Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Manchester Cityn saama kilpailukielto on jalkapallotutkijan mukaan kaivattu signaali suurseuroille, ettei sääntöjä saa rikkoa: "On mahdollista, että he joutuisivat lähtemään Valioliigasta"

Brittiyliopiston jalkapallotutkimuksen lehtorin Mihaly Szerovayn mukaan Manchester Cityn saama rangaistus on kova, mutta odotettu ja ansaittu.

Mestarien liiga
man city
Manchester City suljettiin eurocup-kilpailuista kahdeksi kaudeksi.AOP

Euroopan jalkapalloliitto Uefa langetti brittiseura Manchester Citylle kahden vuoden pelikiellon jalkapallon Mestarien liigaan. Päätös on Southampton Solent -yliopiston jalkapallotutkimuksen lehtorin Mihaly Szerovayn mukaan kova, mutta odotettu. Periaatteessa on mahdollista, että seura suljettaisiin rikkeittensä vuoksi myös Englannin Valioliigasta.

– Manchester Cityn kaltaiselle seuralle rangaistus on tosi kova. Valioliiga ja Mestarien liiga ovat kaksi tärkeintä kilpailua. Jos he eivät pysty osallistumaan Mestarien liigaan, niin se vaikuttaa todella paljon muihin tuloihin, tutkija ja yliopistonlehtori Szerovay kertoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Szerovayn mukaan Mestarien liiga tuo seuralle tuloja paitsi suoraan, myös sponsorirahojen kautta. Uefa jakaa kuluvalla kaudella palkintorahoja Mestarien liigassa lähes 20 miljardia euroa. Pelkkä lohkovaiheeseen pääseminen tuo seuralle reilut 15 miljoonaa. Jokainen seuraava aihe kartuttaa kassaa 9,5-15 miljoonaa euroa. Mestarien liigan voittaja tienaa alkaneella kaudella vähintään 62 miljoonaa euroa.

Jos seura ei pysty pelaamaan Mestarien liigaa, voi se vaikuttaa joukkueen houkuttelevuuteen. Osa pelaajista ja esimerkiksi päävalmentaja Pep Guardiola eivät välttämättä halua jäädä seuraan jos joukkue ei pysty pelaamaan liigassa.

– Millaisia pelaajia he pystyvät saamaan ja kuinka houkutteleva joukkue on vaikkapa mahdollisesti uudelle valmentajalle tai uusille pelaajille, tutkija pohtii.

Jo nykyistenkin pelaajien pitäminen voi tulonmenetysten takia olla vaikeaa.

– Tällaisella seuralla reilusti yli puolet tuloista menee pelaajien palkkoihin. Seura ei ehkä pysty pitämään parhaimpia pelaajiaan.

Sergio Aguero
Sergio Aguero on sanonut haluavansa voittaa Mestarien liigan Manchester Cityn paidassa. Uefan päätös teki asiasta monimutkaisemman.Getty Images

"Tämä on signaali muille"

Manchester City suljetaan ulos Mestarien liigasta kahdeksi kaudeksi tulevasta syksystä lähtien, sillä se on Uefan mukaan vuosia vakavasti rikkonut sarjan taloudellisen reilun pelin sääntöjä. Saksalainen Der Spiegel -lehti teki jo vuonna 2018 Football Leaks -juttusarjan, jossa se paljasti Cityn järjestelmällisesti valehdelleen (siirryt toiseen palveluun) sponsoritulojensa todellisista lähteistä.

– Tutkijana otan tervetulleena vastaan tällaisen päätöksen, koska se tarkoittaa, että Uefa ottaa nämä tapaukset vakavammin. Aikaisemmin Cityn ja PSG:n tapauksissa tehtiin sopimuksia, ja tämä on nyt signaali muille seuroille, että talouden reilun pelin sääntöjen kanssa pitää olla huolellinen ja pitää niistä kiinni, Szerovay sanoo.

Aiemmilla sopimuksilla hän viittaa vuoteen 2014, jolloin Uefa antoi sekä Manchester Citylle että ranskalaiselle PSG:lle 60 miljoonan euron sakot juuri taloushämäryyksistä. Tuolloinkin kilpailukiellon uhka oli ilmassa, mutta seurat välttivät ne tehtyään sovittelusopimuksen Uefan kanssa.

Szerovay arvelee, että nyt sääntörikkeet olivat niin selkeitä ja toisaalta seuran valehtelu niin räikeää, ettei Uefalla ollut vaihtoehtoja.

– Jos katsotaan, millä tavalla he ovat rikkoneet sääntöjä vastaan ja millä tavalla myös median mukaan valehdelleet Uefalle, niin vaikuttaa, että rangaistus on ihan ansaittu.

Manchester City aikoo valittaa päätöksestä urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin. Tutkija ei kuitenkaan usko, että päätös muuttuu.

Pep Guardiola
Päävalmentaja Pep Guardiola joutuu miettimään asemaansa uudelleen.Getty Images

Miljoonat pikkurahoja

Taloudellisen reilun pelin säännöt on aikanaan otettu käyttöön, jotta isojen ja pienempien seurojen taloudellisia eroja on voitu tasoittaa. Erityisesti säännöillä yritetään kontrolloida isojen seurojen rahankäyttöä, niiden taustalla kun on omistajina Szerovayn mukaan henkilöitä, joilla taskut ovat syvät.

– Rahaa käytettiin epäeettisesti ja niin, että menot olivat paljon isompia kuin tulot. Nyt joukkueiden pitää miettiä vähän tarkemmin, mihin rahaa käytetään.

Säännöt ovat Szerovayn mukaan johtaneet tilanteeseen, jota hän kutsuu "sport washingiksi" eli urheilupesuksi. Se tarkoittaa hänen mukaansa, että urheilua käytetään esimerkiksi firmojen ja valtioiden maineen parantamiseen. Cityn tapauksessa kyse on seuran pääsponsorista Etihadista ja Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista.

– Sponsorit ja omistajat ovat aika lähellä toisiaan. Sponsorituloja annettiin paljon korkeamman arvon mukaan kuin mitä markkina-arvo on ja sillä tavalla yritettiin kiertää taloudellisen reilun pelin sääntöjä, hän selventää.

Huippuseurat, kuten Manchester City, tienaavat jalkapallotutkimuksen lehtori Mihaly Szeravoyn mukaan 600–800 miljoonaa euroa vuodessa.

– Heille rahasakko ei ole tarpeeksi kova rangaistus. Pelikielto Mestarien liigaan on ehdottomasti hyvä signaali ja tämäntyyppisiä rangaistuksia kyllä tarvitaan.

man city mestaruusparaati
Manchester City juhli viime keväänä Valioliigan mestaruutta paraatissa.AOP

Ulos jopa Valioliigasta?

Myös kotoisassa Valioliigassa, jonka hallitseva mestari City on, on taloudellisen reilun pelin säännöt. Szerovay väläyttääkin, että seuran sulkeminen myös Valioliigasta ei periaatteessa ole mahdottomuus.

– On mahdollista, että he joutuisivat lähtemään Valioliigasta tai saisivat ainakin jonkinlaiset pistevähennykset. Se ehkä liittyy myös siihen, että he ovat valehdelleet tämän prosessin aikana ja hyvin mahdollisesti rikkoneet myös Valioliigan sääntöjä. Varmaan katsotaan seuraavien viikkojen aikana, mitä siitä tulee, hän sanoo.

Szerovay ei muista tapauksia, joissa seura olisi suljettu ulos Valioliigasta taloudellisten reilun pelin sääntöjen rikkomisen takia. Sarjassa on hänen mukaansa kuitenkin paljon puhuttu esimerkiksi omistajarakenteen ja eettisten kysymysten vaikutuksista. Hän näkee, että Cityn sulkeminen Mestarien liigasta vaikuttaa myös Valioliigaan.

– Tämä on tietenkin tosi kova takaisku Valioliigalle ja sen maineelle. Cityn sulkeminen Valioliigasta on periaatteessa mahdollista, mutta yllättävää se olisi, jos niin kävisi, hän summaa.

Tutkijan mukaan jalkapallosta sopii nauttia, mutta sitä on myös tutkittava kriittisesti.

– Pitää oikeasti kysyä myös vaikeita kysymyksiä: mistä raha tulee huippu-urheilussa ja mihin sitä käytetään, hän sanoo.

Lue myös:

Naamioituja sponsorituloja ja epäselvää palkanmaksua – näin jalkapallon Mestarien liigasta suljettu suurseura Manchester City harjoitti talousdopingia

Mitä Uefan City-päätöksestä seuraa? Guardiolan motivaatio koetuksella, Valioliigan viitonen voi päästä Mestarien liigaan

Manchester City suljetaan Mestarien liigasta seuraavaksi kahdeksi kaudeksi – seura aikoo valittaa urheilun vetoomustuomioistuimeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat