Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kalle Rovanperä sensaatiomaisesti palkintokorokevauhdissa avauspäivänä: "Rytmi on löytynyt yllättävän helposti"

Kalle Rovanperän vauhti on ollut kohdallaan Ruotsin MM-rallin avauspäivänä. Toista ralliaan WRC-autolla ajava puuppolalainen on avauspäivän jälkeen kisan kolmantena, vaikka hän sammuttikin autonsa neulansilmään viimeisellä erikoiskokeella.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperä, Ruotsin MM-ralli 2020.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Kalle Rovanperä jaksaa hämmästyttää vuodesta ja luokasta toiseen. 19-vuotias puuppolalainen on Ruotsin MM-rallin avauspäivän jälkeen kisassa kolmantena 14,3 sekunnin päässä kisaa johtavasta tallikaverista Elfyn Evansista.

Vasta toista ralliaan WRC-autolla ajava Rovanperä ajoi tasaisia aikoja kärjen tuntumassa, ja Yaris toimi moitteettomasti. Viimeisellä erikoiskokeella hän sammutti autonsa neulansilmässä ja joutui luovuttamaan kakkossijansa hallitsevalle maailmanmestarille, Hyundain Ott Tänakille. Tilanteen voi katsoa oheisesta videoklipistä.

– Lähdin ajamaan ihan omaa vauhtia, enkä ole puskenut yhtään ylimääräistä. Koko ajan pitää silti mennä ihan rajoilla, sillä kaikki ajavat täysillä. Joka sentin joutuu käyttämään tiestä ja joskus vähän lisäsenttejäkin, Rovanperä tuumi Yle Urheilulle.

– Pieniä virheitä tuli, kuten auton sammuttamiset. Pitää vain treenata, kun autosta ei ole vielä niin paljoa kokemusta.

Viimeisen erikoiskokeen hukatut sekunnit jäivät harmittamaan.

– Tyhmäähän se on pilata hyvä päivä vikalla pätkällä. Jarruttaessa en saanut vaihdettua vaihdetta pienemmälle, ja menimme siihen liian isolla vaihteella. Päivä oli hyvä tähän asti, mutta nyt on aika hirveää ja teimme asiat vaikeammiksi itsellemme, Rovanperä manaili.

Etukäteen oli pelko, että piikkipyörät kuluisivat soralle menneillä erikoiskokeilla pahasti, mutta tilanne oli kuskeille positiivinen yllätys. Lisäksi renkaita päästään vaihtamaan poikkeuksellisen tiheästi pätkien välillä.

– Veikkaan, että renkaat ovat olleet ihan positiivinen yllätys kaikille, ja ensimmäisellä erikoiskokeella ne kuluivat eniten, vaikka siellä piti olla eniten lunta ja jäätä. Kun saa vaihdettua uudet pyörät eivätkä kaikki nastat ole lähteneet, meno on ihan kivaa.

– Rytmi on kaikin puolin löytynyt yllättävän helposti, ja sitä samaa kyytiä on tultu. Yksi nuottivirhe tuli, mutta mitään isompaa ei ole ollut niissäkään.

Ruotsin MM-ralli jatkuu lauantaina, kun perjantaina ajetut neljä erikoiskoetta ajetaan uudestaan. Perjantain tärkeimmät tapahtumat voi käydä katsomassa tästä artikkelista.

TILANNE 5/11 EK:N JÄLKEEN:

1. Elfyn Evans Toyota 29.01,1

2. Ott Tänak Hyundai +8,5

3. Kalle Rovanperä Toyota +14,3

4. Sebastien Ogier Toyota +17,8

5. Esapekka Lappi Ford +20,9

6. Thierry Neuville Hyundai +23,6

7. Craig Breen Hyundai +24,2

8. Teemu Suninen Ford +31,4

9. Takamoto Katsuta Toyota +49,6

10. Emil Lindholm Skoda +1.45,7 (WRC3)

--

12. Jari Huttunen Hyundai +1.53,4 (WRC3)

--

17. Eerik Pietarinen Skoda +2.23,8 (WRC3)

JWRC

1. Tom Kristensson, Ruotsi

2. Martins Sesks, Latvia, +23,0

3. Lauri Joona, Suomi, +33,1

- -

5. Sami Pajari, Suomi, +1.01,2

Lue myös:

Tommi Mäkinen paljasti: Ruotsissa rajusti pettynyt Jari-Matti Latvala saa ajaa Toyotaa myös Sardinian MM-rallissa – Latvala avasi syyn teknisille ongelmille

Latvalan odotetusta paluukisasta tuli jättipettymys – keskeytys jo kolmen erikoiskokeen jälkeen: "Olisin toivonut paljon parempaa"

Maailmanmestari pudotti upeasti ajaneen Rovanperän kolmanneksi, Latvalan odotetusta paluukisasta tuli katastrofi – näin eteni Ruotsin MM-rallin vauhdikas avauspäivä

Katso tallenne: Jari-Matti Latvala Ruotsin MM-rallin toisen testierikoiskokeen nopein, Rovanperä piti kolmanneksi kovinta vauhtia

Rovanperälle hurja pohja-aika Ruotsin MM-rallin testierikoiskokeella, Suninen lipsautti heti ulos – katso, miten Ford karkasi käsistä lähes suoralla tiellä

Lumettomat ja haastavat reitit, nälkäisen Latvalan paluu ja Rovanperän seuraavat oppikilometrit – seuraa näitä asioita poikkeuksellisessa Ruotsin MM-rallissa

Kalle Rovanperä povaa, että supistuneessa Ruotsin MM-rallissa ei juuri säästellä kaasujalan kanssa – sääolosuhteet tuovat myös haasteita: ”En ole ikinä ajanut sellaista piikkipyörillä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat