Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Suomalaiset kummastelivat mystisen heikkoa menoa ladulla: "Avaus meni aivan penkin alle" – huoltopäällikkö myönsi voitelun epäonnistuneen

Maastohiihdon huoltopäällikkö Aki Hukka myönsi Östersundin kisojen jälkeen, ettei suksien valmistelu onnistunut parhalla mahdollisella tavalla.

hiihto
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskasen suksia rukattiin viimeiseen asti ennen naisten 10 kilometrin kisaa.European Pressphoto Agency EPA

Moni suomalaishiihtäjä pyöritteli päätään Yle Urheilun haastattelussa, kun uuden hiihtokiertueen Ski Tourin avausmatkat Ruotsin Östersundissa saatiin hiihdettyä. Suomalaisten meno oli tahmeaa. Sekä naisissa että miehissä parhaat suomalaishiihtäjät jäivät yli minuutin kärkivauhdista.

Naisten maailmancupissa parhaiten tällä kaudella suomalaisista pärjännyt Kerttu Niskanen jäi 10 kilometrin vapaalla sijalle 27. Hänen eronsa kärkeen oli lähes kaksi minuuttia.

– Avaus meni aivan penkin alle. En käsitä tätä, enkä olisi tällaista toivonut. Treenit ovat menneet ihan hyvin ja vire tuntuu samanlaiselta kuin ennen Tour de Skitä. Tuloksissa se ei näy, Niskanen kommentoi.

Vaikeaa oli myös kirkkaimpien tähtien takana.

– Tulos on kaikkea muuta kuin hyvä. En voi missään nimessä olla tyytyväinen. Tulokset eivät ole nyt niin hyviä, kuin ne voisivat olla, sijalle 42 jäänyt Anne Kyllönen harmitteli.

Laura Mononen ei ole päässyt tällä kaudella vielä aikaisempien kausien vireeseen.
Laura Monosen hankala maailmancup-kausi sai jatkoa Ruotsin Östersundissa.Tomi Hänninen

– Olo tuntui tänään ihan hyvältä, mutta tulos oli aika huono. En odottanut näin surkeaa tulosta. Keulaan tuli aika paljon eroa. Se ei tiedä hyvää takaa-ajoa ajatellen. Tämä päivä oli pettymys, sijan 34 hiihtänyt Laura Mononen sanoi.

Naisten kisan jälkeen paljastui, että suomalaishiihtäjillä oli suksien kanssa ongelmia erityisesti ylämäissä ja tasaisella. Tilannetta yritettiin korjata ennen miesten 15 kilometrin vapaan kilpailua, mutta tulostaululla se ei näkynyt.

– En ihan tuollaista odottanut. Tosi vaisu alku, sijalle 62 jäänyt Lari Lehtonen sanoi.

– Jaksoin jauhaa ja meno tuntui hyvältä, mutta tulos oli huono siihen nähden, miten yleensä hiihdän tämän matkan. Oli aika nahkeaa menoa, kommentoi lähes kolme minuuttia miesten 15 kilometrin vapaan voittaneesta Sjur Röthestä jäänyt Lauri Vuorinen.

Huoltopäällikkö: "Emme varmaan olleet tänään ykkösiä"

Suomen hiihtojoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka kertoi Yle Urheilulle kilpailupäivän päätteeksi, että suksien voitelusta oli päivän aikana tullut sekä hyvää että huonoa palautetta. Huoltoryhmä teki paljon töitä naisten kilpailun jälkeen, mutta syytä heikosti toimineille suksille ei keksitty.

– Totta kai reagoimme naisten kisan jälkeen, mutta en tiedä, olivatko korjausliikkeet oikeita. Emme varmaan olleet tänään ykkösiä huollon osalta.

Aki Hukka.
Aki Hukka on toiminut maastohiihdon huoltopäällikkönä vuodesta 2018 lähtien.Anu Karttunen / Yle

Östersundin kisoissa Suomi ei ollut ainoa, joka otti takkiin kalustolla. Myös Ruotsin maajoukkue oli pahoissa ongelmissa.

Ruotsalaisnaisita vain Ebba Andersson hiihti kärkikahinoihin. Hän oli 10 kilometrin vapaan kisassa neljäs. Charlotte Kalla oli toiseksi parhaana vasta 13:s. Miesten kisassa Jens Burman oli parhaana ruotsalaisena 20:s.

Sen sijaan Norja oli todellisessa liidossa. Naisten ja miesten kisoissa oli molemmissa kärkikuusikossa viisi norjalaista.

Sää muuttui Östersundissa huomattavasti alkuviikosta, jolloin hiihtobaana oli todella liukas. Perjantain ja lauantain välisenä yönä ilmasta tuli kosteampi ja lumi muuttui nahkeaksi.

– Ei tämän pitäisi olla hankala keli, mutta hiihtourheilu on tällaista. Tämän päivän aikana vaihtelut säässä ja lumessa olivat maltillisia, Hukka kommentoi.

Kyllä oli vaikea päivä, emmekä onnistuneet oikein missään. Oli heikko päivä. Tätä pitää kunnolla lähteä pohtimaan, mitkä olivat lopulliset syyt.

Teemu Pasanen

Miesten päävalmentaja Teemu Pasanen myönsi myös, että suksien voitelua ei saatu naisten ja miesten kisan välillä kohdilleen. Hän ei kuitenkaan usko, että ainoa syy olisi ollut kalustossa.

– Kyllä oli vaikea päivä, emmekä onnistuneet oikein missään. Oli heikko päivä. Tätä pitää kunnolla lähteä pohtimaan, mitkä olivat lopulliset syyt.

Sunnuntain perinteisen hiihtotavan takaa-ajoihin on ennustettu vesikeliä.

Yle näyttää suorana sunnuntain kilpailut. Lähetys miesten takaa-ajosta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 14.55. Naisten kisaa aletaan seurata kello 16.55 samoilla kanavilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Ski Tourin avaus meni suomalaisittain poskelleen – pettynyt Niskanen kertoi avoimesti syyt: "Emme varmasti olleet paras huoltoryhmä tällä kertaa"

Norjan juhlat miesten hiihdossa, lopussa kaatunut Iivo Niskanen vasta 27:s

Krista Pärmäkoski jäi Therese Johaugin vauhdista yli minuutin

Pärmäkoski jäi Östersundissa yli minuutin voittajasta, mutta suomalainen ei ole huolissaan tilanteestaan – kisa meinasi tärveltyä heti alussa: "Kahdesta sentistä kiinni, etten olisi rysäyttänyt ladulta ulos"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat