Suora

  • Urheiluruutu

Käsittämätön temppu! Kalle Rovanperä jyräsi kuusinkertaisen maailmanmestarin ja teki historiaa nousemalla palkintokorokkeelle: "Tulimme vain niin kovaa kuin pääsimme"

Kalle Rovanperä nousi viimeisellä erikoiskokeella kolmanneksi Ruotsin MM-rallissa. 19-vuotias puuppolalainen teki historiaa, sillä hän on nuorin MM-sarjassa palkintokorokkeelle yltänyt kuljettaja. Katso oheiselta videolta Rovanperän uskomaton suoritus.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperä, Ruotsin MM-ralli 2020.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Kalle Rovanperä on sijoittunut kolmanneksi Ruotsin MM-rallissa. Vasta toista ralliaan WRC-auton ratissa ajanut Rovanperä nousi viimeisellä Power Stage -erikoiskokeella kolmanneksi ohi kuusinkertaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin.

Power Stagen ensimmäistä kertaa urallaan voittanut ja viisi lisäpistettä kerännyt Rovanperä voitti Ogierin 3,9 sekunnilla ja nousi ranskalaismaestron ohi kokonaiskilpailussa 3,4 sekunnilla. Erikoiskoevoitto oli samalla Rovanperän uran ensimmäinen. Hän nousi MM-sarjan neljänneksi 30 pisteellään.

19-vuotias puuppolalainen teki historiaa, sillä hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin palkintokorokkeelle MM-sarjassa yltänyt kuljettaja.

– Olen onnellinen tuloksesta, ja Powerilla annoin vain kaikkeni. Teimme hienon ajan, ja kiva saada pohja-aika nimenomaan Powerille ensimmäistä kertaa. Menetimme 10 sekuntia viikonloppuna auton sammutuksiin ja tuli pieniä virheitä, mutta ihan hyvä viikonloppu, Rovanperä myhäili WRC:n lähetyksessä.

– Oli aika pitkä aika odotella ilta ja aamu tätä pätkää, mutta aika oli hyvä ja saimme vielä yhden paikan puristettua ylöspäin.

Yle Urheilun haastattelussa Rovanperä sanoi, että todennäköisesti renkaat säästyivät Likenäsin erikoiskokeen alussa juuri sopivasti.

– Alussa jäimme vähän, ja otin aika nätisti sen alun soraosuuden. En tiedä, säästyikö rengas siinä sitten, kuten pitikin ja teimme jäälle sitten lopussa kovia aikoja. Tulimme vain niin kovaa kuin pääsimme, ei siinä sen kummempaa.

– Olosuhteet olivat tosi vaikeat, hirveät ja vaativat, mutta onnistuimme hyvin ja tuli tosi hieno aika. Fiilis on hyvä, ja se parani huomattavasti viimeisellä pätkällä.

Teit historiaa, miltä se tuntuu?

– Ihan hyvältä, Rovanperä naurahti.

Evans teki myös historiaa

Kilpailun voitti Toyotan Elfyn Evans, josta tuli historian ensimmäinen Ruotsissa voittanut brittikuljettaja. Hän siirtyi MM-sarjan jaetulle kärkipaikalle 42 pisteellä yhteensä Hyundain Thierry Neuvillen kanssa. Evansille voitto oli uran toinen, ensimmäinen tuli vuonna 2017 Walesin kotirallissa.

Kisan kakkonen oli Hyundain Ott Tänak, joka hävisi Evansille 12,7 sekuntia.

Rovanperä jäi Evansille 20,2 ja Ogier 23,6 sekuntia.

M-Sportin Esapekka Lappi jatkoi vahvaa alkuvuottaan ajamalla viidenneksi, ja pieksämäkeläiselle kirjattiin vielä yksi piste Power Stagen viidennestä sijasta. Toinen Ford-kuljettaja Teemu Suninen oli kahdeksas.

WRC3-luokassa nähtiin suomalaisten kaksoisvoitto. Hyundain Jari Huttunen löi Skodan Emil Lindholmin viidellä sekunnilla ja 25-vuotias Huttunen nappasi uransa toisen luokkavoiton.

LOPPUTULOKSET:

1. Elfyn Evans Toyota 1.11.43,1

2. Ott Tänak Hyundai +12,7

3. Kalle Rovanperä Toyota +20,2

4. Sebastien Ogier Toyota +23,6

5. Esapekka Lappi Ford +32,4

6. Thierry Neuville Hyundai +33,8

7. Craig Breen Hyundai +1.00,9

8. Teemu Suninen Ford +1.24,5

9. Takamoto Katsuta Toyota +1.59,6

10. Jari Huttunen Hyundai +4.03,0 (WRC3)

11. Emil Lindholm Skoda +4.08,0 (WRC3)

--

16. Eerik Pietarinen Skoda +5.15,2 (WRC3)

MM-SARJAN PISTETILANNE:

1. Elfyn Evans Toyota 42

Thierry Neuville Hyundai 42

3. Sebastien Ogier Toyota 37

4. Kalle Rovanperä Toyota 30

5. Esapekka Lappi Ford 24

6. Ott Tänak Hyundai 20

7. Teemu Suninen Ford 11

8. Sebastien Loeb Hyundai 8

Takamoto Katsuta Toyota 8

10. Craig Breen Hyundai 6

11. Eric Camilli Citroen 2 (WRC2)

12. Jari Huttunen Hyundai 1 (WRC3)

Mads Östberg Citroen 1 (WRC2)

Lue myös:

Kalle Rovanperän upea Ruotsin MM-ralli huipentuu jännittävään sekuntitaisteluun kuusinkertaista maailmanmestaria vastaan: "Toivottavasti pääsemme samaan kyytiin"

Ruotsin MM-rallia dominoinut Evans lähellä uransa toista voittoa, Rovanperä taistelee tiukasti uransa ensimmäisestä palkintokorokepaikasta

Tommi Mäkisen tallin yllätysnimi matkalla vakuuttavaan voittoon, Rovanperä putosi niukasti neljänneksi – Yle seurasi Ruotsin MM-rallin tapahtumat hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat