Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Jesse Puljujärvi kadotti isossa NHL-maailmassa ilon ja itsensä – nyt hän etsii omaa polkuaan tutussa ympäristössä: "Olen päässyt näkemään millainen ihminen olen"

Raskaiden NHL-vuosien jälkeen Jesse Puljujärvi takoo jälleen kovia tehoja kotimaan kaukaloissa. Mutta mitä hänelle tapahtui Edmontonissa? Ylen Sportliv-sarjassa Puljujärvi kertoo MM-huumasta, NHL-siirrosta ja paluusta kotiin.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jesse Puljujärvi Oulun Kärpät liiga

OULU. Muumipipo, ohuet verkkarihousut, kevytuntuvatakki – ja leveä hymy. Kylmä viima puhaltaa puolityhjän Raksilan tekojääkentän yli, mutta se ei juuri nyt haittaa.

Viereisessä jäähallissa tehty haastattelu on juuri saatu loppuun. Epämukava tilanne, hermostuneesti pöydän alla pomppiva jalka ja usea väistetty kysymys.

Mutta täällä Jesse Puljujärvi viihtyy. Luistimet jalassaan ja maila kädessään.

– Jääkiekko on tosi tärkeää minulle. Kyllä se tätä elämää ohjaa. Olen nuoresta pojasta asti laittanut kaiken tähän ja taisi peruskouluun jäädä koulutkin, kun sain heti sopimuksen ja näin ollen työpaikan, Puljujärvi sanoo.

– Tämä on iso juttu minulle ja rakastan tehdä tätä.

Se rakkaus on vienyt hänet pois kotoa 13-vuotiaana, kansansuosikiksi parin maagisen viikon aikana 17-vuotiaana, odotettuun NHL-siirtoon vuotta vanhempana, ja lopulta paluuseen Ouluun 21-vuotiaana.

On aika kääntää sivua – mutta selataan vielä hetken taaksepäin.

Katso Sportlivin minidokkari Jesse Puljujärvestä ja kadotetusta hymystä klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Jesse Puljujärvi Oulu
Oulussa ja ulkojäillä on Jesse Puljujärvellä kotoisa olo.Yle / Janne Isaksson

Oulu tuntuu jo kotikaupungilta.

Jääkiekko vei Jesse Puljujärven 130 kilometriä Torniosta etelään ala-asteen jälkeen. Koulu, kaverit ja ennen kaikkea kiekko täyttivät päivät uudella paikkakunnalla.

– Pari ekaa viikkoa oli kyllä äitiä ikävä. Mutta vaikka nuori poika välillä vähän yksin oli, niin apua tuli monesta suunnasta ja kaikki meni lopulta hyvin.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin nuorukainen teki Kärpät-paita päällään 16-vuotiaana ensiesiintymisensä liigajäillä. Yhä useampi alkoi huomata pohjoisessa kasvavan huippulahjakkuuden.

– Olin jo silloin aika isokokoinen mutta vielä vähän heiveröinen ja tuli kaaduttua aika helposti kulmissa. Mutta mieli oli sitäkin kirkkaampi. En paljon miettinyt, annoin vain palaa.

Hurjat MM-viikot toivat itseluottamusta

Puljujärvi pursusi energiaa. Rooli Kärpissä kasvoi ja kulman takana odotti Helsingin nuorten MM-kisat, jotka lumosivat kiekkohullun Suomen runsaat neljä vuotta sitten.

Turnauksessa nähtiin kansainvälisiä tähtiä kuten Auston Matthews, Matthew Tkachuk ja Zach Werenski. Suomen kultajoukkueessa hyökkäsivät muun muassa Sebastian Aho, Patrik Laine ja Mikko Rantanen. Arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin jopa kaksi vuotta vanhempien seassa pelannut Jesse Puljujärvi.

Puljujärvi voitti pistepörssin saalistamalla seitsemässä ottelussa viisi maalia ja kaksitoista syöttöpinnaa. Vain Jaromir Jagr on kerännyt enemmän pisteitä U18-pelaajana U20-kisoissa. Wayne Gretzky on tehnyt yhtä monta.

Mieli oli kirkas ja avoin tulevaisuuden suhteen, ei siinä mitään pelättävää silloin ollut.

Jesse Puljujärvi

– Ne viikot olivat kuin unta, Puljujärvi muistelee turnausta, joka vei hänet Suomen urheilukansan huulille.

Luonnonlapsen makea hymy upposi yleisöön ja innokkaat fanit pirittivät Puljujärveä toistuvasti.

– Kuvia otettiin ja nimmareita jaettiin aika paljon. Kyllä sen haipin tunsi, siitä tuli tosi iso juttu. Se oli ihan mahtava reissu mahtavien jätkien kanssa ja toi itseluottamusta, ja vaikutti varmasti myös draftiin.

Jesse Puljujärvi Patrik Laine nuorten MM-kisat 2016
Siitä se pyöritys lähti, nuorten MM-kullasta ja Puljujärven pistepörssin voitosta.Imago Sportfotodienst / AOP

– Ehdin ennen teitä torille, Puljujärvi heittää ja istuu pyöränsä satulaan. Jätämme keinojääkentän ja lähdemme ajamaan pari kilometriä keskustaa kohti.

Auto voittaa, Puljujärvi häviää. Vastatuuli irvistää päin naamaa koko matkan ajan hidastaen vauhtia.

Tämän tappion hän unohtaa nopeasti. Vastatuuli, jossa hän tarpoi kolmen vuoden ajan Edmontonissa, oli huomattavasti hyisempi.

Jesse Puljujärvi
Kolme vuotta Edmonton Oilersissa eivät olleet toivottua NHL-unelmaa.Getty Images

Buffalo, juhannusaatto 2016.

Moni odottaa, että Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen valitsee Puljujärven kolmantena NHL-draftissa Matthewsin ja Laineen jälkeen.

Valinta kohdistuu kuitenkin Pierre-Luc Duboisiin, ja Puljujärven varaama seura onkin Edmonton Oilers, joka laatii uudelle pelaajalleen pitkän sopimuksen.

– Mieli oli kirkas ja avoin tulevaisuuden suhteen, ei siinä mitään pelättävää silloin ollut. Olin ylpeä, että Edmonton varasi minut ja odotukset itselle olivat kovat.

Alku oli loistava. Puljujärvi onnistui maalinteossa heti NHL-debyytissään ja Edmonton kukisti Calgaryn paikallistaistossa. Se maali jäi kauden ainoaksi.

Kukkonen: Sama Jesse on siellä edelleen

Tiistai. Kärppien harjoitukset Raksilassa.

Tämä on se Jesse Puljujärvi, jota suomalaiset kiekkoystävät ovat kaivanneet. Lähes alinomaa hymyilevä ja räjähtävien spurttien välissä letkeästi naureskeleva ilopilleri. Kieli roikkuu totutusti ulkona solkenaan.

Kolmen rankan Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen hän on palannut sinne, mistä ammattilaisura alkoi. Seurakaverit ovat huomanneet alati rentoutuvan Jessen.

– Nauru pulppuaa sieltä yhä enemmän. On kivempi tehdä hommia, oli se työpaikka mikä tahansa, jos siellä saa hymyillä ja nauttia arjesta, Lasse Kukkonen sanoo.

Kokenut kapteeni pyyhkii treenien jälkeisen hien otsaltaan ja jatkaa:

– Hänelle on tapahtunut paljon asioita nuorella iällä, mutta pilke silmäkulmassa on pysynyt. Minusta on mahtava nähdä, että se sama aito, iloinen, lämminhenkinen, sydämellinen Jesse on siellä edelleen. Se pikkupoika, joka haluaa vain pelata jääkiekkoa.

– Kyseessä on tosi nuori kaveri, joka on vasta vähän raapaissut potentiaalinsa pintaa. Kukaan ei tiedä, missä hänen lopulliset limitit ovat. Hän tulee varmasti löytämään polkunsa takaisin NHL:ään ajallaan, Kukkonen uskoo.

Juho Lammikko Jesse Puljujärvi Oulun Kärpät liiga
Ketjukaveri Juho Lammikko (vas.) on huomannut, että paluumuuttaja on löytänyt ilon.Yle / Janne Isaksson

Juho Lammikko on käynyt läpi samankaltaisen urapolun kuin Puljujärvi. Hän oli mukana voittamassa nuorten MM-kultaa 2016 ja palasi kesällä Suomeen kolmen Pohjois-Amerikka-vuoden jälkeen.

– Edellisvuosi ei ollut helppo Jesselle, mutta nyt hän on tutussa ympäristössä ja löytänyt taas ilon. Täällä hän saa keskittyä vain jääkiekkoon, eikä tarvitse murehtia mistään muusta. Sen on huomannut, Lammikko toteaa ketjukaveristaan.

Paineiden kanssa opittava elämään

Mikko Manner on seurannut matkaa läheltä. Nykyinen Kärppien pääkäskijä oli apuvalmentajana Puljujärven ottaessa ensimmäisiä liiga-askeliaan, ja hän aavisti, ettei NHL-läpimurto olisi välitön.

– Hän ei ollut valmis, mutta hänet varattiin neljäntenä ja silloin on lähdettävä, Manner muistuttaa NHL:n realiteeteista ja jatkaa, että uuteen arkeen totuttelu vei Puljujärveltä aikaa.

– Ilo oli poissa. Ja se on ihan normaalia, kun lähdet yksin ulos suureen maailmaan. Sosiaalisen verkon on toimittava.

Lukko vs Kärpät Jesse Puljujärvi
Päävalmentaja Mikko Manner on saanut kultakypäränsä kukoistamaan.Jaakko Stenroos / AOP

Puljujärvi on kukoistanut Mannerin maanläheisessä johtamisotteessa. Hän on saanut kantaakseen ison roolin liigan kärkijoukkueen ykköskentässä Lammikon ja Mika Pyörälän rinnalla edeten noin piste per peli tahtia. Mutta ennen kaikkea hän on taas oma itsensä.

Kun Puljujärvi elokuussa päätti jättää Edmontonin ja jäädä Ouluun, hän täyttyi henkisestä energiasta, Manner kuvailee.

– Luonnollinen ilo ja positiivinen asenne ovat hänen isoimpia vahvuuksiaan elämässä, ja nyt hän nauraa jälleen joka kerta, kun hän saapuu hallille. Hän voi hyvin, Manner sanoo.

– Positiivisena pysyminen ei kuitenkaan ole helppoa. Kaikki odottavat koko ajan, että Jesse tekee maaleja ja pelaa hyvin, ja mediassa ja muualla kuulee mielipiteitä, mitä hänen pitäisi tehdä ja milloin hänen pitäisi palata NHL:ään.

Oletko sitä mieltä, että häneen on kohdistettu liikaa paineita ulkopuolelta?

– En. Niin jääkiekko toimii. Jos haluaa olla yksi parhaista, on opittava elämään odotusten kanssa. Sen pitää antaa sinulle lisää energiaa, ei päinvastoin. Me yritämme auttaa Jesseä hyväksymään ja sisäistämään paineet.

Manner painottaa, että Puljujärven on luotettava itseensä ja löydettävä oma identiteettinsä.

– Hänen ei pidä miettiä, mitä muut ihmiset ajattelevat, kun joku vaikka kysyy, miksi hän on palannut tänne. Kun hän on tarpeeksi hyvä pelillisesti ja henkisesti, hän saa mahdollisuuden lähteä takaisin (NHL:ään). Mutta se on hänen päätöksensä, ei meidän.

"En kadu mitään"

Mitä Edmontonissa sitten tapahtui? Miksi kunnon läpimurtoa ei tullut? Ja miksi tilanne on äitynyt siihen pisteeseen, että Puljujärvi on ilmoittanut, että hän ei Oilersin väreissä enää pelaa?

Kysymyksiä on paljon, vastauksia niukemmin.

Kolmen kauden NHL-saldoksi jäi 37 pistettä 139 ottelussa. Useimmille vähintään siedettäviä lukemia – muttei riittäviä näin suurelle tulevaisuudentoivolle.

– En kadu mitään. Kyllä minä mielestäni olin valmis, mutta se jäi pikkujutuista kiinni. Kyllähän minä pääsin pelaamaan, mutta olisin voinut olla valmiimpikin, Puljujärvi lopulta myöntää.

Jesse Puljujärvi Edmonton 2016
Vielä marraskuussa 2016 Puljujärvi sai Edmontonissa kannustusta.Getty Images

Kulttuurishokki oli huomattava ja puutteellinen englannin kieli vaikeutti sopeutumista. Oma tontti Edmontonissa pieneni ja hän löysi itsensä umpikujasta.

– Olin nuori poika isossa maailmassa. Nuo kolme vuotta opettivat paljon ja vahvistivat etenkin henkistä puolta. Aina välillä tulee pätkiä, jolloin menee huonommin, mutta en anna enää pikkuasioiden haitata, Puljujärvi sanoo.

– Nämä jutut on nähtävä arvokkaina elämänkokemuksina, että näkee, missä pitää kehittyä. Kyllä minä nuo kolme vuotta otan niin, että ne tekivät hyvää minulle ja uralleni.

Olen päässyt näkemään millainen pelaaja ja samalla ihminen olen, ja tunnen, että kaikki tukevat minua ja luottavat minuun.

Jesse Puljujärvi

Kärpissä veteraanikaarti, kuten Kukkonen, Pyörälä ja Jussi Jokinen, on koulinut nuorempaansa.

– Sieltä tulee kyllä hyviä vinkkejä, ihan tällaisia peruselämänohjeita. He puhuvat kasvamisesta ja miten tärkeää on olla oma itsensä.

Kevään aikana Puljujärvi haluaa ensin johtaa Kärpät mestaruuteen ja sitten päättää kautensa MM-kisoissa. Viimeistään kesällä hän toivoo näkevänsä liikehdintää Pohjois-Amerikan suunnalta niin, että Edmonton myisi hänet eteenpäin.

– Tavoitteena on palata NHL:ään ja sitten oikeasti olla valmis hyvään rooliin. Mutta pidetään kaikki avoinna. Olen vielä ihan nuori eikä minulla ole mihinkään kiire.

"Nauttiminen on tosi tärkeää"

Jesse Puljujärvi pakkaa pelikassiaan pukuhuoneessa. Tv-ruudulla pyörii uusinta viimeöisestä NHL-matsista. Kaiuttimista raikaa Red Hot Chili Peppersin biisi "This is the place".

Muumipipo on vaihtunut Kärppien keltaiseen, kun hän poimii kassin olalleen ja lähtee kävelemään rautatieasemaa kohti. Edessä on vierasottelu Tampereella.

Liiga-arki rullaa ja Puljujärvi viihtyy.

– Nauttiminen on tosi tärkeää. Voin täällä olla oma itseni sekä kentällä että sen ulkopuolella, saan paljon peliaikaa ja pystyn sen kautta kehittymään eri lailla kuin Edmontonissa.

– Olen päässyt näkemään millainen pelaaja ja samalla ihminen olen, ja tunnen, että kaikki tukevat minua ja luottavat minuun. On kyllä ollut mukava palata.

Janne Isaksson / Yle Sporten

Lue myös:

Puljujärvi ei haikaile tällä kaudella NHL:ään, Edmontonin tarkkailija seurasi HIFK-ottelua – "Kärpissä mennään tämä kausi"

Kommentti: Maltti on valttia myös NHL:ssä – miksi nuoret kiirehtivät taalajäille, kun esimerkkejä hosumisesta riittää yllin kyllin

Leijonapaitaan palannut Jesse Puljujärvi tyrmäsi paluun Edmonton Oilersiin – "Ei se ole enää vaihtoehto, siinä oli pieniä juttuja"

Puljujärvi paljastaa syyt Edmontonista lähdölle: ”Halusin suureen rooliin”

Kommentti: Umpikujaan ajautunut Jesse Puljujärvi teki ratkaisun, jossa kaikki voittavat – superlupauksen NHL-ura on kaikkea muuta kuin ohi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat