Kommentti: Kalle Rovanperä rikkoi heti hurjan ennätyksen – Sebastien Loebin saavutukseen vastaaminen kertoo poikkeuksellisesta kyvystä

Superlupaus näytti vasta väläyksen uskomattomasta potentiaalistaan, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Rallin MM-sarja
Häikäisevää rallihistoriaa! Kalle Rovanperä nousi nuorimpana MM-sarjan kuljettajana koskaan palkintokorokkeelle
Häikäisevää rallihistoriaa! Kalle Rovanperä nousi nuorimpana MM-sarjan kuljettajana koskaan palkintokorokkeelle

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

19 vuotta sitten rallimaailmaa kohahdutti suoritus, joka haki vertaistaan. Sebastien Loebin tiedettiin tehneen junioreiden MM-sarjan puolella järisyttävää jälkeä, mutta harva uskoi hänen olevan heti valmis kärkitaisteluun myös WRC-autolla.

Loeb todisti poikkeuksellisuutensa San Remon lokakuisessa MM-rallissa vuonna 2001. Kaikkien aikojen rallikuljettaja nousi palkintokorokkeelle vasta kolmannessa kilpailussaan WRC-kalustolla.

Nykyaikaisten WRC-autojen aikakausi oli vasta alussa, mutta Loeb asetti riman niin korkealle, että sen ylittäjää piti vielä odottaa pitkään – olihan Kalle Rovanperä tuolloin vasta vuoden vanha.

19-vuotias Rovanperä onnistui riman ylityksessä. Sen lisäksi, että superlupaus nousi palkintokorokkeelle kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana, teki hän sen häikäisevästi vasta toisessa MM-rallissa WRC-autolla.

Toisen polven rallitähden suoritukselle Ruotsin MM-rallissa on haettava vertailukohtaa juuri Loebista. Rovanperä on nimittäin ottanut uuden työvälineensä haltuun yhtä mykistävällä tavalla.

Nuorukainen pystyi jo Monte Carlossa ajamaan kuivalla asfaltilla vakuuttavia pätkäaikoja. Ruotsissa niiden odotettiinkin jo parantuvan, mutta poikkeuksellista oli, kuinka tasaisesti Rovanperä niitä takoi.

Kalle Rovanperä, Ruotsin MM-ralli 2020.
Kalle Rovanperä puristi viimeisellä erikoiskokeella Sebastian Loebin ohi ja nousi palkintokorokkeelle.Micke Fransson / AOP

Rovanperän vauhtia kuvasi se, että hän tarrasi kiinni palkintokorokepaikkaan, vaikka sortui pariin karkeaan virheeseen. Erheet olivat sellaisia, joita WRC-autoon vasta totuttelevan kuljettajan on tehtäväkin.

Rovanperän suoritus Power Stagella oli juuri näihin virheisiin peilattuna ällistyttävä. Puuppolalainen uskalsi ylittää rajansa, vaikka vesisateen piiskaman erikoiskokeen olosuhteet olivat kaukana tutuista ja turvallisista. Päätöspätkän kovavauhtisimmilla osuuksilla nykäisty ero muihin nähden kertoo julmasta raa'asta nopeudesta.

Raaka nopeus on se kivijalka, jonka varaan kaikki ralliautoilun maailmanmestarit ovat uransa rakentaneet. Tuota nopeutta voi sitten kutsua esiin sitä useammin ja tasaisemmin, mitä enemmän kuljettaja on rutiinia kerryttänyt.

Osasyy Rovanperän suoritukselle on Toyota-tallin ihanteellisessa tilanteessa. Rovanperällä ei nimittäin ole harteillaan minkäänlaisia tulospaineita. Ruotsissa ylivoimaiseen voittoon ajanut Elfyn Evans ja kuusinkertainen mestari Sebastien Ogier kantavat vastuun tuloksesta. Evansin kehitysloikka maailmanmestarikandidaatiksi avittaa Rovanperän asemaa entisestään.

Rovanperä on ylittänyt kaikki odotukset, mutta maltti on silti yhä valttia. Suomalaisen seuraava haaste on ajaa läpi puhtaasti täysimittainen WRC-kilpailu, jossa on osattava myös säästää renkaita. Tästä ei Ruotsissa tarvinnut huolehtia, koska olosuhteiden johdosta uusia renkaita sai vaihtaa jatkuvasti, eikä niitä tarvinnut siksi sääliä.

Lue myös:

Käsittämätön temppu! Kalle Rovanperä jyräsi kuusinkertaisen maailmanmestarin ja teki historiaa nousemalla palkintokorokkeelle: "Tulimme vain niin kovaa kuin pääsimme"

Isä-Harri kyynelehti sanojaan nieleskellen, Tommi Mäkinen täysin mykistynyt Kalle Rovanperän sensaatiomaisen suorituksen edessä: "Aivan käsittämätöntä, hän vain lensi"

Kalle Rovanperä nousi uskomattomalla ajolla palkintokorokkeelle – katso tallenne historiallisesta erikoiskokeesta ja päätöspäivän eteneminen hetki hetkeltä

Kuka oikein on uskomatonta rallihistoriaa tehnyt Kalle Rovanperä? Kuuntele podcast-jakso Suomen uuden supertähden tarinasta

Tommi Mäkisen uran tärkeimmästä sopimuksesta sovittiin saunassa – suomalainen lajilegenda kertoo taustoista Tomin nuoteista -podcastissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat