Suora

  • Urheiluruutu

Kuukautisilla ja polvivammoilla havaittu yllättävä yhteys – kuukautiskierron seurannasta on tulossa maailmalla urheilutrendi, johon Suomessa on herätty ensimmäisten joukossa

Suomessa naisjalkapalloilijoiden kuukautiskiertoa seurataan ainakin maajoukkueessa ja HJK:ssa.

jalkapallo
Naisten jalkapallomaajoukkue
Suomen maajoukkue on säästynyt viime aikoina naisjalkapalloilijoille tyypillisiltä eturistisidevammoilta.AOP

Naisurheilijoiden kuukautiset ovat yhä joissakin piireissä tabu siitä huolimatta, että kuukautiskiertoa seuraamalla voidaan saavuttaa useita etuja. Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa kuukautisia on tarkkailtu kuitenkin jo muutaman vuoden ajan.

– On tärkeää paitsi urheilijan terveyden myös loukkaantumisriskin kannalta, että seurataan kuukautisia ja huomioidaan riskit ja haitat, jotka liittyvät kierron eri vaiheisiin Jos kuukautiset taas ovat useamman kuukauden pois, kasvaa riski naisurheilijoiden oireyhtymälle, maajoukkueen lääkäri Pippa Laukka kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeulin mukaan kuukautiskierron seurantaan käytettävät sovellukset ovat toimineet hyvin ja kokemukset ovat olleet hyviä. Maajoukkueen pelaajia on kannustettu sovelluksen käyttöön viime talvesta lähtien.

– Emme ole seurajoukkue emmekä USA:n kaltainen maajoukkue, joka viettää vuodessa todella paljon aikaa yhdessä, joten halusimme esitellä tämän pelaajille. Me seuraamme joka päivä, miten he voivat ja miltä päivä tulee treenien ja pelien suhteen näyttämään.

Helmareiden tarkkailu ulottuu myös maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle. Palaute on ollut ennen kaikkea posiitivista.

– Kyllähän huippu-urheilija arvostaa, että näitä asioita aktiivisesti seurataan ja he saavat kaiken mahdollisen avun ja tiedon. Palaute on ollut positiivista ja nimenomaan urheIijalähtöistä. He ovat toivoneetkin, että saavat mahdollisimman paljon tietoa omasta kehostaan, Laukka avaa.

Seuranta yleistyy

Keskustelu naisjalkapalloilijoiden kuukautiskierron tarkkailusta nousi Englannissa puheenaiheeksi kaksi viikkoa sitten, kun Telegraph kertoi Englannin Superliiga-joukkue Chelsean hyödyntävän kuukautiskierrosta saatavaa informaatiota harjoittelussaan (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisenä seurajoukkueena maailmassa.

Päävalmentaja Emma Hayesin aloitteesta lähtenyttä ideaa on noudatettu joukkueessa elokuusta lähtien.

– Olen naisvalmentaja alalla, jossa naisia on kautta aikain kohdeltu kuin pieniä miehiä. Kaikki kuntoutuksesta ja kunnon rakentamisesta taktiisiin asioihin on tehty miesten ehdoilla. Me olemme kuitenkin naisia ja käymme kuukausittain läpi asioita, jotka ovat hyvin erilaisia kuin miehillä, Hayes selitti Telegraphille. (siirryt toiseen palveluun)

Emma Hayes
Chelseassa aloite kuukautiskierron seurannasta tuli päävalmentaja Emma Hayesilta.AOP

Sittemmin esimerkiksi Bristol City kertoi tarkkailleensa pelaajien kuukautisia jo useamman vuoden (siirryt toiseen palveluun)ajan. Seura on mukana tutkimuksessa, jonka tarkoituksena on ehkäistä naisjalkapalloilijoille tyypillisiä eturistisidevammoja.

Maajoukkueista Suomen lisäksi kesällä toista peräkkäistä MM-kultaa juhlinut Yhdysvaltain jalkapallomaajoukkue on kertonut seuranneensa pelaajiensa kuukautiskiertoa. (siirryt toiseen palveluun) Viime viikolla joukkoon ilmoittautui myös Englannin maajoukkue. (siirryt toiseen palveluun)

– Kuukautiskierron seuraaminen on hyödyntämätön voimavara valmennuksellistakin näkökulmasta. Toki se kannattaisi ottaa enemmän huomioon nais- ja joukkueurheilussa, jotta pystyttäisiin parantamaan valmennuksen laatua ja niitä pieniä nyansseja, mitä hormonitoiminta urheilijoille tuo, Laukka selittää.

Kuvankaappaus HJK:n viimeisestä sarjaottelusta
HJK juhli viime syksynä Suomen mestaruutta.Yle

Suomessakaan aihe ei ole täysin uusi, sillä vastaavanlaista seurantaa tehdään myös kotimaisissa seurajoukkueissa. Suomen mestaruutta viime syksynä juhlineessa HJK:ssa asiaa on tarkkailtu muutaman vuoden ajan.

– Meille on tärkeää, ettei asia olisi tabu, vaan kuukautisista pystyttäisiin juttelemaan osana normaaleita terveysasioita. Tiedämme, että se vaikuttaa pelaajien suorituskykyyn ja tutkimustietoa on myös siitä, että se vaikuttaa polvivammoihin, HJK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja Jonne Kunnas kertoo.

Tällä kaudella kuukautisiin kiinnitetty entistä enemmän huomiota, ja tammikuusta lähtien pelaajien kuukautiskiertoa on seurattu Klubissa päivittäin.

– Meillä on käytössä sovellus, jossa vastaamme eräänlaiseen vireystilakyselyyn joka aamu, ja yhtenä kysymyksenä on, että onko kuukautisia vai ei, HJK:n kapteeni Linda Ruutu kertoo.

Klubissa terveyskyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista, mutta Kunnaksen mukaan sovellusta käyttävät käytännössä kaikki pelaajat.

Haastava yhtälö joukkueurheilussa

Chelsean käyttämässä mallissa (siirryt toiseen palveluun) kierto on jaettu päivien perusteella eri jaksoihin. Tiettyjen jaksojen aikana tulisi välttää tietyntyyppistä ravintoa ja tietynlaista liikuntaa. Näiden kyseisten jaksojen aikana pelaaja on altis myös tietyntyyppisille vammoille. Esimerkiksi kuukautisten aikana reaktioaika on pidempi, ja riski erilaisille pehmytkudosvammoille eli lihas- ja nivelsidevammoille on suurempi. Tällöin kannattaisi keskittyä syömään anti-inflammatorista eli tulehdusta vähentävää ruokaa, esimerkiksi kalaa sekä välttää kaikista rasittavinta liikuntaa, jos mahdollista.

Jonne Kunnas/ HJK
Jonne Kunnaksen mukaan HJK:n naisten edustusjoukkueessa kuukautisista keskustellaan kuin mistä tahansa muista terveysasioista.Yle

Yhtälö on huippu-urheilussa haastava, ja vielä haastavampi joukkueurheilussa, kun joukkue muodostuu monesta eri yksilöstä, joiden kuukautiskierrossa eletään eri vaiheita ja joihin eri vaiheet vaikuttavat eri tavalla.

Mutta miten sitten kuukautiset huomioidaan joukkueen harjoittelussa?

– Jos ollaan tietyssä vaiheessa kiertoa, voidaan mahdollisesti keventää raskainta kuormaa ja jättää tiettyjä harjoitteita kokonaan pois, Kunnas kertoo.

Myös maajoukkueessa kuukautisten aikana harjoittelu voi olla kevyempää, mutta toisaalta tietty kierron vaihe mahdollistaa kovemman treenin.

– Sovelluksesta ja terveystesteistämme saamat tiedot vaikuttavat siihen, kuinka paljon pelaajat treenaavat ja vetävätkö he täysillä vai rauhallisemmin. Voimme jättää pelaajia pois treeneistä tai treenata toisten kanssa vähän kovempaa ja ehkä toisten kanssa eri asioita. Pelaajan päivän tilanne vaikuttaa myös siihen, trenataanko voimaa vai ei ja pidetäänkö ylimääräisiä harjoituksia, Signeul avaa.

Kuukautiset vaikuttavat jokaiseen pelaajaan yksilöllisesti, mutta osalla haitat voivat olla suuriakin.

– Subjektiivinen haitta voi olla tunne, että on kipuja eikä koneesta saa kaikkea irti ja väsyttää. Objektiivinen haitta voi tarkoittaa sitä, että autonominen hermosto on vähän ylivirittynyt ja sykkeet tavallista korkeammat. Ne ovat asioita, jotka on hyvä huomioida harjoituksissa.

Pippa Laukka
Urheilulääkäri Pippa Laukka on työskennellyt naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä vuodesta 2010.AOP

Se, miten kuukautiset harjoituksissa huomioidaan on yksilöllistä, eikä koko joukkueen harjoitusta suunnitella yhden pelaajan ehdoilla.

– Asiat arvioidaan pelaajakohtaisesti, mutta niitä ei tietenkään voi yleistää koko joukkuetta koskevaksi, Laukka sanoo.

Polvivammat yleisiä naisjalkapalloilijoilla

Chelsean mallissa kierron toisessa jaksossa eli päivinä 5–14 urheilija tuntee monesti olonsa hyväksi, mutta pehmytkudosvammojen riski on yhä olemassa. Tällöin olisi mallin mukaan vältettävä nopeita suunnanmuutoksia, jotka voivat vahingoittaa nilkkaa ja polvea. Tutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) etenkin polven eturistisidevammat ovat naisjalkapalloilijoilla erityisen yleisiä. Kuukautisten ensimmäisen päivän jälkeen estrogeenin eli naishormonin määrä kasvaa, ja se puolestaan lisää nivelten liikkuvuutta.

Osa urheilijoista onkin peräänkuuluttanut kuukautisten aktiivisempaa seurantaa harjoittelussa. Englannin maajoukkueen kantaviin voimiin lukeutuva Jordan Nobbs piti kuukautiskiertoaan merkittävänä osatekijänä loukkaantumisessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Eturistisidevammasta kärsinyt Arsenalin keskikenttäpelaaja joutui jättämään loukkaantumisen vuoksi viime kesän MM-kisat väliin.

Keskustelemme kuukautisista samalla tavalla kuin nilkkavammoista tai muista fyysisistä testituloksista.

Jonne Kunnas, HJK:n päävalmentaja

Telegraphin mukaan Chelsea on ainoa Superliigan joukkue, jossa ei ole ollut kauden aikana ainuttakaan eturistisidevammaa. Samanalaista viestiä kertoo Laukka maajoukkueesta, vaikka painottaakin, ettei asioiden välille voi vetää suoraa syy-seurassuhdetta.

– Luin kyseistä artikkelia ja mietin, että meillä ei ole muutamaan vuoteen ollut eturistisidevammoja. Jossain vaiheessa esimerkiksi ennen edellisiä EM-kisoja meillä oli useita eturistisidevammoja. En väitä, että kuukautiskierron seuranta olisi se syy, siihen vaikuttaa moni muukin asia, mutta kyllä sillä on tärkeä osa, vuodesta 2010 maajoukkueen mukana ollut Laukka kertoo.

HJK:ssa tapauksia on Kunnaksen mukaan ollut seurannan aloittamisen jälkeen pari, ja näiden kohdalla kyse oli nimenomaan polvivammoille alttiista kierron vaiheesta.

Adelina Engman
Chelseassa on tarkkailtu pelaajien kuukautiskiertoa ja hyödynnetty sitä harjoittelun ja ravinnon suunnittelussa. Getty images

Ainakin tulosten perusteella Chelsean kokeilu on kannattanut: joukkue on Englannin Superliigassa toisena vain pisteen päässä kärkijoukkue Manchester Citystä. Viikonloppuna vuorossa on liigacupin finaali ja maaliskuun puolivälissä joukkue pelaa FA cupin puolivälierässä.

Myös Chelsean suomalaispelaaja Adelina Engman on päässyt hyödyntämään sovellusta, joskin seuranta ei ole juuri vaikuttanut suomalaisen arkeen.

– Treenaamista ei niinkään ole muutettu, mutta palautumiseen ja tuollaiseen on kiinnitetty huomiota, Engman kertoo puhelimitse.

Engman itse ei koe kärsineensä kuukautisista urheilu-urallaan.

– Sen takia olen varmaan vähän huono vastaamaan tähän, koska en ole hirveästi mitään joutunut muuttamaan. Heidän, joita kuukautiset vaivaavat, mielestä se on ollut hyvä.

Olemme huomattavasti menneet eteenpäin siitä asennemaailmasta, joka 1980-luvulla oli. Silloin iso joukko valmentajista oli sitä mieltä, että huippu-urheiluun eivät kuukautiset välttämättä edes kuulu. 

Pippa Laukka, urheilulääkäri

HJK:n Kunnas näkee seurannassa erilaisia hyötyjä.

– Lyhyellä tähtäimellä pystymme päivittäin katsomaan, mikä on pelaajan vireystila ja miten se vaikuttaa. Pidemmällä tähtäimellä, jos seurantaa pystytään jatkamaan useamman vuoden ja tapahtuu loukkaantumisia, pystymme omassakin ympäristössä miettimään sattuneille loukkaantumisille syitä.

Kehitys oikeaan päin

Vaikka kuukautisista saatavaa informaatiota ei ole vielä kyetty hyödyntämään täydellisesti, kehitys on Laukan mukaan mennyt oikeaan suuntaan.

– Olemme huomattavasti menneet eteenpäin siitä asennemaailmasta, joka 1980-luvulla oli. Silloin iso joukko valmentajista oli sitä mieltä, että huippu-urheiluun eivät kuukautiset välttämättä edes kuulu.

Myös Anna Signeul on huomannut kehityksen. Signeulin peliuran aikana kuukautisista saatettiin puhua, mutta tutkimustietoa ei ollut saatavilla.

– Sittemmin aihetta on tutkittu ja tiedetään, kuukautiskiertoon liittyy jaksoja, jolloin on hyödyllisempää treenata ja toisaalta jaksoja, jolloin loukkaantumisriski on suurempi.

Anna Signeul 8.4.2018 Suomi-Espanja
Tomi Hänninen

Laukan mukaan tärkeintä on avoimen keskusteluilmapiirin ja luottamuksen luominen, ja siihen HJK:ssa on panostettu usean vuoden ajan.

– Haluamme keskustella asioista avoimesti ja pelaajat ovat aktiivisena osallisena tämän toimintakulttuurin luomisessa. Mielestäni tämä on vain luontainen jatkumo valmennuskulttuurille, joka on HJK:ssa ollut jo aiemmin, kapteeni Ruutu kertoo.

Chelseaa sekä naisten jalkapallomaajoukkuetta luotsaavat naiset, mutta HJK:ssa päävalmentajavastuun kantoi ennen Kunnasta Joonas Rantanen aina vuodesta 2016 lähtien. HJK:n kapteenin mukaan päävalmentajan sukupuolella ei kuitenkaan ole merkitystä.

– En tietenkään voi puhua kaikkien puolesta, mutta en usko, että asialla on mitään merkittävää vaikutusta, Ruutu kuittaa.

Linda Ruutu / HJK Naiset
Tomi Hänninen

Kunnas myöntää, että hänen sukupuolella on ollut merkitystä, vaikka hän onkin pyrkinyt luomaan samanlaista avointa ilmapiiriä kuin edeltäjänsäkin.

– Kuukautiset ovat normaali asia. Vaikka en ole ehkä kaikista suurin asiantuntija, on meillä henkilökunnassa asiantuntijoita, minkä lisäksi asiasta on tutkimustuloksista kerättyä dataa. Keskustelemme kuukautisista samalla tavalla kuin nilkkavammoista tai muista fyysisistä testituloksista.

Laukka arveleekin Suomen olevan kehityksessä maailman huippuluokkaa.

– Luulen, että on paljon maita, joissa kuukautisista puhuminen ei ole niin luonnollista kuin täällä avoimessa ja länsimaisemmassa kulttuurissa.

Lue myös:

Vaikea loukkaantuminen katkaisi Suomen maajoukkuehyökkääjän upeasti alkaneen kauden – vihdoin tervehtynyt Engman taistelee peliajasta maailman huippujoukkueessa

Urheilulääkärin mukaan kuukautiskierto on valmennuksessa hyödyntämätön mahdollisuus – "Tärkeimpiä asioita, joilla Suomen naisurheilua voisi kehittää"

Lähteet: Telegraph

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat