Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Jürgen Klopp pääsi pakkomielteestään, mutta Diego Simeonen silmissä hullunkiilto on vaihtunut huoleen – Mestarien liigan värikkäimmät valmentajat kohtaavat toisensa ensi kertaa

Liverpool palaa tänään stadionille, jossa joukkue juhli viime keväänä Mestarien liigan voittoa.

urheilu
Diego Simeone
Diego Simeone elää tunteella ottelussa kuin ottelussa. Kuva Mestarien liigan ottelusta Chelseaa vastaan viime kaudella.Getty Images

Harva asia jalkapallossa tekee yhtä kipeää kuin hävitä Mestarien liigan loppuottelu pahimmalle kilpakumppanilleen. Jürgen Klopp luotsasi Borussia Dortmundin loppuotteluun vuonna 2013, mutta Bayern München vei potin viime hetken voittomaalilla.

Seuraavana vuonna finaalin yllätysnimi oli Atletico Madrid. Diego Simeonen valmentaman joukkueen johto piti aina lisäajalle asti, kunnes korttitalo romahti. Real Madrid karkasi jatkoajalla 4–1-voittoon.

Sanotaan, ettei salama iske kahdesti samaan paikkaan, mutta Simeonen ja Atleticon kohdalla niin tapahtui kaksi vuotta myöhemmin. Real Madrid voitti Milanossa pelatun loppuottelun rangaistuspotkukilpailussa.

Nyt Klopp ja Simeone kohtaavat toisensa valmentajina ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa, kun neljännesvälierät käynnistyvät tiistaina.

Klopp sai Liverpoolissa haluamansa tittelin vihdoin viime kevään loppuottelussa. Simeonen päässä pakkomielle Mestarien liigan voitosta jyskyttää yhä. Alkava kevät on kenties argentiinalaisen viimeinen tilaisuus voittaa himottu pokaali Atleticossa, mutta lähtökohdat ovat sekavat.

Huoli hulluuden varjona

Lempinimeä "Cholo" kantava Simeone on valmentanut Atleticoa jo vuodesta 2011 asti. Kuvat vahvasti peliin eläytyvästä, jopa hullunkiilto silmissä pelaajiaan ohjeistavasta Simeonesta ovat piirtyneet jalkapallon ystävien verkkokalvoille pysyvästi. Tällä kaudella hullunkiilto on vaihtunut ajoittain huoleen.

Atletico on ollut kentällä repaleisempi kuin pitkään aikaan Simeonen valvovan silmän alla. Sen sijaan, että joukkue taistelisi mestaruudesta Real Madridin kanssa, Atletico kamppailee kaupungin toiseksi parhaan seuran tittelistä piskuisen Getafen kanssa.

atletico madrid
Atletico Madridin maalijuhlat ovat tällä kaudella olleet harvassa.Getty Images

Mestarien liigan paikka ensi kaudelle ei ole alkuunkaan varma. Viimeisimpänä iskuna Atletico kärsi Espanjan cupissa nolon tappion kolmannen sarjatason Leonesalle.

Mistä siis kiikastaa? Simeone on tyypillisesti onnistunut tilkitsemään puolustuksena erinomaisesti, niin myös tällä kaudella. Vain Real Madrid on päästänyt Atleticoa vähemmän maaleja Espanjan liigassa. Hyökkäyspään tehot ovat sen sijaan olleet kadoksissa: vain 25 tehtyä maalia 24 ottelussa.

Suurimman maalivastuun viime vuodet kantanut Antoine Griezmann siirtyi kesällä Barcelonaan suuren kohun saattelemana. Vain kaksi Atleticon pelaajaa, Alvaro Morata (7) ja Angel Correa (4), ovat pystyneet tekemään kuluvalla kaudella enemmän kuin kaksi liigamaalia.

Tilastojen valossa Atletico on kyllä kyennyt luomaan riittävästi maalipaikkoja, mutta viimeistely on ontunut. Understat (siirryt toiseen palveluun)-tilastosivun mukaan Atleticon on tehnyt peräti 12 maalia vähemmän kuin maalipaikkojen laatua kuvaava maaliodottamatilasto on antanut odottaa. Lukema on selvästi suurin koko Espanjan liigassa.

Loukkaantumiset ovat vaivanneet ja vaivaavat yhä: hyökkäyspäässä niin Moratan, Diego Costan kuin Joao Felixinkin pelikunto on arvoitus ennen tiistain ottelua. Liverpool pääsee kamppailuun käytännössä terveellä joukkueella.

Tulos edellä

Mestarien liigassa Atleticon ei ole toisaalta koskaan tarvinnutkaan takoa kovia maalimääriä. Kun Atletico lähtee pudotuspelipariin altavastajaana, maalinteko ei ole Simeonen pelisuunnitelman tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä asiana. Atleticon menestys ja Simeonen ajatus jalkapallosta on rakentunut nimenomaan yhtenäisen ja kurinalaisen puolustuspelin varaan.

Kyse ei ole siitä, etteikö Atletico osaisi myös hyökätä. Heikompiaan vastaan joukkue on pystynyt hallitsemaan pelejä suvereenisti myös pallonhallinnan kautta.

Simeone pelaa kuitenkin aina tuloksesta, jolloin kaikki organisoidaan tiukimmissa paikoissa lähes poikkeuksetta kovan työn ja koko joukkueen yhteisen puolustamisen kautta. Muun muassa Barcelona, Chelsea ja Bayern München ovat vuosien varrella turhautuneet Atleticon raivokkaan taistelun keskellä – ja hävinneet.

atletico fanit
Atleticon fanit järjestivät tifon vanhalla Vicente Calderonin stadionilla ennen voitokasta Barcelona-ottelua keväällä 2016.Getty Images

Viime vuosien tilastoja vertailemalla merkittävä ero Atleticon ja Liverpoolin otteluista löytyy nimenomaan maalimääristä. Liverpool on jyrännyt kahtena edelliskautena Mestarien liigassa loppuotteluun hurjastelemalla maaleja toisensa perään, unohtumattomimpana esimerkkinä tietysti Barcelonan murskaaminen viime kevään välierässä. Atleticon finaalikausia leimaa puolestaan vähämaalisuus.

Atletico on tehnyt keskimäärin 1,08 maalia jokaista Simeonen valmentamaa Mestarien liigan pudotuspeliä kohden. Kloppin Liverpoolin vastaava lukema on 2,36. Dortmund teki Kloppin alaisuudessa pudotuspeleissä keskimäärin 1,61 maalia per ottelu. Kun lukemat yhdistetään, Kloppin joukkueet ovat tehneet keskimäärin tasan kaksi maalia per ottelu.

Simeonen puolustustilastot Mestarien liigan pudotuspeleissä ovat erinomaisia: omissa on soinut vain 0,88 kertaa per ottelu. Kloppin ja Liverpoolin verkko on soinut keskimäärin 1,07 kertaa per pudotuspeliottelu. Dortmundissa Kloppin vastaava lukema oli sama kuin tehtyjen maalien osalta eli 1,61.

Kaksi eläytyjää

Samaan aikaan kun Atletico tuskailee maalinteon kanssa, Kloppin Liverpool pelaa kautta, joka hakee vertaistaan. Valioliigan mestaruus on enää sinettiä vaille varma. Mestarien liigassa jatkopaikka varmistui vasta lohkovaiheen viimeisellä kierroksella, mutta se ei Liverpoolin häikäiseviä peliesityksiä himmennä.

Kloppista ja Simeonesta löytyy muitakin yhtäläisyyksiä, kuin katkerat finaalitappiot Mestarien liigassa. Klopp eläytyy kentän laidalla peliin lähes yhtä raivokkaasti kuin Simeone. Molemmat pitävät kiinni pelitavoistaan itsepintaisesti.

Vielä kymmenen vuotta sitten Mestarien liiga ei ollut Dortmundille tai Atleticolle arkipäivää. Molempien seurojen nousu Euroopan kärkikastiin henkilöityy nimenomaan Kloppin ja Simeonen urotekoihin. Mestarien liigassa kirkkain kruunu meni 2010-luvun alkupuolella muille, mutta niin Dortmund kuin Atleticokin pystyivät horjuttamaan valta-asemia kotimaan sarjoissaan.

simeone klopp
Klopp ja Simeone kohtasivat harjoitusottelussa Münchenissä elokuussa 2017.AOP

Dortmund voitti kaksi mestaruutta Kloppin johdolla 2011 ja 2012. Simeone johdatti Atleticon pitkästä aikaa Espanjan mestariksi keväällä 2014.

Kloppin ja Dortmundin jalkapalloromantiikkaa hehkunut liitto tuli päätökseen keväällä 2015. Dortmund valahti hetkeksi lähes selittämättömästi koko Bundesliigan häntäpäähän. Kurssi korjaantui, mutta Klopp oli päätöksensä tehnyt. Liverpooliin hän siirtyi vain muutamaa kuukautta myöhemmin.

Simeonen ja Atleticon liitossa kuoppia ei juurikaan ole ollut. Kannattajat rakastavat Simeonea, joka vietti seurassa useita vuosia myös pelaajauransa aikana. Argentiinalainen allekirjoitti vuosi sitten kevääseen 2022 ulottuvan jatkosopimuksen, joten kymmenen vuoden rajapyykki seurassa voi hyvinkin mennä rikki.

Liverpoolin pyhiinvaellus

Vaikka valmentajat eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan kilpailullisessa ottelussa, heidän välillä vallitsee syvä kunnioitus. Simeone nimesi Kloppin eniten ihailemakseen valmentajaksi espanjalaisen radiokanavan Cadena Serin haastattelussa viime vuonna.

– Ei epäilystäkään. Hän on hävinnyt ja voittanut, mutta luottanut aina samaan toimintatapaan, Simeone sanoi.

Klopp puhui puolestaan kauniisti Simeonesta ottelun alla.

– Jos joku joukkue osaa pelata tuloksesta, se on Atletico. Arvostan Simeonea paljon, hän yrittää kaikkea mahdollista.

Klopp ja Simeone ovat itsekin kommentoineet kaksikon uria yhdistäviä tekijöitä.

– Olemme kumpikin yrittäneet ja hävinneet, mutta jatkaneet yrittämistä. Pidän siitä. Diego on todella kilpahenkinen. Suhteemme on hyvä, mutta hän varmasti unohtaa sen ottelun ollessa käynnissä, Klopp totesi.

klopp ucl
Klopp pääsi nostamaan Mestarien liigan pokaalia viime keväänä Madridissa.Getty Images

Ensimmäinen osaottelu pelataan Atletico Madridin kotistadionilla. Stadionilla, jolla Liverpool juhli viime keväänä Mestarien liigan finaalivoittoa Tottenhamista.

– Stadion herättää meissä positiivisia muistoja. Se ilta oli elämämme hienoimpia, ja pojat varmasti muistelevat sitä. Mutta emme ole menossa pyhiinvaellusmatkalle, Klopp sanoi.

Atleticon kannattajien omasta pyhiinvaelluskohteesta ei ole paljoa jäljellä. Legendaarinen Vicente Calderonin stadion purettiin viime vuonna. Uudella Metropolitano-stadionilla suuret voitot ovat vielä ottamatta. Liverpoolin pudottaminen olisi eittämättä Atleticon uuden stadionin aikakauden suurin saavutus.

Muut tällä viikolla alkavat Mestarien liigan neljännesvälieräparit:

Dortmund – PSG

Qatarin öljyrahojen siivittämänä varteenotettavaksi Mestarien liigan voittajaksi noussut PSG on kokenut viime vuosina mitä karmivimpia tappioita pudotuspeleissä. Neljän maalin hukkaaminen Barcelonaa vastaan on vielä tuoreessa muistissa unohtamatta viime vuoden sulamista Manchester Unitedia vastaan.

PSG:n tähtikatras on joka tapauksessa suosikki hurjia maalimääriä hurjastellutta, norjalaiskomeetta Erling Braut Hålandilla vahvistunutta Dortmundia vastaan. Kylian Mbappe, Neymar ja kumppanit rokottavat Dortmundin virhealtista puolustusta armotta.

Atalanta – Valencia

Atalanta kirjoittaa erikoista Mestarien liigan sankaritarinaa. Bergamolaiset hävisivät kolme ensimmäistä otteluaan historiansa ensimmäisessä lohkovaiheessa rumasti, mutta kaksi voittoa ja yksi tasapeli riittivät jatkopaikkaan Shakhtar Donetskin ja Dinamo Zagrebin pelattua sopivasti ristiin.

Gian Piero Gasperinin valmentama ryhmä pelaa upeaa kautta Italiassa ja oli onnekas arvonnassa. Valencia voitti oman lohkonsa eteni viime kaudella Eurooppa-liigassa välieriin asti, joten tässä voi olla yksi neljännesvälierien tasaisimmista pareista.

Tottenham – Leipzig

Bundesliigassa mestaruudesta kamppaileva Leipzig rynnisti ensimmäistä kertaa Mestarien liigan pudotuspeleihin ja aiheuttaa Tottenham-luotsi Jose Mourinholle harmaita hiuksia. Leipzigilla ei maalitykki Timo Werneriä lukuunottamatta ole suuria nimiä, mutta vauhdikas pelitapa tuo Tottenhamille varmasti ongelmia.

Mourinho on vuosien varrella osoittanut olevansa mestari luomaan pelisuunnitelmia yksittäisiin otteluihin juuri Mestarien liigassa. Viime kaudella Tottenham ylsi Mauricio Pochettinon valmennuksessa finaaliin asti, joten kokemusetu on lontoolaisten puolella. Harry Kane on yhä sivussa Tottenhamin hyökkäyksestä.

Ensi viikon otteluparit:

Chelsea – Bayern München
Napoli – Barcelona
Lyon – Juventus
Real Madrid – Manchester City

Lue myös:

Manchester Cityn saama kilpailukielto on jalkapallotutkijan mukaan kaivattu signaali suurseuroille, ettei sääntöjä saa rikkoa: "On mahdollista, että he joutuisivat lähtemään Valioliigasta"

Naamioituja sponsorituloja ja epäselvää palkanmaksua – näin jalkapallon Mestarien liigasta suljettu suurseura Manchester City harjoitti talousdopingia

Mitä Uefan City-päätöksestä seuraa? Guardiolan motivaatio koetuksella, Valioliigan viitonen voi päästä Mestarien liigaan

Manchester City suljetaan Mestarien liigasta seuraavaksi kahdeksi kaudeksi – seura aikoo valittaa urheilun vetoomustuomioistuimeen

Lähteet: The Athletic, Fox Sports, The Guardian

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat