Pärmäkosken kausi on ollut vaisu – hiihtäjä uskoo uudella kiertueella top3-sijoituksiin, mutta asiantuntija nostaa esille yhden suuren huolenaiheen

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski on pinnistänyt tällä kaudella vain kerran palkintokorokkeelle.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski odottaa itseltään keväällä alkukautta parempia tuloksia.Dustin Satloff/Getty Images

29-vuotiaan maastohiihtäjän Krista Pärmäkosken otteita on seurattu kuluvalla kaudella suurella mielenkiinnolla. Taustalla on tietysti aiempi menestys, mutta myös Pärmäkosken keväinen ratkaisu jättäytyä maajoukkueen ulkopuolelle harjoittelemaan.

Toistaiseksi kausi on ollut vaisu osin sairastelujen takia.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi kuitenkin nostaa esille huolen siitä, mihin Pärmäkosken iskukyky sprinteissä on kadonnut. Viime kaudella tähän aikaan Pärmäkoski oli hiihtänyt kahdesti sprinttifinaalissa, kerran molemmilla hiihtotavoilla. Välieriin hän oli hiihtänyt niin ikään kahdesti. Kahdessa muussa kisassa hän oli ollut 15:s.

Jos loppukauden aikana ei ala tulla minkäänlaisia sprinttituloksia, sitten pitää oikeasti miettiä linjaa, mitä kehittää tulevan kesän aikana kohti Oberstdorfin MM-kisoja.

Sami Jauhojärvi

Nyt Pärmäkoski on kerännyt sprinteistä sijat 10 ja 22 sekä kahdesti sijan 26.

– Harjoittelussa on tehty jotain sellaista minkä takia sprintti ei lähde niin hyvin kuin aikaisemmin. Jos loppukauden aikana ei ala tulla minkäänlaisia sprinttituloksia, sitten pitää oikeasti miettiä linjaa, mitä kehittää tulevan kesän aikana kohti Oberstdorfin MM-kisoja, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärvi korostaa, että naishiihtäjien pitää menestyä niin sprintissä kuin normaalimatkoilla, jotta voi kolkutella maailmancupissa kärkisijoja. Jos heikot suoritukset sprinteissä jatkuvat, Pärmäkoski putoaa tulevina vuosina pois kokonaiscupin huipulta.

Neljänä edellisenä vuotena Pärmäkoski on sijoittunut kokonaiscupissa kolmesti neljänneksi ja kerran toiseksi.

– Jos kevään aikana tulee vielä hyviä sprinttejä, tilanne on ok. Silloin ei tarvitse hirveästi huolestua siitä, vaan voi jatkaa suunnilleen samalla linjalla, Jauhojärvi linjaa.

Sami Jauhojärvi
Sami Jauhojärven mukaan vauhti ei tule näkyviin kisoissa, jos hiihtäjän kehossa on väsymystä.Tomi Hänninen

Pärmäkoski ei itse pidä omaa kauttaan sprinteissä huonona. Rukalla hän teki taktisen virheen, jonka takia hän jäi sijalle 26. Tammikuussa Dresdenissä hän puolestaan kaatui erävaiheen hiihdossa. Tuolloin Pärmäkoskella oli oman arvionsa mukaan hyvä päivä.

– On ollut ehkä vähän epäonnea joissain kisoissa ja joissain olen ollut selvästi väsynyt. Viime viikonloppuna en halunnut hiihtää, kun harjoituskuorma oli niin suuri siinä. Uskon, että vauhti on siellä jollakin tapaa tallella.

Alkukautta parempaa saa odottaa

Pärmäkoski on harjoitellut tämän kauden aikana paljon. Vajaaseen 300 päivään on mahtunut 742 harjoitustuntia.

Vielä Vöyrin SM-kisojen aikaan Pärmäkoski harjoitteli todella paljon, mikä heijastui viime viikonloppuna Falunin kisan tuloksiin. Pärmäkoski oli 10 kilometrin yhteislähtökisassa kymmenes. Aiemmin hän on sijoittunut yhtä kauas kärjestä maailmancupin normaalimatkalla joulukuussa 2017 Lenzerheidessa.

Kauden alkupuolikkaan sijoitukset ovat olleet muutenkin Pärmäkosken osalta vaisuja hänen aiempiin vuosiinsa verrattuna. Tällä kaudella Pärmäkoski on noussut vain kerran palkintokorokkeelle. Tämän lisäksi hän on ollut henkilökohtaisissa kisoissa vain kolmesti viiden parhaan joukossa.

– Kristalla on ollut yksittäisiä hyviä hiihtoja, mutta hän on ollut koko ajan pikkuisen takamatkalla kovimpiin kilpakumppaneihin nähden. Siihen porukkaan en laske Therese Johaugia. Hän on ollut ihan omassa kastissaan ja ylivoimainen suurimman osan kautta, Jauhojärvi sanoo.

Therese Johaug
Therese Johaug on ollut ylivoimaisessa vireessä maailmancupissa.Henrik Montgomery/ AFP / Lehtikuva

Nyt edessä on Pärmäkosken kauden päätavoite, Ruotsin ja Norjan yhdeksänpäiväinen Ski Tour ja hiihtotähti on keventänyt harjoitteluaan.

– Odotan itseltäni nyt parempia tuloksia. Uskon, että kunto on hyvä ja pystyn taistelemaan kisoissa kolmen parhaan joukkoon. Se vaatii onnistumista kaikilla osa-alueilla.

Jauhojärvi uskoo, että palkintokorokesijat ovat Pärmäkoskelle mahdollisia, jos kova harjoitusjakso ja siitä palautuminen ovat onnistuneet. Siinä Pärmäkoski on onnistunut useasti, mistä kertoo hiihtäjän neljä henkilökohtaista arvokisamitalia.

– Jos valmistautuminen on onnistunut, kunto on pompsahtanut uudelle tasolle, mutta se vaatii sitä, että oikeasti kaikki on natsannut kohdilleen Falunin jälkeen. Nyt on pitänyt saada vähän samanlainen valmistautuminen kuin arvokisoihin.

Pärmäkoski voi hyötyä muiden kunnonajoituksista

Ski Tourilla Jauhojärvi odottaa näkevänsä Pärmäkoskelta selvästi alkukautta pirteämpiä esityksiä.

Monelle kauden päätavoite on kokonaiscupissa menestymisen lisäksi ollut legendaarinen Tour de Ski. Pärmäkoskelta jäi vuodenvaihteen hiihtokiertue väliin sairastumisen takia. Jauhojärven mukaan Pärmäkoski voi nyt hyötyä siitä, että Ikaalisten Urheilijoiden hiihtäjä on Ruotsin ja Norjan kiertueella yksi harvoista, joka on tähdännyt kuntonsa juuri Ski Tourille.

– Suurin osa kovimmista kilpakumppaneista on hiihtänyt Tour de Skin ja tähdännyt kuntopiikin sinne. Se ei estä sitä, että nyt tänne voisi rakentaa sen uudelleen. Se vaatii kuitenkin jo vähän tuuriakin, että siinä onnistuu. Varsinkin, kun maailmancupia on hiihdetty koko ajan kilpaa.

Vuodenvaihteen Tour de Ski voi näkyä myös yllättävinä tuloksina Ski Tourilla.

– Kuormitus on aika kovaa jo ja voi olla, että nähdään kohtuuyllättäviä hyytymisiä kesken Ski Tourin, Jauhojärvi ennakoi.

Pärmäkoski lähtee rypistykseen luottavaisin mielin. Hänelle kiertueet sopivat hyvin, mistä osoituksena ovat muun muassa Tour de Skin kokonaiskisojen hyvät tulokset. Viime vuonna Pärmäkoski oli kolmas, kaksi vuotta sitten neljäs ja vuonna 2017 toinen.

Erityisellä mielenkiinnolla Pärmäkoski odottaa Åren sprinttiä, jossa noustaan laskettelurinnettä ylös.

– Se itse asiassa varmaan suosii Thereseä. Siinä kisassa ei välttämättä ihan puhtaat sprintterit pärjää, sillä kisa on niin spesiaali.

Uusi hiihtokiertue Ski Tour alkaa Östersundista lauantaina. Lähetys naisten 10 kilometrin vapaan kisasta alkaa kello 14.25 TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Hiihdon maailmancup-pisteistä taistellaan tulevat yhdeksän päivää uudella hiihtokiertueella – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Iivo Niskanen lähtee taistelemaan maailmancupin kärkisijoista raskaalle kiertueelle: "Sitä on ainakin harjoiteltu, että kestäisi kovia vetoja jatkuvalla syötöllä"

Tourilla loukkaantunut Nilsson loppukauden sivussa

Parasta kauttaan hiihtänyt Perttu Hyvärinen joutui antamaan periksi ja jättämään Skandinavian hiihtokiertueen väliin – "Vahvinkin vaijeri katkeaa, kun se vedetään tarpeeksi tiukalle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat