Suora

  • Urheiluruutu

Kalle Rovanperä yltää suorituksiin, joihin rallimaailmassa ei ole yltänyt vielä kukaan muu: "Ensin tulee Kalle ja sitten tulee pelkkää tyhjää"

Yle Urheilun rallitoimittaja Tomi Tuominen ihasteli Kalle Rovanperän suorituksia Ruotsin MM-rallissa.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperä kuvassa
Kalle Rovanperä kuvassaGetty Images

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Kalle Rovanperä ylsi vasta uransa toisessa WRC-rallissa palkintokorokkeelle vain 19-vuotiaana. Historiallinen temppu keräsi kaikkialla hehkutuksia ja ylisanoja.

– Onhan se on herättänyt joka ikisessä rallia seuranneessa ihmisessä kummastuneita, ihmettyneitä ja äärimmäisen positiivisia reaktioita. Tuon ikäisenä sellainen suoritus, johon ei lyödy oikein edes sanoja.

– Kalle löi muun muassa kuusinkertaisen ralliautoilun maailmanmestari Sebastian Ogierin. Ja varsinkin se tapa, jolla hän hankki palkintopallisijan - eli puhtaasti ajamalla. Aika usein se on nimittäin tullut ikään kuin tarjottimella, muistutti Ylen rallitoimittaja Tomi Tuominen.

Ogier selitti jälkikäteen, että hän ajoi ikään kuin päällään, eli ajatteli kisan aikana liikaa MM-sarjan pisteitä.

– Onhan se aika raju homma olla hitain Toyota-kuski tuossa kohtaa (hävisi kisan voittaneelle Elfyn Evansille ja ralliteini Rovanperälle). Jos Ogier ajatteli kauden toisessa MM-rallissa MM-pisteitä, niin olkoon sitten niin. Rovanperä ajoi ainakin palkintokorokkeesta ja paineli parasta, aivan ylivoimaista vauhtia viimeisellä Power Stagella voittaen sen ensimmäistä kertaa urallaan, huomautti Tuominen.

Rovanperän rallipaketti on Tuomisen mukaan poikkeuksellinen ja sellainen, johon ei kukaan muu ole koskaan pystynyt.

Kalle Rovanperä Ruotsin MM-ralli 2020.
Micke Fransson / AOP

Rovanperä nousi uransa toisessa rallissa palkintokorokkeelle. Ennätys on Toni Gardemeisterilla, joka ajoi kolmen parhan joukkoon jo ensimmäisessä MM-osakilpailussaan WRC-luokassa. Gardemeister oli tosin tuolloin jo 24-vuotias, kun Rovanperällä ikää on vasta 19 vuotta.

– Kallen kokemattomuus, toinen WRC-kilpailu, tasaisuus, virheettömyys, nopeus ja hermojen hallinta. Jos pistetään kolme kuljettajaa, jotka ovat pystyneet rallin huipputasolla tuohon, niin ensin tulee Kalle ja sitten tulee pelkkää tyhjää, sillä ei tuohon ole kukaan pystynyt.

Suurimman tulosvastuun Toyotalla kantavat Ogier ja Evans. Takana vailla suurempia paineita ajava Rovanperä on itselleen todella armoton. Pari pientä virhettä Ruotsissa aiheuttivat kiukkua nuorukaisessa. Tuominen näkee sen olevan merkki valtavasta voitontahdosta.

– Hän on ollut sellainen lapsesta lähtien. Karting loppui aikanaan, kun hän jäi yhdessä kisassa neljänneksi. En usko, että tuosta asenteesta voi tulla mitään taakkaa tai rasitetta.

Malttia menestysodotuksiin

Ennen Ruotsin MM-rallia ainakin vielä korostettiin sitä, että Kalle Rovanperän kanssa pitää olla tässä vaiheessa uraa malttia ja pistää jäitä hattuun odotusten suhteen. Rohkeimmat puntaroivat, että vasta MM-rallisarjan toisella puolikkaalla voi alkaa odottaa tuloksia nuorelta suomalaiskomeetalta.

– Kalle Rovanperä on aivan jotain muuta, mihin on totuttu rallimaailmassa ja koko tässä lajissa. Varmasti voidaan odottaa jatkossa tällaisia suorituksia, mutta fakta on silti, että kysymyksessä on ensimmäinen WRC-kausi ja mennään jatkossa sellaisiin kisoihin, missä muut ovat ajaneet häntä selvästi enemmän. Ei se niin helposti tässä lajissa tule, että mennään vain paikalle ja sitten ajetaan palkintokorokkeelle.

Kalle Rovanperän tyylinäyte Ruotsin MM-rallissa
Kalle Rovanperän tyylinäyte Ruotsin MM-rallissaGetty Images

Tuominen huomauttaa, että Kalle on 14-vuotiaasta asti jaksanut yllättää. Hänen tapauksessaaan voidaan todeta, että kyseessä on yllätys, mutta näinhän siinä piti käydäkin ja niinhän se kaveri on aina ennenkin tehnyt.

– Koska kyseessä on ensimmäinen WRC-kausi, niin ei kannata kurkotella kaikkia tähtiä taivaalta, mutta otetaan kaikki vastaan, mitä Rovanperä meille tarjoaa, linjaa Tuominen.

Elfyn Evans oli jo toisessa kauden MM-rallissaan todella vakuuttava. Ruotsin osakisaa hän johti alusta loppuun varmalla, nopealla kilvanajolla.

– Rallin MM-taistossa hän on ehdottomasti mukana. Niin kuin ovat myös Ott Tänäk, Thierry Neuville ja Ogier. Ja jos sinne vaikka lyijykynällä laitetaan Rovanperän nimi. Pitkään aikaan ei MM-sarjassa ole ollut näin herkullista asetelmaa, jossa usea kuljettaja pystyy ajamaan osakilpailuvoitosta. Enää siellä ei ole vain sitä yhtä ranskalaista, joka tavoittelee yksin maailmanmestaruutta, Tuominen innostuu.

Lappi onnistui, Suninen ei

Fordin M-Sportilla suomalaisleirissä tunnelmat olivat hieman kaksijakoiset, sillä Esapekka Lappi oli vahva (5:s) Ruotsissa, toisin kuin Teemu Suninen (8:s). Lappi pystyi säätämään autoaan kisan aikana paremmaksi, Sunisen esitykset jäivät laihoiksi.

Esapekka Lappi
Esapekka LappiLehtikuva

– Lappi ajaa hienosti ja on kotiutunut erinomaisesti M-Sportille. Lappi näytti, että autolla voi kilpailla Toyotaa vastaan esimerkiksi. Teemu Sunisen viikonloppu oli sen sijaan huono, ei sitä voi kaunistella mitenkään. Hän tietää kyllä itse, että epäonnistui totaalisesti viikonvaihteena.

– Teemulla on nollauksen paikka. Onneksi vierellä on kokenut kartanlukija Jarmo Lehtinen, joka on ollut Mikko Hirvosen kanssa aiemmin samoissa, epäonnekkaissa tilanteissa. Sunisella on hyvä lähtöpaikka Meksikoon, ja uskonkin, että siellä nähdään taas vanha-Teemu, toteaa Tuominen.

Seuraava MM-osakilpailu ajetaan kuukauden päästä 12.-15.3. Meksikossa, jossa siirrytään soraralliin. Toyota on ollut hyvässä vauhdissa niin Monte Carlossa kuin Ruotsissa.

Jatkuuko tiimin hurmos myös Meksikossa?

– En osaa nyt ennakoida tässä vaiheessa, muuttuvatko asetelmat Meksikossa. En usko, että Toyotan asetelmat kääntyvät päälaelleen hetkessä. Hyundai tulee varmasti Meksikossa vahvasti, kun siellä on tarjolla hyviä lähtöpaikkoja tallille. Eikä voi unohtaa, että myös Fordit lähtevät hyvistä asetelmista. Ensimmäisen päivän jälkeen tiedetään enemmän. Vaikka Citroen lähti MM-perheestä pois, niin sarja on nyt hienommassa asetelmassa. Tässä kohtaa laatu korvaa määrän.

MM-rallin pisteet
Rallikalenteri 2020

Lue myös:

19-vuotiaan Kalle Rovanperän ilmiömäinen suoritus sai suitsutusta kilpakumppaneilta ja rallilegendoilta: "Hattu pois päästä, ei paljon muuta ole sanottavaa"

Kommentti: Kalle Rovanperä rikkoi heti hurjan ennätyksen – Sebastien Loebin saavutukseen vastaaminen kertoo poikkeuksellisesta kyvystä

Käsittämätön temppu! Kalle Rovanperä jyräsi kuusinkertaisen maailmanmestarin ja teki historiaa nousemalla palkintokorokkeelle: "Tulimme vain niin kovaa kuin pääsimme"

Isä-Harri kyynelehti sanojaan nieleskellen, Tommi Mäkinen täysin mykistynyt Kalle Rovanperän sensaatiomaisen suorituksen edessä: "Aivan käsittämätöntä, hän vain lensi"

Kalle Rovanperä nousi uskomattomalla ajolla palkintokorokkeelle – katso tallenne historiallisesta erikoiskokeesta ja päätöspäivän eteneminen hetki hetkeltä

Juttua muokattu 17.2.2020 klo 8.49: Lisätty tieto Toni Gardemeisterin palkintokorokesijoituksesta uran ensimmäisessä MM-rallissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat