Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Huuhkajien valmentajan erityistehtävänä on tarkkailla yhtä joukkuetta – esimerkki Valioliigan huippupelaajasta kertoo EM-avausvastuksen jäätävän kovasta tasosta

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloittaa EM-kisat Kööpenhaminassa 13.6.

jalkapallo
Pierre-Emile Hojbjerg
Southamptonin kapteeni Pierre-Emile Hojbjerg ei mahdu Tanskan avauskokoonpanoon.AOP

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue avaa historialliset ensimmäiset EM-kilpailunsa neljän kuukauden kuluttua Kööpenhaminassa, missä se kohtaa Tanskan, yhden kahdestatoista kisaisännästä.

Suomen miesten maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Toni Korkeakunnas pistäytyi jalkapallostudiossa kertomassa myös maajoukkueen kuulumisista ja Suomen tulevasta avausvastustajasta. Korkeakunnaksen tehtävänä on ollut tarkkailla eritoten Tanskan joukkuetta.

Tanska on turvautunut tuttuihin miehiin jo pitkään, ja joukkueen avauskokoonpanossa ei nähty juurikaan vaihtelevuutta EM-karsintojenkaan aikana.

– Kokoonpanossa keskushyökkääjä vaihtui ja vasempana topparina pelasi kaksi kaveria puoliksi, mutta muut yhdeksän pelaajaa olivat melkein naulattuja kokoonpanoon. Joukkue on vaarallinen ja hitsautunut yhteen, Korkeakunnas kuvaili.

Jotain joukkueen vaarallisuudesta kertoo myös pelaajamateriaalin laadukkuus. Joukkueen 23:sta maajoukkuehdokkaasta peräti 18 pelaa maailman viidessä parhaassa sarjassa.

– Kertoo joukkueen tasosta, että Pierre-Emile Hojbjerg, joka on Southamptonin kapteeni, ei ole ollut ykkösvaihtoehto keskikentän pohjalle. Lasse Schöne on pelannut enemmän Thomas Delaneyn aisaparina.

Karsinnat tappioitta

Tanskan jälki karsinnoissa olikin kovaa: se suoritti karsinnat tappioitta päästäen ainoastaan kuusi maalia omaan verkkoon. Maaliteossa joukkue onnistui 23 kertaa. Eniten maaleja (5) mätti joukkueen supertähti, tammikuun lopulla seitsemän Tottenham-vuoden jälkeen Italiaan Interiin siirtynyt Christian Eriksen.

Joukkue osoitti iskukykynsä noustessaan muun muassa 0–3-tappioasemasta 3–3-tasapeliin Sveitsiä vastaan vielä kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Lopulta Åge Hareiden suojatit etenivät EM-lopputurnaukseen lohkonsa kakkospaikalta neljän voiton ja neljän tasapelin turvin. D-lohkon kärkijoukkue Sveitsillä oli 17 pistettä.

Christian Eriksen
Christian Eriksen siirtyi Inter Milaniin tammikuussa.AOP

Toni Korkeakunnaksen mukaan kokoonpanon lisäksi Suomen valmennus onkin kiinnittänyt huomiota hyvin erilaisiin otteluihin.

– Kotikentällä he järjestivät aikamoisia maalijuhlia, mutta sitten taas etukäteen heikompaa Georgiaa vastaan jäivät vieraissa tasapeliin. Pallonhallinta oli Tanskalle selvästi kaikissa muissa otteluissa, mutta Sveitsiä vastaan he ottivat vähän enemmän vastaan, Korkeakunnas kuvaili.

Tuttu kokoonpano auttoi myös pallonhallinnassa.

– He tuntevat ja tietävät toistensa aivoituksia.

Loukkaantumisia ja maisemanvaihdoksia

Eriksenin lisäksi myös moni muu tanskalaispelaaja on vaihtanut seuraa kuluvalla kaudella. Maajoukkueen kapteeni Simon Kjär vaihtoi Atalantan Milaniin tammikuussa, Schöne siirtyi monen Ajaxissa vietetyn vuoden jälkeen Genoaan elokuussa ja Mathias "Zanka" Jørgensen päätyi Turkin kautta lainalle Fortuna Düsseldorfiin.

– Se on tietysti aina uusi mahdollisuus, mutta on aina riskinsä, miten vastuuta tulee uudessa ympäristössä, Korkeakunnas huomauttaa.

EM-kisojen alkuun on helmikuussa vielä nelisen kuukautta, joten uusien nousevien tähtien lisäksi voi ilmetä esimerkiksi loukkaantumisia. Esimerkiksi keskikentän Delaney on kärsinyt loukkaantumisista pitkin kautta, ja pelejä Bundesliigassa on kertynyt vasta kuusi.

– Tanskalla on aika paljon pelaajia hyvissä joukkueissa, ja sieltä voi tietysti tulla jotain yllättävääkin. Tässä on hyvin aikaa. Maaliskuussa näkee pari peliä ja sitten vielä ennen kisoja kesäkuussa. Olemme varmasti ajantasalle mitä ja ketä vastassa, Toni Korkeakunnas sanoo.

Suomen EM-lopputurnauspaikka ratkesi marraskuussa, ja sen jälkeen valmennusryhmällä on riittänyt töitä.

– Kun olemme saaneet yleiskuvaa Tanskan pelaamisesta, seuraamme nyt seurajoukkueita. Rakennamme kaikista vastustajista yksilölliset pelaajaprofiilit ja katselemme millaisia ja minkätyyppisiä pelaajia sieltä löytyy, jotta pystymme tukemaan pelaajia ja valmennusta mahdollisimman hyvin, Korkeakunnas kuvailee prosessia.

Yle näyttää jalkapallon EM-lopputurnauksen kaikki 51 ottelua suorina lähetyksinä 12.6–12.7. Jalkapalloilta: 100 päivää EM-kisoihin -lähetys 4. maaliskuuta TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 19.20–21.00.

Lue myös:

Jalkapalloilta: 100 päivää EM-kisoihin – Ylen suuressa futisillassa nappulat painuvat syvälle Suomi-futiksen nurmikkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat