Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Kommentti: Valmentajalle kenkää – Minnesotassa homeisia rakenteita ravistellaan kunnolla

Minnesotassa alkoi menneen viikon aikana uusi aikakausi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Bill Guerin lähikuvassa.
Bill Guerin vaatii paljon alaisiltaan. Getty Images

VANCOUVER. Niin mistäkö Minnesotassa nyt tuulee?

Ne, jotka muistavat Wild-GM Bill Guerinin pelaajana, tietävät. Guerin ei pelannut jääkiekkoa lämpimikseen eikä isokokoinen voimahyökkääjä voittanut kahta Stanley Cupia sattumalta. 30 maalia ja 100 jäähyminuuttia toteutui Guerinin menestyksekkäällä uralla useaan otteeseen.

Loppusaldoksi jäi 1 263 ottelua, 856 pistettä ja 1 660 jäähyminuuttia.

Eikä Guerin ole tottunut keskinkertaisuuteen peliuransa jälkeenkään. Ensin hän toimi Pittsburghissa yhdessä NHL:n malliorganisaatioista kehitysvalmentajana ja myöhemmin apulais-GM:nä. Palkintokaappiin tarttui näiltäkin vuosilta kaksi Stanley Cupia.

Sanotaanko näin, että urallaan 140 pudotuspeliottelua pelannut ja neljä Stanley Cupia voittanut Guerin on tottunut menestymään.

Tämä on odotusarvo nyt myös Minnesotassa, jonne Guerin palkattiin menneenä kesänä uudeksi urheilupuolen pomoksi. Vaikka Wild on tunnetusti vaikeassa tilanteessa sekä käsiin homehtumassa olevan pelaajistonsa että heikon juniorisysteeminsä kanssa, ei tuore GM ole valmis antamaan tuumaakaan periksi.

Ja se on erittäin raikas tuulahdus NHL:ssä.

Pelkästään viimeisen viikon aikana Guerin on ravistellut paikalleen jämähtänyttä organisaatiota hyvin poikkeuksellisella tavalla. Ulkopuolelta voisi ajatella, että väistämättömään uudelleenrakennusprojektiin ajautumassa olevalle seuralle pudotuspelien ulkopuolelle jääminen ei olisi maailmanlopun asia.

Ennemminkin päinvastoin, sillä pohjakerroksiin putoaminen tarkoittaa todennäköisesti kesälle pienempää varausvuoroa. Ja juuri uusia laadukkaita nuoria pelaajia Wild kipeästi tarvitsee.

Guerin on kuitenkin toista maata.

Guerin kauppasi joukkueen parhaan laitahyökkääjän Jason Zuckerin Pittsburghiin, eikä siinä ollut mitään erikoista. Wildin on arveltu kauppaavan osaa pelaajistaan saadakseen vaihdossa jotain, millä nuorentaa joukkuetta ja rakentaa tulevaisuutta. Näin toimivat usein seurat Minnesotan tilanteessa.

Erikoisempaa sen sijaan oli, että Guerin ilmoitti välittömästi kaupan tehtyään, että kauppoja järjestetään lisää, jos tehty siirto aiheuttaa pudotuspelipaikkaa jahtaavan joukkueen pelaajistossa pienintäkään selän suoristamista tai luovuttamisen elkeitä.

Vaikka usein uudelleenrakennusvaiheessa olevat seurat menevät pohjalle ainakin osin tarkoituksella, toisin on Minnesotassa.

Vaikka Guerin heikensi joukkuetta tässä ja nyt rakentaakseen tulevaisuutta, se ei uuden urheilupomon silmissä vaikuttanut mitenkään käsillä olevaan pudotuspelitaistoon. Guerinia eivät kiinnosta vähääkään selitykset ikääntyvästä pelaajistosta tai edessä olevasta uudelleenrakennusprojektista, joiden varjolla häviämistä katsottaisiin ikään kuin hieman sormien läpi.

Guerinia kiinnostaa voittaminen – aina ja kaikissa tilanteissa.

Viimeisin esimerkki tästä saatiin perjantaina, kun Guerin antoi yllättäen kenkää päävalmentaja Bruce Boudreaulle. Siitäkin huolimatta, että Wild oli kerännyt edellisestä 11 ottelusta saldon 7–3–1. Se kaatoi tammi-helmikuulla muun muassa Dallasin kahdesti, Vancouverin, Tampan ja Vegasin – siis useita pudotuspelijoukkueita.

Bruce Boudreau
Bruce Boudreau sai potkut perjantaina. AOP

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Guerinille.

Avainpelaajien heikot otteet ovat saaneet tiettävästi jo aiemmin seurajohtajan raivon partaalle. Ei ole salaisuus, että joukkueen sinänsä hyvistä otteista huolimatta monet tärkeistä pelaajista ovat pelanneet heikon kauden tai ainakin liian pitkiä huonoja jaksoja.

Guerinin maailmassa peliaika ansaitaan uudelleen jokaisessa pelissä eikä Boudreau seurajohdon mielestä tehnyt tältä osin tarpeeksi hyvää työtä. Uuden GM:n jänne katkesi lopullisesti torstain kotiotteluun, missä joukkueen avainpelaajat seurasivat lähietäisyydeltä 3–1-johdon vaihtumista 3–4-tappioksi.

Kesään asti virkaa tekevän päävalmentajan Dean Evansonin alaisuudessa pelaajat joutuvat Guerinin mukaan yhä tarkemman syynin alle: peliaikaa jaetaan jatkossa ainoastaan peliesitysten mukaan. Joku voisi tosin miettiä, miten tiukasta seulasta jatkossa on kyse, jos se entisestäänkin tiivistyy.

Kyllä Boudreaukin rehellisyyden nimissä siimoja yritti kiristellä, sillä esimerkiksi vain kaksi maalia kuluvalla kaudella tehnyt Mikko Koivu on pelannut viime viikkoina paljon nelosketjussa vailla minkäänlaista ylivoimavastuuta.

Mikko Koivu jäällä.
Mikko Koivu on kirjannut tällä kaudella 43 ottelusta tehot 2+13=15.Getty Images

Niin tai näin, Guerinin toiminnalle on nostettava hattua.

En tiedä NHL:stä mitään vastenmielisempää kuin uudelleenrakennusvaiheessa olevien seurojen kannattajat, jotka varausvuorojen toivossa toivovat omalle joukkueellensa tappiota. Voitoista saatetaan jopa tuohtua. Tällainen roska sotii jokaista huippu-urheilun perusperiaatetta vastaan.

Yksikään jääkiekkoilija ei NHL:ssä häviä yhtäkään ottelua tarkoituksella.

Tosin joskus seurajohto valjastaa jäälle sellaisen joukkueen, jolle ei juuri jää muita vaihtoehtoja. Jokainen voi googlettaa Toronto Maple Leafsin kokoonpanon kevätkaudelta 2015–2016. Ymmärrän, miksi Toronto toimi, miten toimi, mutta jokin tarkoituksella häviämisessä silti hiertää.

Ja juuri tästä syystä Guerinin linjaukset ovat musiikkia allekirjoittaneen korville.

Paljon nähneen ja kokeneen Guerinin ensimetrit seurassa tulevat todennäköisesti olemaan monilta osin kivuliaat, mutta vihdoin homehtuneen organisaation rakenteita ravistellaan kunnolla. Wild-talossa on vihdoin tinkimättömällä otteella kaikkeen tekemiseen uudet standardit asettava pomo.

Ja tämä tuo sysipimeän tunnelin päähän pitkään kaivatun valon.

Lue myös:

Minnesota Wild näytti päävalmentajalleen ovea – jo kauden kahdeksas valmentajavaihdos NHL:ssä

Onko Mikko Koivu valmis luopumaan pelaajakaupan estävästä pykälästä? – "Tiedostan missä mennään"

”Nolla-Kähkösen” nappula siirtyy viimeistään tulevana syksynä NHL-laudalle: ”Ei täällä farmissa kukaan halua olla”

Edmonton-hyökkääjä sai pitkän pelikiellon törkytempustaan

Sebastian Ahon maaliputki katkesi – syöttöpiste ja arvokas voitto tulivat kuitenkin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat