Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kaisa Mäkäräinen valitteli väsymystään, asiantuntija tyrmää takaa-ajon: "Siinä saisi kuitenkin lepoa, jos jättäisi kisan väliin"

Kaisa Mäkäräinen oli 40:s naisten pikakilpailussa.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräisen MM-kisat ovat lähteneet liikkeelle vaikeasti.AOP

Kaisa Mäkäräisen pikakilpailu kaatui jälleen ohilaukauksiin Italian Anterselvan MM-kisoissa. Neljä sakkoa ampunut Mäkäräinen tuli maaliin reilut puolitoista minuuttia Norjan Marte Olsbu Röiselandin jälkeen ollen parhaana suomalaisena 40:s.

– Tänään oli aika haastava tuo tuuli etenkin makuulla. Pystyn ammuin loppupäähän, niin siellä se ei vaikuttanut niin paljoa. Katsoin, että liput roikkuvat, että ei tarvitse tehdä mitään. Ensimmäinen meni ohi, vaikka hyvä laukaus se oli, joten ei ole varmaan muuta mahdollisuutta kuin että se meni kuitenkin tuulen puolelta ohi, Mäkäräinen harmitteli.

– Mielestäni laukaukset olivat ihan hyviä, mutta oli vaikeuksia elää olosuhteiden mukana. Ei olosuhteita voi kuitenkaan syyttää, vaan sitä, että olosuhteita ei osannut lukea oikein.

Mäkäräinen ei ollut ainoa, joka kärsi haastavista olosuhteista. Esimerkiksi norjalaistähti Tiril Eckhoff ampui peräti kuusi laukausta ohi ja oli lopulta 59:s jääden kärjestä yli kaksi minuuttia.

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perungan mukaan kokeneen Mäkäräisen jännittämisellä on ollut iso osa suorituksessa.

– Vaihtelevat ja kovat tuuliolosuhteet näyttelivät suurta osaa tässä kilpailussa, mutta se, että hän kertoo haastattelussa, ettei ole saanut nukuttua kunnolla, kertoo jännittyneisyydestä. Sillä on jonkinlainen osa ohilaukauksissa.

Vaikeiden, tuulisten olosuhteiden lukeminen ei ole kuulunut 37-vuotiaan Mäkäräisen vahvuuksiin.

– Se on ollut pitkin hänen uraansa vaikea asia. Oberhofissa hän voitti yhden tuulisen kilpailun, mutta yleensä hänellä on ollut vaikeissa olosuhteissa vaikeaa.

Palautuminen haastavaa

Italian Anterselvan MM-kisoissa on puhuttanut myös korkea ilmanala, sillä ladut sijaitsevat 1 600 metrin korkeudessa. Lisäksi Anterselvassa penkalle ei lasketa, vaan sinne hiihdetään, eivätkä lihakset ehdi levätä ennen ampumista. Myös perjantaina laduilla näkyi väsyneitä kilpailijoita.

Tällä kertaa Mäkäräinen ja Suomen joukkue asuvat poikkeuksellisesti korkealla, sillä tavallisesti leiriä on pidetty alempana. Mäkäräisen mukaan tämä näkyi myös palautumisessa torstain viestistä.

– Ei oikein ole sujunut. Oli todella hankala yö. Pitkä ilta ja yöllä oli levotonta elämää jaloissa ja päässä. Oli pakko nukkua puolen tunnin nokoset puolenpäivän aikaan, että ylipäätään jaksoin lähteä starttiin, Mäkäräinen paljasti.

Itse kilpailussa meno oli kuitenkin jo helpompaa.

– Kisassa jalat tuntuivat yllättävän ok:lta. En ole hirveän pettynyt hiihtoon, vaikka Denise Herrmann menikin todella kovaa tänään ja yli puoli minuuttia tuli suksella takkiin. Hiihto oli tuntemuksena ihan ok, Mäkäräinen jutteli.

Mäkäräinen ainoana suomalaisena takaa-ajoon

Mäkäräinen selvisi ainoana suomalaisnaisena sunnuntain takaa-ajoon. Viisi ohilaukausta ampunut Mari Eder oli 68:s ja kolme sakkoa ampunut Suvi Minkkinen 80:s.

Mäkäräisellä on kirittävää sunnuntain kisassa, sillä Norjan Röiseland pääsee matkaan minuutin ja 34,9 sekuntia aiemmin.

– Ei siinä. Takaa-ajosta tulee hyvä harjoitus. Koetetaan saada koppia ammunnasta niin, että olisi jotain tehtävissä loppukisojen osalta, Mäkäräinen pohti.

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka oli Mäkäräisen kanssa eri linjoilla.

– Minä ajattelin ensimmäisenä, onko mitään järkeä edes startata. Siinä saisi kuitenkin lepoa, jos jättäisi kisan väliin. Hänellä on kuitenkin samalta viivalta muiden kanssa lähtiessään mahdollisuus mitaleille, Perunka aloitti.

– Voisi ajatella niinkin, että harjoiteltu tässä on pitkin kautta ja monta vuotta jo, että onko se välttämätöntä. Toki Kaisa on sellainen henkilö, että todella harvoin jättää kilpailun väliin, vaikka olisi pieni flunssakin päällä.

Lue myös:

Mäkäräinen ja Eder sortuivat ohilaukauksiin – suomalaisten pikakisa penkin alle, maailmanmestaruus Norjaan

Suomen joukkue sijoittui yhdeksänneksi MM-ampumahiihdon sekaviestissä – Kaisa Mäkäräisellä haastavaa: "Odotin hiihdolta ja ammunnalta paljon enemmän"

Mäkäräinen hakee huippumatkaltaan kauden tilastokummajaista, Eder lähtee MM-ladulle huippusijat mielessään: "Minulla on aina kaikki pelissä"

Suomen joukkue jahtaa mitaleja Mäkäräisen johdolla – näin seuraat ampumahiihdon MM-kisoja Ylen kanavilla

Kaisa Mäkäräinen on kannatellut Suomen MM-menestystä, mutta on sitä osattu aiemminkin – kun varamiehestä tuli maailmanmestari ja Ylen selostuskopissa vuodatettiin kyyneliä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat