Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Nyt tapellaan! Albertan taisto sytytti NHL:n tuleen – kurinpidon välinpitämättömyydellä vakavat seuraukset

Oikeus on palaamassa pelaajien käsiin, koska kurinpitojohto laiminlyö työtehtävänsä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
tkachuk kassian
Calgaryn Matthew Tkachuk taklasi Edmontonin Zack Kassiania törkeästi päähän.Getty Images

VANCOUVER. Aika tapaa kullata muistot.

Tammi-helmikuun kuumat Albertan taistot Edmontonin ja Calgaryn välillä herättivät NHL-yhteisössä monenlaisia tunteita nostalgian mukaan lukien. Kolme niin sanotusti hanskasta karannutta ottelua palauttivat siistiytyneen ja salonkikelpoistuneen lajin hetkessä takaisin menneisiin vuosikymmeniin.

Etenkin helmikuun alun kolmas kamppailu kaikkine tappeluineen toimi oivana aikamatkana menneeseen. Moni pääsi matkaamaan takaisin aikaan, jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Aikaan, jolloin jääkiekkokaukalossa oikeutta jaettiin nyrkeillä, ei kurinpidon kumileimasimilla.

Pelkästä aikamatkailusta ei kuitenkaan isommassa kuvassa ollut tai ole kysymys.

Kyse on pelaajaturvallisuudesta, tai ennemminkin sen puutteesta.

Siemen sille, mikä lähti näistä otteluista liikkeelle, laitettiin NHL:n kurinpitoelimissä itämään jo kauan aikaa sitten. Täydellisen narrin itsestään tehneen kurinpitopäällikön, entisen NHL-tappelijan, George Parrosin välinpitämättömyyden vuoksi pinnan alla on kuplinut jo pidempään.

Pelaajat kokevat, ettei liiga suojele tähtiään.

Kun Zack Kassian kahden Matthew Tkachukin likaisen taklauksen jälkeen antoi nuorelle amerikkalaishyökkääjälle niin sanotusti isän kädestä, lajiyhteisö hykerteli tyytyväisenä. Moni koki, että Kassianin piti tehdä se, mitä kurinpitopomo ei saanut aikaiseksi: laittaa jatkuvasti harmaalla alueella pelaava nuorukainen ojennukseen edes hetkeksi.

Ei ole suuri salaisuus, että Kassian oli ainakin pienen tovin NHL:n suosituin pelaaja ensimmäisen tappelun jälkeen. Kiitosviestejä sateli muilta pelaajilta ja valmentajilta oikealta ja vasemmalta.

Vaikka aluksi oli helppo ajatella, että jännite jäisi elämään vain Albertan joukkueiden välille, hiljalleen alkaa näyttää siltä, että kolme kuumaa taistoa rakkaiden vihollisten välillä yhdistettynä NHL:n välinpitämättömään pelaajaturvallisuuslinjaan, on sytyttänyt koko NHL:n tuleen.

Nyt nimittäin tapellaan.

Calgaryn ja Edmontonin väliset taistot näyttävät aidosti muuttaneen ilmapiiriä liigan ympärillä. Joukkueet tuntuivat ikään kuin havahtuvan ajatukseen, että näin se menee: mikäli liiga ei puutu, oikeus pitää ottaa omiin käsiin. Silmä silmästä, kuten eilisen NHL:ssä.

Tappeluiden määrä kasvanut Albertan taiston jälkeen

Kun pöly Albertan taistojen jäljiltä hieman laskeutui, Bostonin Matt Grzelcyk taklasi Vancouverin nuorta ruotsalaistähteä Elias Pettersonia myöhässä tilanteen jälkeen sillä seurauksella, että tämä loukkaantui. NHL:n kurinpito ei nähnyt tilanteessa rikettä, mikä arvatenkin sai sapen kiehumaan Canucksin toimistolla ja pukuhuoneessa.

Sittemmin Vancouverin otteluissa on tapeltu lähes tulkoon jokaisessa – joissakin useita kertoja. Joukkueen asenne on tullut Petterson-tilanteen jälkeen kaikille selväksi: jokaiseen vähänkään kovempaan tai kyseenalaiseen taklaukseen joutuu vastaamaan tappelemalla.

Ja tämä tuntuu nyt olevan ajatus muuallakin.

NHL:ssä on tapeltu ensimmäisen Albertan taiston jälkeen jatkuvasti nousevalla trendillä. Kun syyskaudella tappeluita osui omiin silmiin harvoin, nyt tuntuu, että jokaisessa ottelussa hanskataan vähintään kerran. Tilastoista löytyy näille havainnoille selkä tuki.

Ennen tammikuun alun Calgary–Edmonton-kamppailua NHL:ssä oli tapeltu syyskaudella 703 ottelussa 117 kertaa. Tämä tekee 0,16 tappelua ottelua kohden. Tuon hegemoniaottelun jälkeen 186 ottelussa on nähty 38 kahden pelaajan välistä nyrkkihippaa, mikä nostaa ottelukohtaisen lukeman 0,20:een.

Laajemmassa katsannossa lukemat ovat pieniä, sillä esimerkiksi vuosituhannen alussa seitsemällä kaudella ottelukohtainen lukema ylitti 0,5:n. Toisaalta 0,2 tappelua viimeisen reilun kuukauden ajalta on pienestä otannasta huolimatta merkittävä lukema, kun sitä vertaa viime kauden 0,18:aan tai syyskauden 0,16:een.

Jatkuvasti laskussa olleet tappelulukemat ovat kääntymässä takaisin nousuun.

Tuntuu lähes mahdottomalta kiistää nousevan trendin yhteyttä NHL:n vallitsevaan kurinpitolinjaan sekä koko liigan huomion varastaneisiin Albertan taistoihin. Huolestuttavinta on se, että en näe nousevalle trendille loppua ennen kuin NHL:n kurinpito astuu oikeasti esiin.

Ei voi olla niin, että NHL savusti täysin vastuuttomana vahingoittajana tunnetun Raffi Torresin aiemmin liigasta kovilla pelikielloilla vain salliakseen vaikkapa Tkachukilta täysin samanlaiset, äärimmäisen vaaralliset törkytaklaukset. Toki jääkiekko on puhtaampaa kuin koskaan aiemmin, mutta jos liiga sallii metsästämisen, pelaajat tulevat vastamaan tähän perinteisin keinoin.

Häpeällinen epäonnistuminen

Tappelut ovat monelle jääkiekkofanille edelleen iso viihde-elementti, mutta NHL:lle käsillä oleva tilanne on häpeällinen epäonnistuminen. Nyt mennään persaus edellä puuhun. Jos oikeus takavuosina olikin pelaajien käsissä, vuonna 2020 tällainen tilanne on kestämätön.

Vaikka jääkiekko on siistitty pelkistä tappelijoista, jokainen aivotärähdys on liikaa. Rähinöinti aiheuttaa myös muita täysin tarpeettomia vammoja. Viimeksi torstaina Dallasin Jamie Oleksiak loukkasi tiettävästi kätensä taottuaan Toronton Kyle Cliffordin kypärää.

Vaikea keksiä typerämpää tapaa loukkaantua.

Eikä kyse ole enää edes pelkästään tappeluista. Mikäli kurinpito antaa jatkuvasti lisää siimaa, voimankäyttö ja ylilyönnit tulevat lisääntymään. Viime viikkoina mailat ovat alkaneet heilua ajoittain takavuosien tapaan ja aiemmin tällä viikolla Bostonin Zdeno Chara löi Montrealin Brendan Gallagheria poikittaisella mailalla suuhun.

Torstaina aiemmin mainittu Kassian potkaisi – kyllä, luitte oikein – Tampan Erik Cernakia rintakehään. Tällaiset temput ovat todella vaarallisia ja kertovat, mihin suuntaan nyt ollaan menossa. Rötöstely kaukalossa on karkaamassa käsistä, koska NHL ei vedä rajaa mihinkään.

Kun nyt ei vain sattuisi mitään.

Lue myös:

Mikko Rantasen komea maali jäi laihaksi lohduksi – Saros pelasi nollapelin

Kommentti: Parhaimmillaan mykistävä modernin NHL:n punakone – Henrik ja Daniel Sedin jäävät historiaan täysin poikkeuksellisina jääkiekon suurlähettiläinä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat