Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yhdysvaltain ampumahiihtojoukkueessa työskentelevä suomalainen paljastaa MM-yllätyksen taustat: "Tänä aamuna löydettiin jotain erittäin mielenkiintoista"

Jani Pekurinen työskentelee viidettä vuottaan Yhdysvaltain ampumahiihtomaajoukkueen huoltajana.

ampumahiihto
Susan Dunklee, pikakisan MM-hopea
Susan Dunklee täytti torstaina 34 vuotta. Perjantaina hän kilpaili pikakisassa numerolla 34. Andrea Solero/AOP

Yhdysvaltain Susan Dunklee, 34, vastasi perjantaina ampumahiihdon MM-kisojen suurimmasta yllätyksestä Italian Anterselvassa. Nollat ampunut Dunklee oli lähellä napata jopa maailmanmestaruuden, mutta täydellinen väsähtäminen viimeisellä 300 metrillä pudotti hänet hopealle.

Saavutus tuli kuitenkin täysin puun takaa, sillä Dunkleehin ei kohdistettu ennen kisaa suuria odotuksia.

Dunkleen taustajoukoissa vaikuttaa suomalaishuoltaja Jani Pekurinen, joka toimii tehtävässään jo viidettä vuotta. Pekurisella oli merkittävä rooli Dunkleen menestyksessä.

Jo torstaisessa sekaviestissä Dunklee ampui nollat Yhdysvaltain avausosuuden viejänä. Hän kuitenkin taipui hiihtoajassa reilut puoli minuuttia kärjelle.

– Kävimme kisaa hänen kanssaan eilen läpi. Halusin luoda häneen uskoa sen viestin jälkeen, että tänään tulee hyvä päivä ja niin se tuli. Hän hiihti sekaviestissä kaksi kierrosta todella hyvin, mutta viimeisellä kierroksella tuli täysin seinä vastaan, Pekurinen kertoo Yle Urheilulle.

Susan Dunklee, MM-kisat Anterselva 2020, pikakisa

Noutaja oli lähellä tulla pikakisassakin, mutta Dunklee sinnitteli maaliin saakka ja nappasi uransa toisen MM-hopean.

– Viimeiset 300 metriä olivat tänään hänelle liikaa. Hopeamitali on kuitenkin jotain ihan ihmeellistä. Hän on hyvässä kunnossa. Lihaksisto ja kroppa tuntuivat jo eilen hänellä erittäin hyviltä, Pekurinen sanoi ja jatkoi:

– Tänään oli aivan uskomaton päivä. Joskus voi sanoa näinkin, että ihmeitä tapahtuu.

Salainen ase löytyi aamulla

Koko Yhdysvaltain huoltoryhmä testaa maajoukkueen suksia. Pekurinen itse hiihti torstaina 43 kilometriä testiä. Perjantaina kilometrejä kertyi hieman vähemmän.

Torstaina huoltoryhmä oli laskenut, että he olivat hiihtäneet testejä yhteensä 230 kilometriä. Määrää Pekurinen kuvaa todella suureksi, mutta kova työ selvästi kannatti.

– Tänä aamuna löydettiin jotain erittäin mielenkiintoista tuolta välinepuolelta. Meillä oli tänään aivan uskomattomat välineet ja ammunta natsasi.

Tarkemmin Pekurinen ei halunnut paljastaa, millaisesta kilpailuedusta kenties oli kysymys.

Dunkleelle hän antoi reilun tunnustuksen loistavan pikakisan jälkeen.

– Hän on ehkä yksi maailman ammattimaisimmista urheilijoista, jonka kanssa olen koskaan tehnyt töitä. Aivan uskomaton tyyppi. Hän tekee kaikki asiat aina ihan satasella ja hän varmasti tänään viimeiseen asti uskoi, että pystyy huippusuoritukseen.

MM-kisat jatkuvat lauantaina miesten pikakisalla. Lähetys alkaa kello 15.40 TV2:ssa ja Areenassa. Samaan aikaan alkaa myös lähetys radioaalloilla Yle Puheessa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

MM-hopeaa yllättäen ottanut yhdysvaltalainen hävisi vielä testikisassa Mäkäräiselle 2,5 minuuttia – lähes kaatui väsymyksestä pikakisan loppusuoralla: "Olin kuollut"

Mäkäräinen ja Eder sortuivat ohilaukauksiin – suomalaisten pikakisa penkin alle, maailmanmestaruus Norjaan

Norjan mitalitoivo Marte Olsbu Röiseland pahoissa aseongelmissa kaksi päivää ennen MM-kisoja – ase ajettiin Italiasta Saksaan korjattavaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat