Kommentti: Vihdoin joku sanoi sen ääneen – Kanadalaishyökkääjä lyttäsi NHL:n kurinpidon

Pelaajien on avattava sanainen arkkunsa liittyen turvallisuuteen kaukalossa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Evander Kane, tuomari
San Josen Evander Kane juttelee tuomarin kanssa. Getty Images

VANCOUVER. Tulihan se sieltä.

En voi lainkaan ymmärtää, miten NHL-pelaajat voivat kaikessa hiljaisuudessa tyytyä käsillä olevaan kurinpitofiaskoon. Kurinpidon tuomiot ja tuomitsematta jättämiset herättävät keskustelua aina, mutta tällä kaudella tarunhohtoisen kurinpitämisestä on karannut tolkku tavalla, jota ei voi enää hyväksyä.

Pelaajien sitä ei varsinkaan tulisi hyväksyä, viime kädessä kyse on heidän turvallisuudestaan.

Vihdoin lauantaina San Josen Evander Kane avasi aiheesta sanaisen arkkunsa. Toki Kanen purkautuminen pohjautui hänen itsensä aiheellisesti saamaan kolmen ottelun pelikieltoon, mutta pelaajan sosiaalisen mediaan lähettämä viesti oli silti enemmän kuin paikallaan.

Kanen mukaan NHL:n kurinpidolla ei ole enää minkäänlaista linjaa ja puolueellisten tuomioiden vuoksi kurinpitovalta pitäisi siirtää kolmannelle osapuolelle. Kanadalaislaiturin mukaan läpi on mennyt jos jonkinlaista törkyä ilman pelikieltoja tai sakkoja. Kane lisäsi, ettei kukaan tiedä tätä nykyä, mikä on rangaistavaa ja mikä ei.

Tällä hetkellä kaikki kurinpitoon liittyvä päätöksenteko on täysin mielivaltaista ja sanalla sanoen epäreilua.

Tommi Seppälä, NHL-kirjeenvaihtaja

Vaikka pihlajanmarjat olisivat miten happamia, kaikki tämä on täyttä totta.

Kane itse niittasi perjantaina Winnipegin Neil Pionkia kyynärpäällä päähän ja ansaitsi kolmen ottelun pannansa. Silti voin täysin ymmärtää, miksi pelaaja oli sanktionsa saatuaan raivona. Zdeno Chara löi aiemmin viikolla todella vaarallisesti Montrealin Brendan Gallagheria poikittaisella mailalla kaulaan ja selvisi naurettavilla viiden tonnin rapsuilla.

Calgaryn Matthew Tkachuk veti tammikuussa Edmontonin Zack Kassiania kuolleesta kulmasta suoraan päähän todella törkeästi saamatta tilanteesta edes kahden minuutin jäähyä. Reilu viikko sitten Bostonin Matt Grzelcyk taklasi Vancouverin ruotsalaistähteä Elias Pettersonia tilanteen jälkeen sillä seurauksella, että tämä loukkaantui.

Tällä hetkellä kaikki kurinpitoon liittyvä päätöksenteko on täysin mielivaltaista ja sanalla sanoen epäreilua.

Zdeno Chara
Zdeno Chara löi Montrealin Brendan Gallagheria poikittaisella mailalla kaulaan.Getty images

Olkoon Evander Kanen historia mitä tahansa, on suoraan sanottuna väärin, että kaikkien ihannoima Chara voi pamauttaa itseään kaksi kertaa pienempää pelaajaa poikittaisella mailalla vaarallisesti kaulaan. En keksi yhtäkään perustetta maailmankaikkeudesta olla antamatta Charalle tilanteesta vähintään kolmen ottelun pannaa.

Silkalla väkivallalla itsensä NHL:ssä elättänyt ja syksyllä 2016 suojatyöpaikan liigalta saanut George Parros keksi helposti. Eikä se toisaalta mikään yllätys ole. Miten ihminen, jonka ainoa tehtävä pelaajauralla oli lyödä toisia pelaajia nyrkillä päähän, voisi olla ajamassa NHL:ää turvallisuuden puolesta uusille tasoille?

Tappeluistaan tunnetuksi tullut Parros kirjautti 474 pelaamassaan NHL-ottelussa yhteensä 1092 jäähyminuuttia. Sen sijaan tehopisteitä yhdeksällä NHL-kaudella laitahyökkääjälle kertyi 18+18=36.

Toki pitää ymmärtää, ettei täydellisen pellen itsestään tehnyt Parros piirrä isommassa kuvassa fläppitaululle yhtäkään peliä. Tätä farssia pyöritetään isompien tahojen toimesta. NHL kiistää edelleen traumaattisen aivovammojen (CTE) sekä aivotärähdysten yhteyden, mikä kertoo olennaisen liigan suhtautumisesta päävammoihin ja niiden ehkäisyyn.

Ei NHL:llä ole pienintä aikomustakaan kiristää siimoja tältä osin. Pelikiellossa istuvat pelaajat eivät ole eduksi bisnekselle.

Linjattomuus näkyy jo nyt tappeluiden kasvaneena määränä – tunteet kuumenevat täysin ymmärrettävästi, koska vahingoittaa saa ilman seuraamuksia.

Tommi Seppälä, NHL-kirjeenvaihtaja

Sitä paitsi väkivalta myy ja moni jääkiekkofani makaa edelleen tukevasti poterossaan vanhan liiton jääkiekon puolesta. Tuntuu kuin kaukalossa temmeltävät pelaajat olisivat katsojille – jopa NHL:lle – kuin jotakin kuolemattomia gladiaattoreita. Ikävä velvollisuuteni on kertoa, että eivät ole.

Pelaajat ovat ihmisiä. Jokainen isku päähän on tekee kipeää ja jokainen aivotärähdys on liikaa. Eikä aivovammoista aiheutuneista ongelmista kärsi yksin pelaaja, vaan myös tämän lähipiiri mukaan lukien lapset. Karmivia tarinoita on internetin ihmeellinen maailma täynnä.

Tätä taustaa vasten Kanen avautumisen voi tämän omasta rötöstelystä huolimatta nostaa yhdeksi kauden tärkeimmistä pelaajaturvallisuusteoista. Pelaajien on avattava suunsa ja alettava vaatia parempaa. Linjattomuus näkyy jo nyt tappeluiden kasvaneena määränä – tunteet kuumenevat täysin ymmärrettävästi, koska vahingoittaa saa ilman seuraamuksia.

Eikä kyse ole vain tappeluista. Mitä pidempään kaukalossa temmelletään villin lännen säännöillä, sitä enemmän tulemme näkemään suoranaisia vahingoittamisyrityksiä. Nyt valittu linja on erittäin vaarallinen ja askel kohti eilistä – juuri sitä, mistä on pitkään yritetty päästä eroon.

George Parros
George Parros (oikealla) tuli tunnetuksi tappelijana. Sittemmin kauteen 2013–2014 peliuransa päättänyt Parros on tehnyt töitä NHL:n kurinpitopäällikkönä.

Toisaalta kyllä kynttiläänsä vakan alla pitäviä pelaajiakin voi ymmärtää.

Ei NHL:ssä oikeasti mitään sananvapautta ole olemassa. Tässä jääkiekkomaailman Kiinassa eriävien mielipiteiden esittäminen johtaa poikkeuksetta sanktioihin. Katsokaa huviksenne, miten NHL kiirehtii ensitilassa tukistamaan mielipiteensä julki tuonutta Kanea.

Kane itse on rötöstelijä, mutta pitää muistaa, että rötöstelijöillekin kuuluu oikeusturva ja sananvapaus. Kanen kyynärpäätaklaus ei ollut lähellekään yhtä likainen kuin Tkachukin kuolleen kulman taklaus Kassianiin, joten kuka tahansa olisi hänen tapauksessaan kokenut tulleensa kohdelluksi eri standardien pohjalta.

Sharks-laiturin avaus lauantaina oli tärkeä pelaajaturvallisuuden näkökulmasta. Nyt voimme vain ristiä kätemme, että myös muut pelaajat uskaltautuisivat avaamaan sanaisen arkkunsa viimeistään kesällä. Tässä NHL:n pelaajayhdistys näyttelee suurta roolia.

Näin ei nimittäin voi jatkua.

Lue myös:

Sebastian Aho maalasi kahdesti ja nousi suomalaisten pistepörssin kärkeen – Pekka Rinne torjui Nashvillen voittoon

Granlund iski Nashvillen voittomaalin – suomalaisvahdit hyvässä iskussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat