehdä. Ministeriön tehtävänä on avustaa järjestöjä suhteessa sekä niihin liikunnallisiin tuloksiin, joita ne saavuttavat, että siihen kansalaistoiminnalliseen merkitykseen, mikä niillä on.

Lue myös:

Liikuntaa edistäville järjestöille jaettiin rahaa yli 42 miljoonaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat