Dopingista aiemmin kärynneen Loginovin voitto pikakisassa aloitti rajun sanasodan MM-kisoissa – mitalien ulkopuolelle jätetty Bö tylytti NRK:lle: "Hänen ei pitäisi olla täällä"

Kilpakumppanit ovat ennenkin moittineet pikakisan maailmanmestaria Aleksandr Loginovia on hänen dopingtaustastaan.

ampumahiihto
Aleksandr Loginov, MM-kisat 2020, pikakisan mitali
Aleksandr Loginov voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa lauantaina pikakisasta.DeFodi Images/Getty Images

Venäjän Aleksandr Loginov voitti lauantaina miesten pikakisan nolla-ammunnallaan ampumahiihdon MM-kisoissa Italian Anterselvassa. Loginov on aiemmin urallaan kärynnyt dopingista, mikä sähköisti ilmapiirin kilpailun jälkeen.

Loginov ei antanut heti kilpailun jälkeen lainkaan haastatteluja, mutta lehdistötilaisuudessa hän sai vastailla kysymyksiin kovassa grillauksessa. Yksi toimittaja muun muassa kysyi, miksi Loginoviin pitäisi luottaa ja kuinka monta kertaa hänet on testattu tällä kaudella.

– 12–16 kertaa tällä kaudella, luulen. Kuka tahansa voi tulla minun ja puolisoni kotiin katsomaan, mitä teen päivittäin. En tee mitään kiellettyä, Loginov kommentoi NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

MM-pronssia pikakisassa ottanut Martin Fourcade sanoi NRK:lle, että Loginovin on vaikeaa luoda luottamusta ympärilleen.

– Rehellisyys ja avoimuus ovat todella tärkeitä. Mutta luottamuksen rakentamiseen ei auta se, jos ei kommentoi mitään, puhuu vain venäjää kaikissa lehdistötilaisuuksissa, eikä ymmärrä englantia.

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) toimittajat hiillostivat Loginovia todella rajusti, ja maailmanmestari poistui heti lehdistötilaisuuden juonnetun osuuden jälkeen, vaikka tavallisesti mitalistit antavat vielä henkilökohtaisia haastatteluja ainakin oman kotimaansa medialle.

Johannes ja Tarjei Bö ovat molemmat ampumahiihdon huippuja.
Johannes ja Tarjei Bö jäivät pikakisassa sijoille neljä ja viisi.AOP

Venäläinen sai osansa myös kilpakumppaneilta. Neljänneksi pikakisassa jäänyt Norjan Tarjei Bö tilitti tuntojaan avoimesti NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Hänen ei pitäisi olla täällä. Hän on käyttänyt aiemmin epoa. En arvosta ihmisiä, jotka huijaavat.

Aiemmin MM-kisojen aikaan selvisi, että venäläinen Jevgeni Ustjugov on kärynnyt dopingista ja hänen tuloksensa kaudelta 2013–14 mitätöidään. Tämän vuoksi Sotshin olympialaisten miesten viestin mitalit menevät uudelleen jakoon. Norja nousee käryn jälkeen pronssille.

– Venäjä hallitsee otsikoita. Tänään saimme olympiapronssia, koska he huijasivat ja tänään hävisin pronssin samasta syystä, Tarjoi Bö sanoi NRK:lle.

Loginov kärysi epon käytöstä vuonna 2013. Hän oli kilpailukiellossa kaudet 2014–15 ja 2015–16.

Jo viime vuonna Loginovin kilpakumppanit olivat käärmeissään, kun venäläinen voitti pikakisan Oberhofin maailmancupissa.

– Hänen täytyy pyytää anteeksi meiltä kilpailijoilta ja selittää asia. Nyt hän menee eteenpäin ja esittää, että mitään ei ole tapahtunut. Hän ei saa minulta kunnioitusta, Martin Fourcade kommentoi tuolloin.

Tällä kaudella Loginov on kiivennyt palkintokorokkeelle maailmancupissa Hochfilzenin pikakisassa ja takaa-ajossa. MM-kilpailuista Loginov on ennen lauantaita napannut yhden henkilökohtaisen mitalin, kun hän pinnisti hopealle viime vuonna Östersundin pikakisassa.

Sunnuntaina MM-kisoissa kilpaillaan takaa-ajoissa.

Aikataulu

Klo 13.55 Naisten takaa-ajo, TV2 ja Areena sekä Yle Puhe

Klo 16.10 Miesten takaa-ajo, TV2 ja Areena sekä Yle Puhe (lähetys radiossa alkaa kello 16.15)

Lue myös:

Rajuista kivuista ennen kautta kärsinyt maailmanmestari sivuutti haastattelut – pikakisan voittajan taustalla älytöntä menestystä niittänyt valmentaja: "Luulen, että suojattini ovat voittaneet 70 mitalia"

Miesten ampumahiihdon pikakisan voitto Venäjälle, suomalaiset pettyivät – "Tästä varmasti opitaan jotain"

Entinen ampumahiihtäjä Ustjugov menettää viestin olympiakultansa

Sanasota dopingista kiihtyy ampumahiihdossa – venäläisten valitus kumottiin ja Norjassa riemuittiin: ”Elämme vapaassa maailmassa”

Suomessa pitkään valmentanut Venäjän ampumahiihtopomo puolustautuu supertähtien dopinghuuteluilta: "He ovat ehkä vähän vihaisia menestyksestä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat