Janne Ahonen voitti 24 vuotta sitten Kulmin lentomäestä 191 pulloa viiniä – 190 pulloa on edelleen matkalla Kuningaskotkalle: "Onko joku janoinen sattunut matkalle?"

Entinen mäkihyppääjä Janne Ahonen voitti ensimmäistä kertaa maailmancupin lentomäen kisassa vuonna 1996 Itävallassa.

mäkihyppy
Janne Ahonen, taustalle Petra Manner

Janne Ahosen ensimmäinen voitto maailmancupin lentomäen kisasta pitää sisällään hauskan tarinan.

Ahonen hyppäsi vuonna 1996 Kulmin lentomäessä voittoon yhteispisteillä 357,0. Kisassa toiseksi sijoittui Itävallan Andreas Goldberger, joka jäi 4,8 pisteen päähän suomalaisesta.

Kisassa erityinen piirre oli se, että voittajalle oli luvattu yhtä monta pulloa viiniä kuin on voittohypyn pituus. Ahonen ponkaisi 191 metriin.

– Siitä sain yhden pullon viiniä mukaan ja luvattiin, että loput lähetetään Suomeen. Niitä ei kuulunut, ja aloimme kysellä perään. Näimme paperit, että ne ovat Itävallasta lähteneet, mutta Suomeen niitä ei ikinä tullut. En tiedä, onko joku janoinen sattunut matkalle, Ahonen kertoi lauantaina Urheilustudiossa.

Ahosen ensimmäinen voitto lentomäessä irtosi hänen uransa viidennessä lentomäkikisassa. Tuon kisan jälkeen hän voitti vielä kerran lentomäen maailmancup-kisan vuonna 2009 Tshekissä.

Kolmen parhaan joukkoon Ahonen sijoittui lentomäen maailmancup-kisoissa yhteensä seitsemän kertaa.

Kenties kuuluisin Ahosen lentomäen hyppy on vuodelta 2005 Planican lentomäessä. Ahonen kaatui kaikkien aikojen pisimmän hypyn rajusti, ja sijoittui kisassa kuudenneksi.

Mäkihypyn maailmancupissa kilpaillaan tänä viikonloppuna Kulmin lentomäessä. Kyseessä on maailmancup-kauden ensimmäinen kilpailu lentomäessä. Lähetys ensimmäiseltä kierrokselta alkaa kello 12 TV2:ssa ja Areenassa.

Suomalaisista mukana ovat Antti Aalto, Jarkko Määttä ja Arttu Pohjola.

Lue myös:

Kuka on Suomen hiihtäjistä kovin unikeko? Miksi naisilla ja miehillä ei ole yhtä pitkiä hiihtokisoja? Vastasimme teidän kuumiin kysymyksiinne talviurheilusta

Janne Ahonen lähetti koskettavan viestin syöpää sairastavalle, entiselle kilpakumppanilleen VG:n kautta: "Tunnen luonteesi ja sen, että et koskaan luovuta"

65-kiloinen Janne Ahonen oli aikanaan raskasrakenteinen mäkihyppääjä, nyt hän seuraa huolestuneena lajin uutta laihdutustrendiä poikansa kautta – "Ei varmaan ole helppoa"

Janne Ahonen kohtasi jokaisen kommentaattorin painajaisen unissaan – "En osaa vielä katsoa suorituksia samalla tavalla kuin kotisohvalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat