Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Iivo Niskanen lähtee taistelemaan maailmancupin kärkisijoista raskaalle kiertueelle: "Sitä on ainakin harjoiteltu, että kestäisi kovia vetoja jatkuvalla syötöllä"

Hiihdon pohjoismainen kiertue eli Ski Tour alkaa lauantaina Östersundissa.

hiihto
Iivo Niskanen
Lehtikuva / Jussi Nukari

Iivo Niskanen lähtee taistelemaan maailmancupin kärkisijoista hiihdon maailmancupin pohjoismaiselle kiertueelle eli Ski Tourille. Kiertueella hiihdetään Ruotsissa ja Norjassa lauantaista alkaen kuusi kilpailua yhdeksässä päivässä. Ohjelmassa on pitkiäkin matkoja, miehillä muun muassa 38 kilometrin ja 30 kilometrin kilpailut.

Onko kiertuetyyppinen tapahtuma Niskaselle hyvä vai huono asia?

– Kiertueita ei tule liikaa hiihdettyä. Tämä on ensimmäinen täällä kaikille. Kova rupeama tulee, mutta kyllä se itselleni passaa ihan hyvin. Sitä on ainakin harjoiteltu, että kestäisi kovia vetoja jatkuvalla syötöllä, Niskanen totesi.

Ski Tourilla panostetaan erityisesti ympäristöasioihin. Kilpailijoiden on kuljettava kiertueen aikaiset siirtymät junalla tai bussilla. Sitä jopa valvotaan tarkastuksilla.

Hiihdon tulevaisuus saattaakin mennä ympäristönäkökulmasta johtuen enemmän kiertueiden suuntaan. Lentokoneella matkustamista tulee vähemmän, kun ollaan pidempään pienellä alueella.

– Se jää nähtäväksi onko tämä hiihdon tulevaisuus. Yleisöllehän tätä tehdään, me olemme vain show'n esittäjiä. Ei se välttämättä olisi ollenkaan huono asia, että näitä Toureja olisi.

Maailmancupin kokonaistilanteessa Aleksandr Bolshunov ja Johannes Kläbo ovat karussa, mutta Niskanen taistelee kolmannesta sijasta edellään olevien Sjur Röthen ja Sergei Ustjugovin kanssa. Maailmancupin kokonaiskilpailu on ollut yksi Niskasen kauden päätavoitteista, kun tällä kaudella ei ole arvokisoja.

– Se on ollut koko ajan mukana. Distanssicup on ollut kauden ykköstavoite. Hyvä, että ollaan molemmissa kärkikamppailussa. Voitto on mennyt, yksi mies on ollut tällä kaudella ylitse muiden, Niskanen sanoi viitaten Bolshunoviin.

Niin sanotussa distanssicupissa eli normaalimatkojen cupissa, johon ei lasketa sprinttejä mukaan, Niskanen on kolmantena.

Ski Tour alkaa lauantaina Östersundissa miesten osalta 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailulla.

– Reitillä on yksi mielenkiintoinen työpätkä. Alku ja loppu ovat ampumahiihtoreitiltä tuttua lyhyttä tömpyrää. Uskon, että lauantaina tulee kuitenkin eroja, jos keli on raskas. Olisi kiva saada hyvä ja ehjä alku kiertueelle.

Niskanen uskoo olevansa edelleen hyvässä kunnossa.

– Kova usko on siihen, että kauden paras hiihto tulisi Kollenilla.

Holmenkollenilla hiihdetään 50 kilometriä maaliskuussa.

Lue myös:

Hiihdon maailmancup-pisteistä taistellaan tulevat yhdeksän päivää uudella hiihtokiertueella – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Hakolalle jälleen takaisku: Ruotsin ja Norjan kiertue jää väliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat